1515

Hela listan: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare

Di Digital presenterar de mest inflytelserika investerarna i den svenska techsektorn. Här är hela listan med 52 affärsänglar som hjälpt till att göra 2016 till ett rekordår.

Under hösten har Di Digital lyft fram privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Ofta är de själva entreprenörer. Vissa sitter på ett stort investeringskapital, andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nu är listan – och kortleken – med de 52 affärsänglarna komplett. I toppen av listan märks nyckelaktörer som Daniel Ek, Lena Apler och Karl-Johan Persson.

Nedan följer alla 52 privatinvesterare i stigande ordning.

Spader två: Mikael Pawlo
Ruter två: Fredrik Jung Abbou
Klöver två: Alexander Hars
Hjärter två: Henrik Torstensson

Spader tre: Gustaf Alströmer
Ruter tre: Johan Lenander
Klöver tre: Fredrik Tilander
Hjärter tre: Daniel Pilotti

Spader fyra: Jacob Key
Ruter fyra: Nicolai Wadström
Klöver fyra: Lars Björk
Hjärter fyra: Peter Sjunnesson

Jag frågar mig alltid ’skulle jag vilja åka på semester med grundarna?’ Det är den känslan jag vill ha för att gå in som investerare.

Mathias Ackermand, Ängelinvesterare.

Spader fem: Hans Victor
Ruter fem: Måns Hultman
Klöver fem: Gustav Söderström
Hjärter fem: Johan Qviberg

Spader sex: Lars Wingefors
Ruter sex: Dušan Stojanović 
Klöver sex: Anette Nordvall
Hjärter sex: Mathias Ackermand

Spader sju: Hellen Wohlin Lidgard
Ruter sju: Anna Settman
Klöver sju: Peter Carlsson
Hjärter sju: Johan Siwers

Spader åtta: Bo Mattsson
Ruter åtta: Henrik Persson Ekdahl
Klöver åtta: Magnus Bergman
Hjärter åtta: Ida Backlund

Jag vill investera i bolag som syftar till att förändra en hel bransch från scratch, som vi gjorde på Spotify.

Sophia Bendz, Ängelinvesterare.

Spader nio: Mattias Miksche
Ruter nio: Robert Ahldin
Klöver nio: Cecilia Kragsterman
Hjärter nio: Staffan Persson

Spader tio: Lars Lindgren
Ruter tio: Erik Brandberg
Klöver tio: Hampus Jakobsson
Hjärter tio: Martin Wattin

Spader knekt: Erik Byrenius
Ruter knekt: Sebastian Siemiatkowski
Klöver knekt: Daniel Ek
Hjärter knekt: Niklas Adalberth

Det är min styrka att jag själv har byggt stora bolag.

Stefan Lenhammer, Ängelinvesterare.

Spader dam: Sophia Bendz
Ruter dam: Sven Hagströmer
Klöver dam: Sara Wimmercranz
Hjärter dam: Stefan Lennhammer

Spader kung: Lena Apler
Ruter kung: Karl-Johan Persson
Klöver kung: Eva Redhe
Hjärter kung: Sebastian Knutsson

Spader ess: Jane Walerud
Ruter ess: Niklas Zennström
Klöver ess: Christoffer Häggblom
Hjärter ess: Jonas Nordlander


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?