Hoppa till innehållet

Annons

Här sjösätts Candelas nya passagerarbåt

Våren 2023 är det dags för stockholmsresenärerna att ta plats på världens snabbaste elektriska fartyg, bärplansbåten Candela P-12. Nu står det klart vilken linje båten kommer trafikera.

Under våren 2023 kommer Candelas P-12 ha premiär mellan Stockholms innerstad och Ekerö.
Under våren 2023 kommer Candelas P-12 ha premiär mellan Stockholms innerstad och Ekerö.

Innovationsprojektet mellan Region Stockholm, Trafikverket och Candela presenterades i april i fjol. Candela, som även gör omtalade privatbåtar, har sedan start parallellt utvecklat passagerarfartyg: taxibåten P-8, och den större P-12, tidigare benämnd P-30. En 12 meter lång passagerarfärja som tar 30 passagerare, som likt alla andra modeller går på bärplan. 

Nu står det klart att den första båten för Stockholms lokaltrafik kommer gå i provtrafik under våren 2023, mellan Tappström på Ekerö och Klara Mälarstrand i Stockholms innerstad. Testtrafiken kommer fortsätta in på höstkanten, men är inte anpassad för vintertrafik. Vid introduktionen blir fartyget med en toppfart på 30 knop världens snabbaste elektriska passagerarbåt, men också det snabbaste i Region Stockholms flotta.

Gustav Hemming, tillväxt- samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd för Region Stockholm, menar att en viktig kod kommer att knäckas om testtrafiken fungerar.

”Pendelbåtarna är väldigt populära och lockar till sig nya användare av kollektivtrafik. Men den är förhållandevis dyr och har en stor miljöpåverkan, både vad gäller utsläpp och svallvågor.”

Båten drivs av Candelas underhållsfria elektriska drivlina Candela C-Pod. När P-12 lyfter på sina bärplan, två datorstyrda kolfibervingar under skrovet, är den enligt Candela 500 procent mer energieffektiv än något annat skepp. Det möjliggör både hög fart och lång räckvidd på el, mellan 40 och 60 sjömil på en laddning. 

Båten har plats för 30 personer, cyklar, barnvagnar samt rullstol.
Båten har plats för 30 personer, cyklar, barnvagnar samt rullstol.

”Om kostnaden kan sänkas med 40 procent innebär det att man för samma pengar kan driva nästan dubbelt så mycket trafik”, säger Gustav Hemming.

Det innebär även en halvering av restiden för Ekerösresenärerna – från 55 minuter till 25 minuter. Toppfarten är 30 knop, och eftersom båtens bärplan inte gör svall har Länsstyrelsen beviljat ett undantag från hastighetsbegränsningen på 12 knop som gäller i innerstaden. Båten kan därför flyga i hög fart ända in till kajen vid Klara Mälarstrand.

”25 minuter kan inget annat trafikslag slå för sträckan. Det betyder också att det kan finnas fler sträckor i Stockholms län där pendelbåten i praktiken kan både det snabbaste och trevligaste sättet att resa”, fortsätter Gustav Hemming.

Båten, som är helt i kolfiber, byggs under hösten i Candelas nya fabrik i Rotebro utanför Stockholm. Enligt Candelas ingenjörer är det omöjligt att bli sjösjuk ombord – fartygets sensorer och programvara känner av vågor och vind, och det datoriserade styrsystemet balanserar båten 100 gånger per sekund. Ett liknande system finn i bland annat Jas 39 Gripen. 

”Att få systemet att klara alla situationer har tagit år av utveckling, men när det väl är klart blir komforten dramatiskt mycket bättre än i andra fartyg, kommenterar Erik Eklund, skeppsbyggare och chef för kommersiella fartyg på Candela.

Men fler sjönära städer än Stockholm är sugna på Candelas passagerarfartyg, berättade Candelas vd och grundare Gustav Hasselskog i en intervju med Di i våras. 

”Vi ser ett enormt intresse och är i dialog med 400 potentiella kunder nu. I städer som Hongkong, San Francisco och Stockholm finns enorma möjligheter, inte bara att konvertera fossiltrafiken till sjöss utan även att få en överflyttning från landbaserad trafik eftersom den här blir extremt mycket mer miljövänlig”, kommenterade han då.

Läs mer: Premiär för Candelas eltaxibåt i Stockholms skärgård

Innehåll från GolfamoreAnnons

Spela några av Portugals bästa banor till halv greenfee

Praia d’El Rey Golf & Beach Resort
Praia d’El Rey Golf & Beach Resort

Med Golfamore kortet i hand eller i mobil öppnar sig en helt ny värld för golfare. Golfamore erbjuder spel till halv greenfee på över 1 300 golfbanor i 23 europeiska länder, där Portugal är ett av dessa länder. Portugal erbjuder ett stort utbud av toppbanor kopplade till Golfamore, allt från banor nära Lissabon till Algarvekusten längst ned i söder. 

Här köper du Golfamore-kortet  

Portugal har alltid varit en av favoritdestinationerna för golfare i Europa. Inte undra på det, landet erbjuder några av Europas finaste banor med vyer och spel längs med Atlanten. Många av dessa banor är partner med Golfamore vilket innebär att golfare kan spela banorna till halv greenfee. – När det kommer till banor som tar andan ur dig för de ligger på en så otroligt vacker plats så toppar flera portugisiska banor vårt utbud, säger Anders Carlén, vd för Golfamore.

