1515

Hemligt Malmöbolag ska “touchifiera” e-handeln

Efter tre år av hemlighetsmakeri träder startupbolaget Touchize nu fram i ljuset. Med en patenterad mjukvara och 15 miljoner kronor på fickan ska man göra det enklare och roligare att shoppa med mobilen.

Tom Gajdos, grundare och teknikchef på Touchize. Foto: pressbild.
Tom Gajdos, grundare och teknikchef på Touchize. Foto: pressbild.

Touchize startades i början av 2014 av Tom Gajdos, en civilingenjör med 12 års erfarenhet inom mobilbolag som Ericsson och Sony Mobile i Malmö. Tanken var att bygga ett mjukvarubolag för att förbättra shoppingupplevelsen i surfplattor och smarta telefoner. Bland annat kan kunden enkelt ”drag-and-droppa” varor på skärmen in i den virtuella kundkorgen. 

”Vi har nu en fungerande mjukvara som genomgår en patentprocess. Den skapar ett mer fysiskt navigationssystem, gjord för en pekskärm. Vi vill byta ut den tråkiga orderprocessen mot en köpupplevelse”, säger Tom Gajdos, som även är teknikchef på Touchize.

Som bevis för att tjänsten behövs nämner han en färsk rapport från betalbolaget Dibs. Den visar att fyra av tio mobila konsumenter avbrutit minst ett köp på grund av problem med navigationen i mobilen.

”Idag har ju många nätbutiker mobilanpassat sina sajter. Men man utnyttjar ändå inte fördelarna som finns i en pekskärm. Det innebär ofta att skärmstorleken begränsar köpupplevelsen”, säger Sïmon Saneback (NTL), medgrundare på riskkapitalbolaget Wellstreet (NTL), som nyligen gjort sin första investering i Touchize.

Läs mer: Nets vd öppnar för köp av Bankgirot

Sedan starten har Touchize tagit in 15,2 miljoner kronor i riskkapital. Bland ägarna finns en handfull profiler inom it, detaljhandel och finans. En av dessa är Bjarne Mumm, tidigare koncernchef på Åhlénsgruppen och idag bland annat styrelseordförande för Kjell&Co. Nu ansluter sig alltså även Wellstreet till ägarledet.

”Touchize har redan en handfull kunder. Men vi ska hjälpa dem nå fler, främst inom områden som mode, mat och kosmetika i Norden”, säger Sïmon Saneback på Wellstreet.

Touchize har än så länge endast sex medarbetare och en förhållandevis blygsam omsättning. Men enligt Tom Gajdos är potentialen för deras “touchifiering”-mjukvara enorm, både i Norden och globalt.

”Vår mjukvara genererar fler produkter i varje varukorg och fler kunder till kassan. Kunder ökar i regel sin försäljning med betydligt mer än det kostar att installera produkten”, säger han.

Läser du detta i mobilen eller paddan? Då kan du testa Touchizes demo här

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas om bolagen, investerarna och entreprenörerna i den nordiska techsektorn.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?