1515

Här är techbolagen som vill rädda byggsektorn

Byggbranschen präglas av skenande kostnader. Men en ny generation teknikbolag vill komma till undsättning. Di Digital listar tolv tech-bolag som vill effektivisera byggandet och sänka kostnaderna i sektorn.

Medsols från vänster: Gänget på Buildsafe, VR-lösningar från Örebros Wec360, Fieldlys marknadschef Sven Paulin visar upp appen, Tessins vd Jonas Björkman, Loop Rocks lastbil och chauffören Ulrika Sjöström, och Cbots golvläggarrobot Tilebot 300.
Medsols från vänster: Gänget på Buildsafe, VR-lösningar från Örebros Wec360, Fieldlys marknadschef Sven Paulin visar upp appen, Tessins vd Jonas Björkman, Loop Rocks lastbil och chauffören Ulrika Sjöström, och Cbots golvläggarrobot Tilebot 300.

Byggbranschen präglas av stigande kostnader och produktivitetsproblem. Utvecklingen driver upp priset på bostäder.  

Läs genomgången: Så ska techbolagen pressa priserna i byggsektorn

Men det finns hopp. 

Här är ett axplock på närmare 20 teknikbolag som jobbar för att effektivisera byggandet och sänka kostnaderna i sektorn: 

Fieldly

Rapporteringen på byggarbetsplatser sker ofta med hjälp av papper, penna och telefon. Det vill Fieldly råda bot på med sitt digitala verktyg för projektledning för byggföretag. Tids-, material- och körrapporter matas in via surfplattor och mobiler ute på bygget med målet att öka effektiviteten och minska risken för juridiska tvister i efterhand.
Omsättning 2016: 6,2 Mkr
Antal medarbetare: 16 i Helsingborg, Polen, Danmark och Italien.

Läs mer: Lunds universitet investerar i Fieldly 

Myloc
En samverkansplattform och logistiksystem för effektivare byggprojekt.
Grundades: 2007. Jobbat med byggsektorn i fem år.
Antal anställda: 17 i Malmö.
Omsättning 2016: 16 Mkr
Resultat: -40 000 kr

Cbot

Testkör nu sin första färdiga produkt, golvläggarroboten Tilebot 300, som ny hyrs ut till plattläggningsentreprenörer. Tilebot 300 ser ut som en golftruck, väger ett ton och används till en början främst för golvläggning i kommersiella lokaler som butiker och köpcentrum.
Omsättning:  2 miljoner kronor 2016
Resultat: -1 miljoner kronor 2016

Antal medarbetare: 7 i Linköping

Läs mer: Golvläggarrobot tar in kapital inför lansering

Buildsafe

Ett digitalt verktyg som fokuserar på avvikelsehantering och rapportering i byggprojekt, främst vad gäller säkerhet och effektivitet.
Omsättning 2016: 1,6 Mkr. ”Men vi räknar med en mångdubbling i år", säger marknadschef Leo Sydow.
Resultat 2016: 114 000 kr
Antal medarbetare: 20 i Stockholm

Brinja
Använder radar och annan sensorteknik i västar, hjälmar och maskiner för att varna byggarbetare för dolda faror på bygget.
Grundades: Oktober 2016
Antal anställda: Tre medarbetare i Göteborg.
Omsättning: Inget färdigt bokslut ännu. Första betalande kunden är Skanska. Del av Chalmers Ventures acceleratorprogram.

Wec360

Wec360 arbetar med presentationer i VR, AR och 3D av bostadsprojekt. Tekniken hjälper i bästa fall byggbolagen att säkra affären tidigare i processen, vilket sparar både tid och pengar.
Grundades:
2008 (Bolagetsnamnet uttalas ”we see 360”)
Antal anställda: 31 i Örebro, Stockholm, Malmö och Göteborg.
Omsättning: 24,2 Mkr
Resultat 2016: 1 Mkr
Liknande bolag:
Vyer Technologies och Diakrit.

Läs mer: Wec360-bossen: ”Vi är störst på VR för bygg”

Symbrio
Prisjämförelsesajt för installationsmaterial (el, VVS och ventilation). Erbjuder även digital hantering av inköp och fakturor.
Omsättning 2016: 37,2 Mkr
Resultat 2016: 1,4 Mkr
Antal medarbetare: 37 i Stockholm
Andra jämförelsesajter för byggmatrial: Klarapris och Byggvarulistan

Bimobject

Börsbolag som hjälper tillverkare inom byggsektorn att skapa virtuella BIM-objekt av sina produkter och marknadsföra dem genom bolagets digitala plattform.
Börsvärde: 1,4 miljarder kronor
Nettoomsättning 2016: 33,4 Mkr
Resultat 2016: -39,4 Mkr
Antal anställda: Cirka 160. Huvudkontor i Malmö. Dotterbolag i nio länder.

Plan B Bim
It-konsult i Stockholm som använder BIM för projektledning inom byggbranschen. Fokus ligger på livscykelfrågor och industrialisering av processer.
Antal anställda: 25
Nettoomsättning 2016: 25 Mkr
Resultat 2016: 3,2 Mkr

Zynka Bim
It-konsult som använder BIM för att digitalisera byggandet av bostäder och fastigheter.
Antal anställda: 32 i Göteborg, Stockholm och Malmö.
Nettoomsättning 2016: 14 Mkr
Resultat 2016: 2,4 Mkr

Loop Rocks

Startupbolag som är helägt av NCC. Matchar utbud och efterfrågan av sten och jord mellan byggarbetsplatser. I år har man även anslutit åkerier och maskinuthyrare till marknadsplatsen som även har lanserats i Danmark och Finland.
Grundades: juni 2016
Antal medarbetare:  9. Ska bli 20 inom ett år
Antal Användare: 7300
Antal anslutna byggarbetsplatser: Över 2000.

Läs mer: NCC:s startup rullar vidare till Danmark

Tessin

Underlättar för bygg- och fastighetsbolag att låna pengar till fastighetsprojekt genom gräsrotsfinansiering (crowdlending). Har förmedlat 750 miljoner kronor till 61 projekt sedan starten 2014.
Grundades: 2014
Antal medarbetare: 14
Nettoomsättning 2016: 12 Mkr
Resultat 2016: 270 000 kr


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?