1515

Helldén om elscooter-fejden: ”Ett juridiskt ingenmansland”

Stockholm stad vill minska antalet elsparkcyklar och bolag på Stockholms gator med hjälp av ordningslagen. Ett grepp som operatörerna kallar rättsosäkert. 

Till och med trafikborgarrådet Daniel Helldén hade helst sett en annan lösning. 

”Vi befinner oss i ett juridiskt ingenmansland”, säger han till Di.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) hade gärna sett att man begränsat antalet elscooter-operatörer i Stockholm genom ett upphandlingsförfarande men att det är juridiskt krångligt och troligtvis skulle ta år innan det blev ordning på stan. ”Det finns ett starkt tryck att få ner antalet så det är det som är fokus, Det är ett komplicerat område så det finns en uppsjö av enskilda problem som kan dyka upp på sikt”, säger han.
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) hade gärna sett att man begränsat antalet elscooter-operatörer i Stockholm genom ett upphandlingsförfarande men att det är juridiskt krångligt och troligtvis skulle ta år innan det blev ordning på stan. ”Det finns ett starkt tryck att få ner antalet så det är det som är fokus, Det är ett komplicerat område så det finns en uppsjö av enskilda problem som kan dyka upp på sikt”, säger han.Foto:Jack Mikrut/Christine Olsson

De sju elscooterbolag som i dag har verksamhet i Stockholm – Bird, Bolt, Lime, Moow, Link, Tier och Voi - ska bli tre. 

Representanter från flera av bolagen bolagen uppger att de blev tagna på sängen när beskedet kom den 5 november. I en artikel i Svenska Dagbladet förra veckan kallar branschen förfarandet ”rättsosäkert och icke-transparent”.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) säger att han är förvånad över bolagens reaktion på beskedet. 

”Trafikkontoret och bolagen har möten en gång i månaden. Så vitt jag vet har staden nämnt frågan om färre cyklar och färre bolag tidigare, men det är möjligt att inte alla bolag har valt att vara med på de mötena”, säger han och fortsätter:

”Vi gjorde tillsammans med bolagen en avsiktsförklaring 2019 som var en frivillig överenskommelse för att styra upp situationen. Det är den överenskommelsen som till stor del ligger till grund för hur trafikkontoret ska bedöma hur bolagen har skött sig. Stadens kriterier för att välja ut vilka uthyrare som får tillstånd kan knappast komma som en överraskning för bolagen.”

I SvD:s artikel uppger representanter för scooterbolagen att de är oroliga för att öppet kritisera beslutet, med risk att stöta sig med stadshusledningen inför att bolagen ska väljas ut. Helldén avfärdar farhågorna.

”Urvalsprocessen sker på trafikkontoret. De gör urvalet - det sker inte politiskt”, säger han.

Men det är inte bara operatörerna som är kritiska. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger till Di att förfarandet kan vara olagligt. Han menar att det inte går att använda sig av ordningslagen för att begränsa antalet elsparkcyklar. 

Daniel Helldén säger att han är medveten om att det finns oklarheter.

”En professor säger att man inte använda ordningslagen i det här syftet, medan andra säger att man får göra det. Vi befinner oss i ett juridiskt ingenmansland”, säger han och lägger till att han nästan väntar sig ett överklagande. 

”Det behövs domstolsutslag för att få klarhet. Det vore beklagligt för stockholmarna om vi inte kunde göra något åt elsparkcyklarna. Som kommunpolitiker får man leva med att saker och ting överklagas.”

Alternativet till att utnyttja ordningslagen hade varit att Stockholms stad genomförde en upphandling av elscooterföretag. Daniel Helldén anser att det hade varit att föredra, men lägger till att även den vägen är juridiskt oklar. 

”När vi höll på med upphandlingen av nya lånecyklar överklagades den flera gånger och tog fyra år. Ingen vet riktigt hur det skulle fungera att upphandla elsparkcyklarna. ”

Helldén är själv kritisk mot transportstyrelsen och regeringen, som inte agerat och tagit fram en fungerande och tydlig lagstiftning kring elsparkcyklarna.

”De (regeringen reds. anm.) har slängt oss rakt ut i det okända så får vi ta smällen för eventuella problem. Istället skulle de ha styrt upp det med en gång.”

 


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?