Här är några utvalda toppbanor värda ett besök.

Spela nära Lissabon

Obidos Spa & Golf Resort
Obidos Spa & Golf Resort

Lissabon, Portugals huvudstad, är väl värd ett besök med en spännande blandning av gammal och modern arkitektur. Många museer och ett av Europas största akvarium. Inte långt från staden ligger flera riktigt bra golfbanor. Åker du norrut runt nio mil kommer du till Royal Obidos Spa & Golf Resort. En riktig toppbana designad av legendaren Severiano Ballesteros.

Señor Ballesteros har designad en bana av allra högsta klass. Proffstävlingen på herrarnas Europatour, Portuguese Open 2023, spelas på banan i september, bara en sådan sak. Redan första hålet, ett dogleg höger hål, sätter standarden för ronden. Utsikten över lagunen, Lagoa de Óbidos, är underbar och de avslutande nio hålen bjuder på vyer över Atlanten. Pricken över ”i-et” är det 18e hålet. Ett par 5-hål där du har en panoramavy över de sista nio hålen, klubbhuset och havet. En ”måste” bana!

Saltdroppar i ansiktet

Lite längre söderut hamnar du i Praia d’El Rey Golf & Beach Resort. Det är en helt suverän resort och 2007 blev anläggningen utnämnd till Europas bästa golfresort. Och det var faktiskt innan den nya banan, West Cliffs, var byggd. Några av hålen ligger så nära den mäktiga Atlanten att du att du känner saltkristallerna i ansiktet om det blåser på från sydväst. Det är en spännande, utmanande och variationsrik bana i dramatisk natur vid havet där framför allt hål 12 till 15 bjuder på en minnesvärd golfupplevelse. Hela anläggningen är luxuös med hotell, restauranger och så två toppbanor. Det är svårt att hitta någon annan resort som möjligen kan vara bättre. 

Moscatel och Tróia

Tróia Golf
Tróia Golf

Söder om Lissabon mot hamnstaden Setúbal, där det berömda Moscatel-vinet kommer ifrån, tar du färjan över till den sandiga halvön Tróia. 

Tróia Golf är en av de mest fascinerande golfutmaningarna i Portugal. Banan är rankad som Top-50 av europeiska golfbanor. Här talar vi om links-golf på en halvö nära havet. Det är sagolikt vackert, bara färjan i sig är spännande och rolig, och banan är en av de absolut bästa golfbanorna i Portugal. 

Det är en halvö lugn, fridfull, romantisk och med en golfbana av allra, allra högsta klass. Links-golf blir inte så mycket bättre ens på de brittiska öarna.

Den amerikanske banarkitekten Robert Trent Jones Sr, som designat fler än 500 golfbanor runt om i världen, har lyckats med designen och hål 3 ansåg han var så bra att hålet platsade bland de 18 bästa hålen som han designat. En drömbana helt enkelt.  

Flera toppbanor på Algarve

Längst i söder av Portugal, på den natursköna Atlantkusten i Algarve, erbjuder Golfamore spel på tre toppbanor. Det är Palmares Ocean Living & Golf och Boavista Golf & Spa som ligger nära varandra i den västra delen av Algarve i den mysiga staden Lagos och så Quinta da Ria, som ligger österut och ganska nära gränsen mot Spanien.

Palmares ligger spektakulärt nära havet. Här finns tre 9-hålsslingor designade av Robert Trent Jones Jr nära bukten i Lagos. Scenerierna över havet är magnifika och utmaningarna på banan omväxlande för alla typer av golfspelare. Spelar du från backtee får du verkligen något att bita i! 

De tre slingorna, Alvor, Lagos och Praia ger en fingervisning av landskapet där hålen ligger, och slingorna har sin egen stil och karaktär. Det finns få banor i Portugal där du kommer så nära havet som slingan ”Praia” och Palmares blev nyligen för sjunde året i rad utsedd till Portugals bästa golfbana.

Inte långt därifrån ligger Boavista Golf & Spa. En inlandsbana där du bland annat måste slå över en ravin på hål 6 och 8. Utsikten är magnifik från banan och du spelar bland pittoreska broar, vattenhinder och utmanande hål. En fin golfbana som tillsammans med Palmars är perfekt i närområdet. 

En fullträff nära gränsen

Quinta da Ria
Quinta da Ria

Längre österut, nära floden Guadiana, som är gränsen mellan Portugal och Spanien, spelar vi gärna på Quinta da Ria. Banan ligger i en nationalpark, Ria Formosa, och bjuder på spektakulära vyer över Atlanten och stranden på Cacela Velha, som är rankad som en av de finaste stränderna i världen. Golfbanan passar alla kategorier spelare där du spelar mellan uråldriga olivträd och fem dammar till fina greener. Quinta da Ria kompletterar Golfamores övriga banor på Algarve på ett utmärkt sätt och en golfresa hit till Portugal har alla förutsättningar att bli lyckad. 

Här kan du läsa mer om Golfamore samt se vilka portugisiska banor som ingår i Golfamore-kortet. 

 

Mer från Golfamore

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golfamore och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera