1515
Annons

Harald Mix hyllar Cristina Stenbecks och Daniel Eks engagemang i nya stålbolaget

Spotifys Daniel Ek och Cristina Stenbeck är med på tåget när Scanias vd Henrik Henriksson lämnar lastbilsjätten för att leda nystartade H2 Green Steel, ett nytt bolag inom fossilfritt stål. I den första finansieringsrundan om 500 miljoner kronor som bolaget nu stänger deltar även bland andra investmentbolaget Altor och IMAS Foundation.

Bakom H2 Green Steel står grundarna och investerarna bakom batteribolaget Northvolt och efter investeringar om 25 miljarder kronor ska H2 Green Steel nå en produktionskapacitet 5,5 miljoner ton.

Investmentbolaget Vargas planerar för en storskalig anläggning för fossilfri produktion av stål i området kring Boden och Luleå i norra Sverige. Målet är att nå en fullskalig årlig produktion om 5,5 miljoner ton ”grönt” stål till 2030. Som referens producerar stålbolaget SSAB SSAB A +0,16% Dagens utveckling 8,8 miljoner ton globalt, varav 3,8 miljoner ton i den svenska verksamheten vid produktionsanläggningarna i Luleå och Oxelösund.

Det är inte första gången Daniel Ek och Cristina Stenbeck för affärer ihop. Båda är sedan tidigare investerare i Northvolt och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck har suttit i streamingjätten Spotifys styrelse sedan 2017, redan före bolaget noterades på New York-börsen.

Enligt handlingar hos den amerikanska finansinspektionen SEC aktuella per den sista december 2020 äger hon 44 368 aktier i Spotify. 

Harald Mix, ordförande Vargas Holding, vd Altor Equity Partners och styrelseledamot H2 Green Steel, välkomnar duon till bolaget: 

 ”Vi är superglada att vi har med oss två väldigt duktiga entreprenörer i Cristina Stenbeck och Daniel Ek, som båda brinner för de här frågorna och tidigare har varit med och investerat i Northvolt.”

 

 

På måndagen stod det klart att Scanias vd Henrik Henriksson blir ny vd för bolaget som driver projektet, nystartade H2 Green Steel.

I en första fas ska 25 miljarder kronor investeras med produktionsstart 2024.

”De traditionella ståltillverkarnas produktion bygger på gradvisa investeringar över 100 år. Vi har tagit ett vitt papper och omdefinierat hur stålproduktion ska se ut för att optimera effektiviteten och hålla nere kostnaderna”, säger Harald Mix, ordförande Vargas Holding, vd Altor Equity Partners och styrelseledamot H2 Green Steel.

Bolaget ska äga hela förädlingsprocessen med järnmalmspellets som en initial insatsvara och en successiv övergång till koldioxidfri järnsvamp. Bolaget förväntar sig att omkring hälften av insatsvaran ska utgöras av järnsvamp till 2030 och planerna hänger samman med det statliga gruvbolaget LKAB:s strategi att ställa om till en koldioxidfri produktion under en investeringsperiod fram till 2045.

”Tesla visade att de går att producera elbilar och drev marknaden. När du väl är där så finns det ingen återvändo. Kunderna kommer inte att gå tillbaka till fossilbaserade insatsvaror. Det finns en styrka i att vara först ut och accelerera, vilket är svårt för de befintliga aktörerna”, säger H2 Green Steels styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz, tillika vd för Vargas Holding och styrelseordförande i Northvolt.

H2 Green Steel ger sig in i en industri där SSAB är ett av de ledande stålbolagen att ställa om till en fossilfri produktion. SSAB:s plan är att börja sälja det första ”gröna” stålet 2026 – bara fyra år innan H2 Green Steel avser ha nått fullskaligt produktion.

Sedan ett antal år driver SSAB samriskbolaget Hybrit tillsammans med LKAB och Vattenfall för att utveckla lösningar att kunna industrialisera processen kring för stålproduktion med hjälp av vätgas. H2 Green Steel ska använda sig av samma teknik.

”Vi ser gärna ett nära tekniksamarbete med parterna inom Hybrit och förutsätter att vi kan arbeta tillsammans med existerande leverantörer”, säger Harald Mix.

Affärsmodellen sneglar på batteribolaget Northvolt, som Vargas var med och grundade och finansierade, där projektet har utvecklats i nära samarbete med framtida kunder och leverantörer. Med H2 Green Steel riktar sig bolaget framför allt till stora fordonstillverkare med produktion av tunnplåt.

Henrik Henriksson kommer att få sällskap i bolagets ledningsgrupp av Maria Persson-Gulda som blir ny teknikchef. Övriga personer i ledningen håller på att rekryteras. Därtill förväntas projektet att skapa omkring 1.300 arbetstillfällen.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?