Att 5g ska revolutionera industrin, med uppkopplade sensorer och automation, har det pratats om i ett decennium. Men trots att tekniken mognat har de banbrytande applikationerna lyst med sin frånvaro.
”Jag har inte sett någon annan som gör det vi gör. Men vi har valt att lägga vår fabrik i Sverige och därför måste vi vara effektiva”, säger Elias Wästberg, chef för elbåtstillverkaren Xshores nya anläggning i Nyköping.

Leverantören av uppkopplingen är Tele2 TEL2 B -0,17% Dagens utveckling och hårdvaran kommer från Ericsson. Den helsvenska affären är därmed ett skrytprojekt för samtliga inblandade. Elias Wästberg beskriver det som ett sätt att visa att man inte måste flytta produktion utomlands utan kan göra det ”hållbart på alla sätt” även i Sverige.
Fabriken är under uppbyggnad och när den är klar är målet att den ska producera 400 båtar per år och skift. Bolaget börjar med ett skift.
”Det kanske låter tråkigt, men vi kommer att kunna koppla upp vartenda verktyg och med det få en kvalitetskontroll som är enorm. Vi kan se hur många moment varje skruvdragare drar vilket rapporteras till vårt kvalitetssystem och gör att vi kan upptäcka problem tidigare”, säger Elias Wästberg och menar att det kommer leda till jämn och pålitlig produktion.
Han pratar också om självkörande truckar med hjälp av geolokalisering inomhus och om robotar som ständigt kräver uppkoppling.
”Grejen med 5g är att de svarar upp mot alla våra behov. Det hade inte varit möjligt att dra kablar till allt och dessutom är det säkrare. Vi vill bygga en framtidsfabrik och det kan man inte göra med gammal teknik.”
Att vara först innebär ju också att ni inte har någon annan att titta på, finns det inte en risk i det?
”Det finns förstås ett moment av risk att vara först, men det kan vi ta som ungt bolag. Vi börjar med att ersätta det som vi har redan i dag och sedan kopplar vi på system löpande. Bara sedan vi började prata med Tele2 om det här för ett halvår sedan har det hänt massor på teknikområdet.”
Även på Tele2 ser man med spänning fram emot resultaten från Xshores fabrik. Förhoppningen är att det ska kunna fungera som ett föregångsexempel.
”Det här är ett av de första 5g-projekten i Sverige som verkligen visar vad tekniken kan bidra till. Industriföretag kan nå en helt ny nivå av automation och därmed en mycket mer effektiv process. Det kommer vi nu att få se och inte bara prata som ett teoretiskt användningsområde”, säger Stefan Trampus, chef för företagsaffärer på Tele2.
Xshore är också beredda på att agera museum. Redan nu har bolaget en lång rad studiebesök trots att anläggningen inte ens är klar, säger Elias Wästberg.
”Valet av 5g öppnar bara dörrar för oss. Det gör att vi har flera möjligheter att bygga på framåt. Och även den ekonomiska kalkylen talade för 5g istället för att dra kablar. Det handlar i slutändan om att få ut mest båt per investerad krona.”