1515
Annons

Helsingborgsdoldis låter utvecklingsländer chatta gratis – har en miljon användare

Techbolaget Dark Matter har tagit fram en kommunikationsapp som fungerar utan internetuppkoppling. Med närmare 17 miljoner kronor i riskkapital används appen dagligen av 300 000 personer.

Dark Matters app Pen Chat gör det möjligt för personer utan internetuppkoppling att chatta och ringa gratis.
Dark Matters app Pen Chat gör det möjligt för personer utan internetuppkoppling att chatta och ringa gratis.Foto:Pressbild.

Helsingborgsbon Ian Vernon grundade Dark Matter (NTL) för två år sedan efter att ha sålt sitt bolag Amanzitel till kinesiska Dingli Communications. Dark Matter har tagit fram appen Pen som erbjuder en mix av tjänster, bland annat samtal, chatt och sociala mediefunktioner och ger även sina användare varningar för exempelvis naturkatastrofer. 

”Den här idén kom upp för flera år sedan när jag höll på att sälja mitt första bolag. Men det var först när jag kunde lämna Dingli som jag igen började titta på vad som saknas i världen. Ett problem är att det saknas internetuppkoppling för närmare fyra miljarder människor som samtidigt börjar köpa smarta telefoner. Då försökte vi hitta en lösning för den här gruppen”, säger Ian Vernon.

Ett problem är att det saknas internetuppkoppling för närmare fyra miljarder människor som samtidigt börjar köpa smarta telefoner.

Det som gör Ian Vernons app lite speciell är att den till skillnad från exempelvis Whatsapp och Facebook låter användare ringa och chatta gratis även när användaren inte är uppkopplad till internet. Dark Matter subventionerar dessa samtal och meddelanden och betalar för dem genom reklam i sin app. 

Dark Matters app lanserades för allmänheten för lite drygt ett år sedan med fokus på Sydostasien och Mellanöstern. I dag har bolaget cirka en miljon användare där över 300 000 använder appen dagligen, uppger Ian Vernon. 

Läs även: Så gick svenskens taxitjänst från uppstickare till miljardbolag i Mellanöstern 

Enligt bolagets senaste årsredovisning har Dark Matter tagit in 16,6 miljoner kronor i kapital varav de senaste 4 miljonerna togs in av Almi Invest i våras. Övriga investerare är riskkapitalbolaget Spintop Ventures med entreprenörerna Finn Persson och Sami Niemi, som har tagit plats i Dark Matters styrelse. 

Även flera affärsänglar och det brittiska teknikbolaget Advanced Wireless Technology Group, som även ses som medgrundare, har investerat i bolaget.

Finansieringsrundan som godkändes redan förra året används för att skala upp verksamheten. Däremot krävs mer pengar och Dark Matter är nu i färd med att ta in ytterligare kapital för att växa bolaget till 10 miljoner användare. 

”Vi är i vår andra tillväxtfas nu och sen får vi se hur det går”, säger Ian Vernon. 

Förutom huvudkontoret i Helsingborg har Dark Matter även kontor i Belarus, Indonesien, Indien, Filippinerna, Singapore och i Portugal. 

Läs även: Transfer Galaxy-grundaren: ”Jag och pappa skickar pengar till en föräldralös släkting varje månad” 


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?