1515

Hemvändaren Johan Brenner är orolig för startup-Sverige

Riskkapitalisten Johan Brenner, partner i Creandum, har bevittnat en svenskinvasion under sina tre år i Silicon Valley. Samtidigt befarar han att Sverige riskerar halka efter som startupnation.

Johan Brenner, partner i Creandum, står utanför entreprenörstäta Coupa Café i Palo Alto, Kalifornien. Om några veckor flyttar han hem till Stockholm igen.
Johan Brenner, partner i Creandum, står utanför entreprenörstäta Coupa Café i Palo Alto, Kalifornien. Om några veckor flyttar han hem till Stockholm igen.Foto:Miriam Olsson Jeffery

(Di Digital/Silicon Valley) Eftermiddagskaffet hägrar och Coupa Café är fullt av folk. Kafét är ett klassiskt vattenhål i entreprenörssvängen och här har många viktiga möten hållits genom åren.

Johan Brenner, partner i riskkapitalbolaget Creandum, slår sig ner vid ett av borden utomhus med en läsk. Det är soligt och varmt, som vanligt nere i dalen. Klimatets inverkan på innovationskraften i området är ett känt faktum. 

“Få människor vill flytta härifrån när de väl har kommit hit”, säger han.

Ändå ska Johan Brenner flytta hem till Stockholm om några veckor. Det är dags för honom att återgå till moderskeppet ett tag, även om han redan har inplanerade resor till Silicon Valley i höst.

“Den svenska trafiken över hit är mycket större än vad jag trodde, och det är två-tre gånger fler som kommer hit nu jämfört med när flyttade över för tre år sedan. Det kan man inte minst se i den senaste batchen i acceleratorn Y Combinator, där det var två svenska bolag med och totalt sex nordiska”, säger Johan Brenner.

Varje dollar i USA är värd mer än varje dollar i Europa.

Han säger att en tredjedel till hälften av Creandums portföljbolag är tvungna att bli framgångsrika i USA för att växa. Skälen till det är flera. Dels att USA är världens största marknad för mjukvara, dels att alla stora plattformsbolag med stor makt över distributionskedjan finns här, som Facebook, Google och Apple. Skalbarheten är också en viktig faktor, menar Johan Brenner.

Därför har han och kollegan Joel Eriksson varit stationerade Silicon Valley. 

“I början var vi lite lockade av att investera i bolag här och gjorde ett par såddrundor”, säger Johan Brenner. 

Vad resultatet av dem blir återstår att se, men Creandum övergav snabbt den lokala investeringsplanen. Istället satsar man på att hjälpa befintliga och nya portföljbolag med kontakter i dalen.

“Varje dollar i intäkter från USA är värd mer än varje dollar i Europa. Här sker även 80 procent av alla bolagsuppköp och riskkapitalet i senare skeden finns här”, säger Johan Brenner.

Riskvilligheten i Silicon Valley är också större, vilket är en av de största lärdomarna från ett investerarperspektiv, tycker han.

Men att vara ett Stockholmsbaserat riskkapitalbolag med kontor i Silicon Valley har sitt pris. Nio timmars tidsskillnad är inte att leka med och det har blivit många tidiga mornar och resor över Atlanten.

“I morse diskuterade vi ett spännande bolag inom ‘foodtech’, som har att göra med logistik. Vi känner flera av bolagen här borta som har gjort det och kunde direkt ta kontakt med affärsänglar och investerare här för att utvärdera om det var en intressant investering eller inte”, säger Johan Brenner om den här dagens morgonmöte med Creandums andra partners i Sverige.

Ett bolag som Creandum nyligen har investerat i inom foodtech är Cornershop, där en av medgrundarna, Oskar Hjertonsson, är svensk. Tjänsten bygger på ett liknande upplägg som den amerikanska matleveranstjänsten Instacart har, men för den latinamerikanska marknaden. 

“Det är verkligen en fråga om det kommer att fungera eller inte, även om vi tror mycket på modellen för Latinamerika. Den typen av värdefull intelligens kan vi få från vårt nätverk här”, säger Johan Brenner.

Johan Brenner och Joel Eriksson

Johan Brenner och Joel Eriksson på The Battery i San Francisco, där de har haft många möten med entreprenörer. Foto: Miriam Olsson Jeffery

Han och Joel Eriksson har också jobbat en hel del med Creandums svenska portföljbolag Neo Technology, som har kontor i Silicon Valley, och den danska vinappen Vivinos utveckling här. När Oculus AI, VR-bolaget som Facebook numera äger, köpte upp den svenska VR-startupen 13th Lab i slutet av 2014 fanns Creandum tillgänglig som strategisk partner.

Läs mer: Så mycket betalade Facebook för svenska 13th Lab

De träffar även ofta bolag som åker till Silicon Valley innan man har en investering på plats. Då kan Creandum få första tjing. Två exempel på det är just Cornershop och Göteborgsbolaget Football Addicts. 

“På sikt kommer vi säkerligen att investera lite mer i USA, framförallt i de nordiska och europeiska entreprenörerna som kommer hit direkt”, säger Johan Brenner.

