1515

Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017

Spelentreprenörerna fortsätter att dominera Di Digitals lista över Sveriges techmiljardärer. Ny för i år är Lars Wingefors, vd och grundare på THQ Nordic, som nu är rikare än både Klarna-grundarna och Avito-grundarna.

Miljardärer på spel: Lars Wingefors, vd och grundare THQ Nordic, Fredrik Wester, vd och storägare på Paradox och King-grundaren Sebastian Knutsson.
Miljardärer på spel: Lars Wingefors, vd och grundare THQ Nordic, Fredrik Wester, vd och storägare på Paradox och King-grundaren Sebastian Knutsson.

Listan har skakats om när Di Digital för andra året i rad går igenom miljardärerna inom tekniksektorn.

Ny för i år är Lars Wingefors som blivit miljardär många gånger om på sitt spelbolag THQ Nordic. Bolaget noterades i november till teckningskursen 20 kronor och handlas i dag till cirka 75 kronor per aktie. Det innebär att THQ Nordic är Sveriges näst största spelutvecklare på börsen, med ett marknadsvärde på cirka 5,4 miljarder kronor. Lars Wingefors är i dag god för 2,8 miljarder kronor i aktier. Han går därmed rakt in på plats 9 och viner därmed förbi både Klarnas och Avitos grundare.

Foto:
Ljuv musik. Lars Wingefors ringer i börsklockan vid noteringen ab THQ Nordic. 

Direkt efter honom, kvar på plats 10, är Fredrik Wester, vd för Sveriges största börsnoterade spelutvecklare Paradox Interactive. Det senaste året har hans tredjedel av bolaget stigit i värde från 2,2 till 2,5 miljarder kronor. 

En annan nykomling på listan är Leif Kristensson, en 83-årig Stenungsundsbo som en gång började sin karriär som svetsare. I år kammade han hem drygt 520 miljoner kronor på försäljningen av Göteborgsbolaget Icomera, som utvecklar wifi-lösningar till tåg och bussar. Affären skickar honom över miljardgränsen.

En person som lämnar listan är Fingerprint Cards storägare och före detta vd Johan Carlström. Detta till följd av den branta nedgången i bolagets aktiekurs.  

Ohotad etta är fortfarande Markus ”Notch” Persson, det 38-åriga spelgeniet bakom Minecraft och medgrundare till dess ägarbolag Mojang, som såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014. Hans totala förmögenhet, som även bygger på Minecrafts enorma uttdelningar under åren, uppskattas ligga kring 17 miljarder kronor. Foto:
King-grundarna och Markus ”Notch” Persson hyllas på Arlanda.

Direkt under honom har listan dock möblerats om en del. Det är Spotifys två grundare, Daniel Ek och Martin Lorentzon, som seglat förbi Skypegrundaren Niklas Zennström för att knipa plats 2 och 3 på listan. Musikjätten spås noteras i New York de närmaste året till ett börsvärde på 105 miljarder kronor. Om uppgifterna stämmer, och noteringen blir av, bör de vara goda för cirka 12 miljarder kronor var. 

Precis som i fjol fortsätter spelbranschen att ha en framskjuten roll på listan. Av de 28 miljardärerna har nio blivit förmögna på dataspelsutveckling, medan sex har byggt sina förmögenheter inom online-betting, såsom vadslagning, poker och casinoverksamhet.

Många av listans miljardärer investerar i startupsektorn. Paradox vd och storägare Fredrik Wester har exempelvis köpt in sig i det databasdrivna musikbolaget Epidemic Sound samt hörlur- och högtalarbolaget Zound Industries (NTL) genom sitt riskkapitalbolag Kichi Invest (NTL). Samma sak gäller miljardärerna bakom King, med mobilsuccén Candy Crush Saga, som investerar via fonden Sweet Capital (NTL). 


Läs mer: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startupsFoto: Jesper Frisk.
King-grundaren Sebastian Knutsson, Mojang-grundaren Carl Manneh och Klarna-grundaren Niklas Adalberth går tillsammans in med 270 miljoner kronor i Norrskens nya fond. Foto: Jesper Frisk.


Skypegrundaren Niklas Zennström är listans tyngsta investerare. Hans Londonbaserade riskkapitalbolag Atomico har nu elva år på nacken och är i dag en av Europas viktigaste finansiärer inom techsektorn, med 6,5 miljarder kronor i sin senaste fond.

Läs mer: Atomico stänger rekordfond – en av Europas största

Bland Atomicos svenska investeringar kan nämnas bilddatatjänsten Mapillary, telefonboksappen Truecaller och betalbolaget Klarna.

