1515

Här är Teslas nya lastbil – och sportbil

På fredagsmorgonen svensk tid visades Teslas nya ellastbil Semi upp. Elon Musk passade även på att visa upp sin nya gigantiska pickup och sportbil. 

Teslas nya lastbil semi visas upp för första gången. Foto: Skärmdump.
Teslas nya lastbil semi visas upp för första gången. Foto: Skärmdump.

Förväntningarna på Teslas nya ellastbil har varit höga. Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid visades prototypen upp för världen för första gången. 

Elon Musk har tidigare skämtat på Twitter om hur lastbilen, som går under namnet Semi, kan förvandlas till en robot, slåss mot utomjordingar och dessutom göra en fantastisk kaffe latte. 

Det är däremot inte några av lastbilens egenskaper som visades upp på fredagsmorgonen. I en livesändning från Teslas designkontor i Hawthorne, Kalifornien.

Elon Musk börjar sitt framträdande genom att komma in på scenen i sin nya lastbil. Han förklarar att snabb acceleration är det som Tesla alltid velat ha i alla sina fordon. Även för lastbilen. Ellastbilen kommer kunna accelerara från 0 till 100 km i timmen på 20 sekunder när den är fullastad, säger Tesla-vd:n. På tom last kommer den upp i samma hastighet på 5 sekunder.

Den nya lastbilen, som kommer till marknaden 2019, uppges kunna köras i närmare 105 km i timmen i en backe med 5 procents lutning. Han jämför det med en lastbil på diesel som kör 72 km i timmen i samma backe. 

Vi kan klara allt det här eftersom vi har designat vår lastbil som en pistolkula

En viktig punkt inför lanseringen har varit hur långt batteriet i Teslas ellastbil räcker. Ryktena har legat på mellan 32 till 70 mil med standardlast. Men Elon Musk uppger att Semin slår det, den klarar sig fullastad i motorvägshastighet på samma laddning i 80 mil. Och trots att en diesellastbil klarar nästan dubbla sträckan är det inte ett problem enligt Elon Musk, eftersom 80 procent av körningarna inom industrin är max 40 mil. 

”Det här betyder att man kan åka fram och tillbaka på samma laddning på 80 procent av alla körningar, även om det inte finns en laddningsstation på vägen”, säger Elon Musk från scen.

”Vi kan klara allt det här eftersom vi har designat vår lastbil som en pistolkula”, fortsätter han. 

Det hade tidigare ryktas om att det fanns en chans att Elon Musk skulle passa på att visa upp ett annat fordon samtidigt som ellastbilen visades upp. Och det var inte bara en lastbil som visades upp på scenen inför en stor publik och flera miljoner runt om i världen via livelänk. 

Tesla visade även upp en pickup truck, fast stor nog att ta en normal pickup på flaket. 

Elbilstillverkaren släppte även det som kan bli veckans största bilnyhet – en ny sportbil. 

Foto:

”Det ska bli den snabbaste produktionsbilen i världen”, sade Elon Musk på scen.

Enligt Elon Musk kan basmodellen av sportbilen komma upp i 100 kilometer i timmen på 1,9 sekunder. Det skulle i så fall bli första gången som en fabriksproducerad bil knäckte 2 sekunder.

För mer om nya Roadstern: Teslas stora överraskning – en ny sportbil 


Läs även: ”Teslas lastbilssatsning är värd mer än ännu en sportbil”
Foto:

Det är inte sportbilen som kommer att bli betydande för Teslas framtid, spår Di Digitals Mimi Billing.


Innehåll från BlueBarricadeAnnons

Digitalt ID blir globalt teknologiskt genombrott för blockchain- och AI-bolaget BlueBarricade

Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och
med skapande av PurpletokenID.
Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och med skapande av PurpletokenID.

Med hjälp av BlueBarricade-teknologi, samutvecklad med IBM globalt, utvecklas en banbrytande digital identifieringshandling. 

Med tokenisering skapas en unik identitet, PurpleTokenID. Ett globalt ”Bank-ID” om man så vill, men med skillnaden att det används i en digital e-wallet inom många olika områden, såsom banktransaktioner, varor, tjänster, logistikkedjor, företagsprocesser och digitala tillgångar för hela världens befolkning. 

Nu är IT-arkitekten, entreprenören och innovatören Mikael Bramstedt redo för miljardexpansion med sitt svenska Fintech-team. 

Samtidigt har moderskeppet BlueBarricade Blockchain & AI Technology AB i en pågående nyemission emitterat 487 000 aktier á 20,50 EUR styck.

Mikael Bramstedt har tidigare brutit ny mark med bland annat den populära Swish-appen, grundandet av Netgiro som såldes till Digital River Inc. (NASDAQ:DRIV), samt lanserat en banblockchainprodukt på IBM-plattform som i dokumenterade testresultat klarat upp till blixtsnabba 1400 transaktioner per sekund. Han har över 35 års erfarenhet av banksystem och kreditkortsbolag i stordatorer i samarbete med IBM. 

Redo för miljardexpansion med svenskt Fintech-team

Den nya bolagsskapelsen har kapacitet att bli nästa miljardbolag, då marknaden är oändlig för PurpleTokenID med tillhörande e-wallet. Innovationen bygger på befintlig infrastruktur i IBM Mainframe som redan idag används av 95 procent av världens banker, finansinstitut och kreditkortsutgivare. PurpleTokenID kombinerar BlueBarricades blockchainprodukt 1400TPS med IBM:s globala säkerhetssystem. PurpleTokenID kommer att vara tillgänglig globalt via Fortune 500/500 då den säljs och implementeras av HCL Technologies och IBM på redan befintliga IBM-kunder. 

PurpleTokenID – ”global Swish” för alla i världen

Till skillnad från system för företagsidentiteter kan PurpleTokenID också appliceras på privatpersoner för att spåra banktransaktioner, stödja alla logistikkedjor och följa alla industriprocesser samt både skapa och skydda digitala tillgångar, med full transparens och spårbarhet samt automatiserad clearing och settlement.

– PurpleTokenID i form av identifiering och e-wallet används bland annat för att skapa en global version av Swish till jordens fattigaste som inte ens har tillgång till normala bankkonton. Vi vill med vår teknik, tillsammans med HCL och IBM, sätta ett footprint på den globala marknaden för humanitär och socialt rättvis teknik för alla, samtidigt som vi bygger framtidens säkerhets- och identifieringssystem för alla banker med deras redan tagna investering i bagaget, säger Mikael Bramstedt.   

BlueBarricade – världens snabbaste blockchain

Den kapacitet och teknologi som krävs för att skapa ett modernt IT-system för identifiering, spårning och avstämning som lever upp till lagar och regler finns nu tillgänglig i och med BlueBarricades blockchain-produkt 1400TPS. Analysföretaget Gartner har uppskattat det totala marknadsvärdet för blockchain till 3,1 triljoner dollar vid utgången av år 2030.

– Inom företagsvärlden finns direkt affärskritiska processer som kräver hög transaktionshastighet och central lagring i speciella säkerhetszoner. När vi använder oss av central stordatorkapacitet på 1400 blockchaintransaktioner per sekund, eller 120 miljoner transaktioner per dygn, ändras premisserna och gör blockchain tillgänglig för exempelvis bank och finans eller tillverkande industri, säger Mikael Bramstedt.

Läs mer om BlueBarricade här  

 

Mer från BlueBarricade

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlueBarricade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?