1515
Annons

Har känt Daniel Ek i tio år – nu hotar Neil Young lämna Spotify

Den legendariske rockstjärnan Neil Young har känt Daniel Ek i tio år. Nu hotar han ta bort sin musik från Spotify som han menar gör det möjligt för komikern Joe Rogan att sprida felaktig information om covid-19-vaccinen.

Rockstjärnan Neil Young, Spotifys grundare och vd Daniel Ek och komikern och poddstjärnan Joe Rogan.
Rockstjärnan Neil Young, Spotifys grundare och vd Daniel Ek och komikern och poddstjärnan Joe Rogan.

I ett e-postmeddelande till sitt skivbolag, Warner Records, skriver Neil Young att Spotify har ett ansvar att minska spridningen av felaktig information på sin plattform, rapporterar Financial Times. 

”Jag vill att ni ska låta Spotify veta I DAG att jag vill ta bort all min musik från deras plattform”, skriver han. 

”De kan ha Rogan eller Young. Inte båda.”

Det var i maj 2020 som Spotify tecknade ett exklusivt avtal med Joe Rogans podd ”The Joe Rogen Experience”. Affären var värd kring en miljard kronor, vilket då var ett av de största avtalen inom poddcast-världen.

Podden är fortfarande en av de största i världen med miljontals lyssnare varje vecka. Men Joe Rogan väcker ofta kritik, inte minst för att ge plats åt vaccinkritiker med ogrundade åsikter och konspirationsteorier. Nyligen gick 270 medicinska experter till storms mot Spotify sedan Joe Rogan intervjuat Robert Malone, en man som blivit avstängd av Twitter på grund av att ha spridit falska uppgifter om coronavaccinen. 

Samma kontrovers har alltså nu fått Neil Young att ryta till. 

Neil Young har drygt sex miljoner lyssnare per månad på Spotify, enligt Financial Times. Han är den första stora artisten som offentligt hotar att lämna plattformen på grund av kopplingen till den amerikanska komikerns podcast.

Under 2020 fick Spotifys vd Daniel Ek frågor av Financial Times om Joe Rogans beslut att bjuda in konspirationsteoretikern Alex Jones till sin podcast.

”Vi vill att kreatörer ska skapa. Det är vad de gör bäst. Vi vill inte spela en roll i vad de ska säga”, svarade Daniel Ek då.

Neil Young och Daniel Ek har en lång historik. I sitt sommarprat från 2012 berättade Daniel Ek om hur den legendariske artisten hämtat honom i sin vita Cadillac och hur de kört runt i nästan två timmar och pratat om musik.

Neil Young försökte samma år bygga sig en egen karriär som digital musikentreprenör med sin portabla musikspelare ”Ponoplayer” och ett löfte om perfekt ljudkvalité. Bolaget tog pengar via en Kickstarter-kampanj 2014 och tjänsten lanserades strax därefter. Men nedladdningstiderna var sega och idén med egen hårdvara var ur led med Iphone-eran. Projektet gick i graven 2017.

Det är inte första gången Neil Young hotar ta bort sin musik från Spotify. 2015 gjorde han ett liknande utspel mot streamingbolag i ett bråk över ljudkvalité. 

Vid 10-tiden på onsdagen fanns Neil Youngs musik kvar på Spotify.

Spotify har pressats på aktiemarknaden på senaste och föll under tisdagen med 4,9 procent. Aktien är ned drygt 21 procent i år och har nu ett börsvärde på 306 miljarder kronor. 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?