Niklas Zennström investerar även privat, bland annat det lilla börsbolaget Clean Motion, med den eldrivna trehjulingen Zbee, och Orbital Systems, som utvecklat en dusch som återvinner merparten av vattnet som används.

En annan tydlig trend på listan är att allt fler miljardärer invester i välgörande ändamål. Det senaste exemplet är Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation som tagit in 300 miljoner kronor för investeringar i nystartade techbolag som bygger lösningar på befintliga samhällsproblem.

Bland fondens främsta investerare kan nämnas Niklas Adalberth själv, samt King-grundaren Sebastian Knutsson, nummer åtta på listan, och Mojang-grundaren Carl Manneh, nummer 19 på listan.

”Det här kändes helt rätt. Det här är det häftigaste som händer just nu och då vill jag engagera mig i det”, sa Carl Manneh till Di Digital tidigare i år.

Även Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, nummer 22 och 23 på listan, fortsätter att investera stora summor pengar i välgörande techbolag.

”Vi letar och investerar aktivt i bolag som tar socialt och globalt ansvar. Några exempel är Just Arrived, Karma, Matsmart, Whywast, Blankspot och Welcome”, säger Jonas Nordlander.

Även Henrik Persson Ekdahl, nummer 24 på listan, vill göra gott. Hans riskkapitalbolag Optimizer Invest startarde nyligen stiftelsen Optimizer Foundation, som ska satsa på allt ifrån välgörenhetsprojekt i Indien till startupbolag i afrikanska länder.

Läs mer: De leder Optimizer-miljardärernas nya stiftelse

Även detta år saknas kvinnor helt på listan över Sveriges techmiljardärer. Flera kvinnliga namn dyker dock upp i Di Digitals uppföljare om framtidens techmiljarder som vi går ut med inom en vecka.


Foto:
Foto:
1. Markus ”Notch” Persson, 38 år (plats i fjol: 1)

Skapare av succéspelet Minecraft och medgrundare till dess ägarbolag Mojang, som såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014. Har han pengarna i kronor bör hans förmögenhet i form av utdelningar och försäljningsintäkter uppgå till cirka 17 miljarder kronor.

God för: 17 miljarder kronor

Foto: Michael Loccisano.
2. Daniel Ek, 34 år (3)

Medgrundare och vd på musikjätten Spotify, som spås noteras i New York till ett börsvärde på 105 miljarder kronor. Äger cirka 11 procent av bolaget. 

12 miljarder kronor

Foto: Sammy Steen
3. Martin Lorentzon, 48 år (4)

Medgrundare, Spotify

12 miljarder kronor

Foto: Jesper Frisk.
4. Niklas Zennström, 51 år (2)

En av grundarna bakom fildelningssajten Kazaa och internettelefonibolaget Skype som såldes till Ebay för 2,6 miljarder dollar 2005. (Skype ägs numera av Microsoft.)

Grundare bakom riskkapitalbolaget Atomico med investeringar som Klarna, Truecaller och Jawbone. 

10,5 miljarder kronor

Foto:
5. Jakob Porsér, 39 år (5)

Medgrundare, Mojang med spelet Minecraft (till vänster i bild).

4 miljarder kronor

Foto: TT
6. Dan Olofsson, 66 år (6)

Grundare av och storägare i Sigma, Thanda, Infotech, med flera.

4 miljarder kronor

7. Christer Brandberg, 75 år (7)

Finansman och aktieägare i webbkamerabolaget Axis sedan 1989. Fick över 3,5 miljarder kronor från Canons köp av Axis.

4 miljarder kronor

Foto:
8. Sebastian Knutsson, 48 år (8)

Grundare och kreativ chef på speljätten King som såldes till Activision Blizzard för drygt 50 miljarder kronor i november 2015.

2,9 miljarder kronor

Foto:
Flitig DI-läsare. För drygt tre år sedan tog Lars Wingefors över finansmannen Erik Pensers samling av gamla upplagor av Dagens Industri.

9. Lars Wingefors, 40 år (Ny)

Grundare, vd och huvudägare, spelbolaget THQ Nordic som noterades i november i fjol till en teckningskurs på 20 kronor per aktie. I dag handlas bolaget till cirka 75 kronor per aktie, eller ett börsvärde på 5,5 miljarder kronor. Lars Wingefors äger hälften av THQ Nordic och har aktier i börsbolag som Storytel och Inission.

2,8 miljarder kronor 

Läs mer: Pangdag för börsens största spelutvecklare

Foto: Jack Mikrut
10. Fredrik Wester, 43 år (10)

Vd och största ägare på spelbolaget Paradox, vars börsvärde klättrat till 7,4 miljarder kronor. 

2,5 miljarder kronor

11. Martin Gren, 55 år (9)

Var storägare i Axis, som idag har har Canon som huvudägare.

