1515
Annons

Hemligt skogsbolag visar upp sig – ska gallra träd från luften

I det tysta har en rad kända investerare gått in i skogstech-bolaget Airforestry. Nu presenterar man tekniken – som ska gallra träd från luften med eldrivna drönare.

Airforestrys medgrundare Mauritz Andersson och Caroline Walerud håller i en av bolagets prototyper.
Airforestrys medgrundare Mauritz Andersson och Caroline Walerud håller i en av bolagets prototyper.Foto:Press

Airforestry har flugit lite under radarn sedan starten 2020. Men nu tar man bladet från munnen och berättar om sin banbrytande teknik för skogsskötsel.

”Vi har jobbat i hemlighet i nästan två år och har redan betalande kunder bland Europas största skogsägare. Men nu är det dags för vår offentliga lansering. Vi vill berätta om vårt koncept som går ut på att gallra träd från luften med eldrivna drönare”, säger Caroline Walerud, som är medgrundare och arbetande styrelseordförande på Airforestry, med 13 anställda i Uppsala.

Fördelarna med tekniken - och dess 6 meter breda drönare - är flera, menar hon.

”Man minskar klimatavtrycket, slipper stickvägar och tunga maskiner, och får friskare, vitalare skog. Man ökar skogens koldioxidupptag. Dessutom gör man sig av med hälften så mycket energi per gallrat träd”, säger hon.

Caroline Walerud är även partner på Walerud Ventures, som stått för hälften av de cirka 9 miljoner kronor i riskkapital som Airforestry hittills tagit in. Resten kommer från en rad namnkunniga affärsänglar: Alfred Ruth, som var medgrundare på Videoplaza, Malin Carlström, som är venture-chef på ABB Electrification, Anders Ösund, som är chef för teknik och innovation på Combient inom Wallenbergsfären och Andy Johnston, som är partner på Brightly Ventures.

Airforestry har även tagit in 12 Mkr i bidrag från Vinnova inom ramen av ett projekt med en total budget på 30 Mkr. 

Nästa finansieringsrunda tas in 2022 och blir betydligt större, enligt Walerud.

”Potentialen är enorm. Svensk skogsindustri läger fem miljarder kronor per år på gallring. Vi tror att vårt system kan bli världsledande inom detta område. Vi har börjat med tester i Sverige och ska expandera globalt”, säger hon.

Airforestry är baserade i Uppsala men har kunder runtom i Europa.
Airforestry är baserade i Uppsala men har kunder runtom i Europa.Foto:Press

De vill minska personalbristen i vården – backas av ishockeyspelare

Startupen Vivium vill motverka personalbristen i vården med hjälp av en plattform som drar ner på det administrativa arbetet. Nu tar bolaget in färska miljoner, bland annat från två NHL-spelare. ”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA”, säger vd:n Peter Westerholm. 

Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.
Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.

Startupbolaget Vivium vill effektivisera tiden det tar att rekrytera ny personal till den underbemannade vårdsektorn med hjälp av automatisering. 

”Om vi vinner tid i det administrativa arbetet kan vi få tid över som istället kan läggas på patienterna”, säger vd:n och medgrundaren Peter Westerholm som tror att personalbristen delvis beror på ineffektiva rekryteringsmetoder. 

Han är förvånad över att så stora delar av det administrativa arbetet fortfarande sker manuellt.

”Vi märkte att det fanns väldigt mycket som kunde förbättras och att det saknades digitala verktyg,” säger vd:n som själv kommer från vårdbemanningsbranschen. 

På Viviums digitala plattform kombineras schemaläggning och resurshantering för timanställda och bemanningspersonal. Tjänsten kan integreras både i privat- och offentlig sektor.  

”Vi är unika för att vi tagit grepp om helheten. Det finns aktörer som bara sköter schemaläggning, sen finns det de som endast tillhandahåller vikarier. Vi däremot, kombinerar alla delar.” 

Vivium har inte haft någon omsättning sedan starten 2020. Men efter det första halvåret 2022 är bolaget uppe i 400.000 kronor. 

Sedan januari är cirka 300 medarbetare vid Danderyds sjukhus uppkopplade till Vivium. Peter Westerholm menar att sjukhuset tack vare plattformen kunnat göra tidsbesparingar på upp till 75 procent. 

”Vårdpersonalen upplever minskad stress och betydligt enklare hantering av schemaläggning som en effekt av Vivium”, säger han. 

I höst lanserar företaget sin tjänst hos ytterligare en aktör som driver sex olika vårdmottagningar. 

”Målsättningen är att fyrdubbla omsättningen under andra delen av året”, säger Peter Westerholm.

I maj stängde Vivium en runda på nio miljoner kronor med befintliga ägare som investeraren Hidden Dreams, fastighetsentreprenören Fredrik Holmström och serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh. 

Nya till Vivium är bland annat NHL-spelarna Oliver Kylington från Calgary Flames och Patrik Nemeth från New York Rangers, som är vänner till en av grundarna. 

Med pengarna tänker de fortsätta satsa på utvecklingen av plattformen samt på att få ut den hos fler kunder. Tanken är att anställa fler till bolaget som i dagsläget består av fyra heltidsanställda på huvudkontoret, varav tre är grundarna själva, plus 10-15 utvecklare.

Peter Westerholm menar att tjänsten så småningom kan komma att utvecklas för områden utanför vårdsektorn.

”Vivium kan appliceras på alla företag med timvikarier. Vi började i den här vertikalen eftersom grundarteamet kommer ifrån vårdbemanningsbranschen.”

Framöver är planen att expandera. Inom fem år vill Vivium ha tagit klivet utanför den svenska marknaden. 

”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA.” 

Läs mer: Studenternas vårdplattform tar in miljoner från Dropbox-grundare 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera