Innovationsprojektet mellan Region Stockholm, Trafikverket och Candela presenterades i april i fjol. Candela, som även gör omtalade privatbåtar, har sedan start parallellt utvecklat passagerarfartyg: taxibåten P-8, och den större P-12, tidigare benämnd P-30. En 12 meter lång passagerarfärja som tar 30 passagerare, som likt alla andra modeller går på bärplan.
Nu står det klart att den första båten för Stockholms lokaltrafik kommer gå i provtrafik under våren 2023, mellan Tappström på Ekerö och Klara Mälarstrand i Stockholms innerstad. Testtrafiken kommer fortsätta in på höstkanten, men är inte anpassad för vintertrafik. Vid introduktionen blir fartyget med en toppfart på 30 knop världens snabbaste elektriska passagerarbåt, men också det snabbaste i Region Stockholms flotta.
Gustav Hemming, tillväxt- samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd för Region Stockholm, menar att en viktig kod kommer att knäckas om testtrafiken fungerar.
”Pendelbåtarna är väldigt populära och lockar till sig nya användare av kollektivtrafik. Men den är förhållandevis dyr och har en stor miljöpåverkan, både vad gäller utsläpp och svallvågor.”
Båten drivs av Candelas underhållsfria elektriska drivlina Candela C-Pod. När P-12 lyfter på sina bärplan, två datorstyrda kolfibervingar under skrovet, är den enligt Candela 500 procent mer energieffektiv än något annat skepp. Det möjliggör både hög fart och lång räckvidd på el, mellan 40 och 60 sjömil på en laddning.

”Om kostnaden kan sänkas med 40 procent innebär det att man för samma pengar kan driva nästan dubbelt så mycket trafik”, säger Gustav Hemming.
Det innebär även en halvering av restiden för Ekerösresenärerna – från 55 minuter till 25 minuter. Toppfarten är 30 knop, och eftersom båtens bärplan inte gör svall har Länsstyrelsen beviljat ett undantag från hastighetsbegränsningen på 12 knop som gäller i innerstaden. Båten kan därför flyga i hög fart ända in till kajen vid Klara Mälarstrand.
”25 minuter kan inget annat trafikslag slå för sträckan. Det betyder också att det kan finnas fler sträckor i Stockholms län där pendelbåten i praktiken kan både det snabbaste och trevligaste sättet att resa”, fortsätter Gustav Hemming.
Båten, som är helt i kolfiber, byggs under hösten i Candelas nya fabrik i Rotebro utanför Stockholm. Enligt Candelas ingenjörer är det omöjligt att bli sjösjuk ombord – fartygets sensorer och programvara känner av vågor och vind, och det datoriserade styrsystemet balanserar båten 100 gånger per sekund. Ett liknande system finn i bland annat Jas 39 Gripen.
”Att få systemet att klara alla situationer har tagit år av utveckling, men när det väl är klart blir komforten dramatiskt mycket bättre än i andra fartyg, kommenterar Erik Eklund, skeppsbyggare och chef för kommersiella fartyg på Candela.
Men fler sjönära städer än Stockholm är sugna på Candelas passagerarfartyg, berättade Candelas vd och grundare Gustav Hasselskog i en intervju med Di i våras.
”Vi ser ett enormt intresse och är i dialog med 400 potentiella kunder nu. I städer som Hongkong, San Francisco och Stockholm finns enorma möjligheter, inte bara att konvertera fossiltrafiken till sjöss utan även att få en överflyttning från landbaserad trafik eftersom den här blir extremt mycket mer miljövänlig”, kommenterade han då.
Läs mer: Premiär för Candelas eltaxibåt i Stockholms skärgård