Förutom att träffa nordiska bolag går de på de stora acceleratorernas demodagar, som Y Combinator, 500 Startups, Alchemist och Hardware Club. Och håller de viktigaste riskkapitalbolagen uppdaterade om Creandums portfölj. 

Det andra mötet är svårt.

“Det är oerhört lätt att få till ett första möte här, men det andra mötet är svårt och att få till kontinuerliga relationer. De kan man inte bygga om man inte är här”, säger Johan Brenner.

Han har hållit i de mer seniora kontakterna, medan Joel Eriksson har skapat relationer med unga entreprenörer och nya riskkapitalfonder.

“Jag ser nu fram emot att hjälpa till med att bygga flera framgångsrika bolag i Europa. Det händer så mycket där nu och då blir vårt nätverk i USA ännu viktigare”, säger Johan Brenner.

Hans efterträdare i Silicon Valley blir Carl Fritjofsson, som jobbade på Creandum i Stockholm för fem år sedan men gick vidare och medgrundade presentkortsbolaget Wrapp.

Wrapp är ett av Creandums portföljbolag som inte lyckades i USA. För långt ifrån allt är guld och gröna skogar med investeringar. 

Läs också: De svenska riskkapitalisternas sämsta it-investeringar

“Vi överskattade Rocket Internet som konkurrent och skulle istället ha fokuserat på en marknad först. Ett annat misstag var att dela upp produktorganisationen”, säger Johan Brenner om Wrapp.

Han menar att Wrapps misslyckande i USA kan tjäna som en lärdom för alla bolag. Nämligen den att man inte ska etablera sig här utan att ha en så kallad “product market fit”, ett begrepp som används flitigt i Silicon Valley. Det handlar helt enkelt om rätt produkt för rätt marknad, vilket inte alltid är så enkelt i praktiken.

“Wrapp etablerade sig i USA innan man hade product market fit, påhejad av investerarna. När man väl har anställt folk här är det svårt att backa”, menar Johan Brenner.

I början av förra året stängde Wrapp ner USA-kontoret och slickade sina sår i Sverige, där bolaget har gjort en omstart. Johan Brenner vill fortfarande tro att det kan lyckas. Wrapps medgrundare och förre vd Hjalmar Windbladh har gått vidare och startat riskkapitalbolaget EQT Ventures, som har tagit in en jättefond på 5,25 miljarder kronor.

“Jag har stor respekt för Hjalmar och EQT. Kul att de har fått ihop en stor fond, som också kan investera i senare skeden, vilket är något vi har efterfrågat”, säger Johan Brenner.

Läs också: Bekräftat: Så stor blir EQT:s rekordfond

De båda riskkapitalbolagen kommer att mötas både som konkurrenter och medinvesterare, menar han, men tror att EQT:s stora fond innebär en utmaning.

“Till syvende och sist måste du skapa avkastning. Har du tagit in 5 miljarder måste du i alla fall ta tillbaka tre gånger pengar, det vill säga 15 miljarder. Det blir en utmaning att få ihop siffrorna i slutändan och vi får se hur det har gått när vi sitter här om tio år”, säger Johan Brenner.

Och han är orolig för Sverige som startupland. De svenska bolagen vi i dag skryter om, som Klarna och Spotify, startades för 5–10 år sedan då det fanns komparativa fördelar bland annat för att Iphone ännu inte fanns.

Vi har inte direkt 330 soldagar om året att locka med.

“Vi kunde starta industrier som kunde bli konkurrenskraftiga från ett litet land, men i dag är teknik- och utvecklingskostnaderna minimala och det finns plattformar för att starta något direkt var som helst ifrån”, säger Johan Brenner.

Då blir plötsligt andra saker viktiga, som marknadsstorlek, antal utvecklare och infrastruktur som bostäder. 

“Det finns en massa bra bolag i Norden och Sverige, men marknaderna är mindre och det enda sättet vi kan vara konkurrenskraftiga på är att attrahera de smartaste människorna. Då måste grundläggande saker vara på plats, som ett fungerande optionssystem, ingenjörer, expressvisum och bostäder. Jag tror inte att politikerna förstår hur snabbt det går och vi har inte direkt 330 soldagar om året att locka folk med”, säger Johan Brenner. 

Han är oroad över om det ska bli som med det svenska tennisundret. På 80-talet var sex svenska spelare i topp, men sedan öppnades Östeuropa upp på 90-talet och hungriga spelare därifrån tog över. Sedan dess har de svenska spelarna inte nått toppen, förutom Robin Söderling.

“När världen blir plattare snabbt tar det lång tid att komma igen”, säger Johan Brenner.


Johan Brenners tips till entreprenörer som siktar mot USA:

  • USA är inte rätt för alla, men det kan ändå vara viktigt att lägga tid på att skapa relationer där.
  • Etablera bolaget i USA när det rätt tidpunkt, det vill säga ”product market fit”, vilket innebär att man redan har kunder, användare och intäkter på plats.
  • Västkusten är inte rätt för alla och man ska ha stor respekt för sex respektive nio timmars tidsskillnad. 
  • För att lyckas i USA måste en av grundarna eller en person i ledningsgruppen vara på plats.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?