1515
Annons

HBO Max skrotar satsning på svenskt orginalinnehåll

HBO Max svenska och nordiska satsningar skrotas som en del av sammanslagningen av Warner Bros och Discovery. Det rapporterar Variety.  

Tv-serien "Lust", som var HBO Max första svenska tv-serie, hade premiär i mars i år.  Nu är den bortplockad från plattformen.
Tv-serien "Lust", som var HBO Max första svenska tv-serie, hade premiär i mars i år. Nu är den bortplockad från plattformen.Foto:Stefan Jerrevång/TT

Serierna skrotas som en följd av vårens fusion mellan Warner Media och Discovery till det nya bolaget Warner Bros Discovery. Den affären har resulterat i planer att slå ihop HBO Max med streamingtjänsten Discovery+, och bolagets vd David Zaslav meddelade tidigare ett kostnadsbesparingspaket på 3 miljarder dollar. 

Bolaget har redan plockat bort nordiska serier från plattformen, som svenska Lust med bland andra Sofia Helin och Julia Dufvenius, och danska Kamikaze. 

Utöver de nordiska länderna innefattar beslutet även produktioner i Nederländerna, Centraleuropa och Turkiet. 

Därutöver meddelar HBO Max att de tänker göra sig kvitt vissa originalproduktioner som faller utanför ovan nämnda marknader för att istället ingå licensavtal.

Den slopade nordiska satsningen kan vara goda nyheter för Viaplay och C More, som satsar stort på nordiskt orginalinnehåll. 

Läs mer: Telias sorgebarn kan bli första offret i Netflixmodellens kris

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera