1515
Annons

Har tagit in halv miljard till solenergi med crowdfunding: ”Stark tillväxt”

Marknaden för solenergi har under de senaste åren utvecklats snabbt och allt fler dieselgeneratorer byts ut mot solceller. Impact-bolaget Trine har hittills tagit in en halv miljard kronor genom crowdfunding till solenergiprojekt.

Solceller installeras i Kenya av Azuri Technologies, ett av de bolag som Trine investerar i.
Solceller installeras i Kenya av Azuri Technologies, ett av de bolag som Trine investerar i.Foto:Press.

Trine är ett bolag där privatpersoner och företag kan investera hållbart i just solenergi, och samtidigt få tillbaka pengar på sin avkastning. 

Sam Manaberi, vd för Trine pratar om en ljus framtid för solenergi-sektorn:

”Jag tror att vi kommer kunna se en fortsatt stark tillväxt inom solenergi. Det är nu en så pass bevisad lönsam lösning att det öppnar upp en hel del nya möjligheter.”

När Trine grundades för snart sex år sedan var idén att privatpersoner och företag skulle kunna investera hållbart i bolag som förser länder, som tidigare varit beroende av fossila bränslen som drivmedel eller som varit helt utan elektronik, med solenergilösningar, utan att behöva göra avkall på sin avkastning. 

Under åren har bolaget expanderat och i dag har Trine ungefär 11 000 investerare och drygt en halv miljard kronor har investerats genom Trine.

Under fjärde kvartalet av 2020 kunde bolaget se att 86 procent av portföljen återbetalades enligt plan, övriga 14 procent var försenade. 

Trine mer än fördubblade sin omsättning från 2018 till 2019, från drygt 7,4 miljoner kronor till 16,2 Mkr. Sam Manaberi berättar att siffrorna för 2020 ser ut på ungefär samma sätt.

”Sedan starten 2015 har vi vuxit för varje år som gått fram tills förra året. Vi låg ungefär på samma nivå för 2020 som vi gjorde 2019. Det handlar dock inte om investerarviljan utan om att vi inte tummar på kvaliteten, vilket gör att vi har större utrymme för att investera i intressanta bolag.”

Hanna Lindquist har hand om Trines kundrelationer och berättar att konkurrenterna på den svenska marknaden är få:

”Jag vet att det i Sverige finns en fond som försöker utmana storbankernas egna hållbarhetsfonder, och bolag som har mer crowdfunding för olika typer av förnybara projekt. Jag skulle dock säga att vår största konkurrent eller utmaning i Sverige är folks beteenden. Vi märker fortfarande av en viss ovana och skepticism till det faktum att du kan tjäna pengar och göra nytta samtidigt,” berättar Hanna Lindquist och fortsätter om de internationella konkurrenterna:

”I Nederländerna finns det ett stort bolag som arbetar på samma sätt som vi gör, Lendahand. I USA är ju crowdfunding som begrepp och andra typer av investeringsformer mer etablerat än vad det är här i Sverige vilket leder till att det görs fler sådana projekt där.”

Sam Manaberi siar om vad som ligger i framtiden för Trine:

”Nu gäller det att fortsätta arbeta effektivt och vara beredd att gasa när vi så småningom kommer ut ur pandemin. Vi jobbar mycket med att analysera den data vi har från de marknader vi är aktiva på, men också att bli ännu vassare på riskbedömning. Det är en daglig träning för att hela tiden bli bättre. Sedan behöver vi ändra idén om att det finns vanliga investeringar och hållbara investeringar. Vi ser det mer som ett val mellan hållbara investeringar och dåliga investeringar, ett tankesätt som förhoppningsvis fler människor tar efter.”


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?