2,4 miljarder kronor 

12. Michael Knutsson, 56 år (11)

En av investerarna bakom Betsson, Net Ent och Catena Media.

2,2 miljarder kronor

13. Per Hamberg, 74 år (12)

En av investerarna bakom Betsson, Net Ent och Cherry

2 miljarder kronor  

Foto: Jesper Frisk
14. Sebastian Siemiatkowski, 35 år (14)

Grundare och vd bakom betalbolaget Klarna som värderas till cirka 20 miljarder kronor. 

2 miljarder kronor

15. Victor Jacobsson, 35 år (15)

Grundare, Klarna

2 miljarder kronor

Foto: Jesper Frisk.
16. Niklas Adalberth, 35 år (16)

Grundare, Klarna

2 miljarder kronor

Foto:
17. Jens Von Bahr, 46 år (24)

Grundare och vd, Evolution Gaming

1,8 miljarder kronor

18. Fredrik Österberg, 46 år (25)

Grundare och strategichef, Evolution Gaming

1,8 miljarder kronor

Foto:
19. Carl Manneh, 40 år (17)

Grundare, f.d. vd Mojang (till vänster i bild)

1,7 miljarder kronor

Foto: Jesper Frisk
20. Anders Ström, 46 år (18)

Grundare och storägare i Unibet. Investerar i startupbolag via bolaget Veralda Investment.

1,4 miljarder kronor

21. Lars Markgren, 54 år (19)

Medgrundare, King.

1,4 miljarder kronor

22. Filip Engelbert, 47 år (20)

Grundare av den ryska Blocketkopian Avito som värderas till närmare 23 miljarder kronor. Investerar i startupbolag ihop med Jonas Norlander.

1,3 miljarder kronor
Foto: Joey Abrait
Filip Engelbert och Jonas Nordlander.

23. Jonas Nordlander, 44 år (21)

Grundare, Avito 

1,3 miljarder kronor


24. Henrik Persson Ekdahl, 37 år (27)
Foto:

Henrik Persson Ekdahl, Mikael Riese Harstad och André Lavold, partners på Optimizer Invest.

Medgrundare Catena Media, Bestpoker och Parktrade Europe. Investerare och före detta vd för Betsafe, före detta vd för Betsson. Partner på Optimizer Invest med bas på Malta.

Främsta tillgångar idag är hans andelar i Optimizer Invest som uppges ha tillgångar värda cirka två miljarder bara i GIG (Gaming Innovation Group) samt Catena Media. Optimizer Invest har även ett 20-tal bolag i portföljen.

1,2 miljarder kronor

Foto: Jesper Frisk
25 Staffan Persson, 61 år (26)

Har investerat i it-bolag sedan 80-talet och blivit förmögen på bolag som Neonet och Unibet. Hans noterade innehav värderas idag till drygt 1,1 miljarder kronor. Investerar även i onoterade startupbolag.

1,1 miljarder kronor

26. Patrik Stymne, 51 år (22)

Medgrundare, King.

1,1 miljarder kronor

27. Thomas Hartwig, 42 år (23)

Medgrundare på King.

1 miljard kronor

28. Leif Kristensson, 83 år (ny)

Stenungsundsbo som en gång började sin karriär som svetsare. Kammade hem drygt 520 miljoner kronor på försäljningen av Göteborgsbolaget Icomera, som utvecklar wifi-lösningar till tåg och bussar, till den franska Engie-koncernen för 119 miljoner euro i maj.

Försäljningen skickar Leif Kristenssons över miljardgränsen. Före storaffären hade hans riskkapitalbolag K-Svets Ventures innehav tillsammans värda 726 miljoner kronor.

Leif Kristensson grundade bolaget K-Svets på 1960-talet och började sedan använda vinsten därifrån för att investera i andra företag. Han köpte in sig i Icomera kring millennieskiftet. Di Digital har inte lyckats uppskatta hans totala förmögenhet. 

Över en miljard kronor

Källor: Skatteverket, årsredovisningar, Nasdaq Stockholms aktielistor, Holdings.se, Veckans Affärer, Celebritynetworth.com, anonyma källor och vissa förstahandsuppgifter från personer på listan.


Läs Mimi Billings analys: ”Så blir du snuskigt rik på den snabbväxande techscenen

 Foto: Montage: Eric Bergh
Mimi Billing är reporter på Di Digital. Foto: Montage: Eric Bergh


Läs mer: Han toppar listan över morgondagens miljardärerFoto: Holger Talinski
Delivery Heros grundare Niklas Östberg utanför huvudkontoret i Berlin. Foto: Holger Talinski


 


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?