1515

Här är Sveriges 10 hetaste IoT-startups

Uppkopplade klockor och appar som håller koll på din elförbrukning är hetast på IoT-himlen. I alla fall om man ska tro riskkapitalet – som investerat i över 30 svenska bolag inom sektorn under det senaste året.

Animas uppkopplade klocka Kronaby och Wattys sensor som mäter elförbrukningen i hemmet.
Animas uppkopplade klocka Kronaby och Wattys sensor som mäter elförbrukningen i hemmet.Foto:Jack Mikrut och Amanda Lindgren.

Hittills har det gjorts fyra investeringar i svenska IoT-­bolag i år. Under 2017 skedde 28 affärer inom sektorn. Det visar en genomgång av Di Digitals databas Nordic Tech List. Här är några av de mest omtalade bolagen som har lockat kapital.

Läs mer: Kapitaltorka hot mot svensk IoT: "Har bränt sig på hårdvara" 

Allra mest välkapitaliserade är Skåne-bolaget Anima, som tagit in nästan 200 miljoner kronor från det kinesiska konglomeratet Goertek. Under 2017 lanserades deras första uppkopplade armbandsur på marknaden under varumärket Kronaby.

Flera svenska IoT-bolag har samtidigt valt att fokusera på elpriser och energiförbrukning i hemmet. Startupsen Watty, Tibber, Plejd och Greenely har tillsammans tagit in 100 miljoner kronor i riskkapital under de senaste åren.

Det finns också flera svenska industriella IoT-bolag som rönt framgångar på marknaden. Batteribolaget Incell har bland annat backats av finansmannen Harald Mix medan fordonsbolaget Springworks fått in Telia som storägare.

Här är Sveriges tio hetaste IoT-bolag:

Animas medgrundare Pål Borge.
Animas medgrundare Pål Borge.Foto:Jack Mikrut

1. Anima (NTL)

Gör: Tillverkar den uppkopplade klockan Kronaby, som bland annat kan fungera som en fjärrkontroll till mobiltelefonens kamera eller för att spara den geografiska positionen som användaren befinner sig på.

Grundades: 2015.

Huvudkontor: Malmö.

Omsättning 2016: 3,8 Mkr.

Resultat 2016: -105 Mkr.

Finansiering: Har tagit in drygt 200 Mkr från den kinesiska elektronikkoncernen Goertek. 

Finansmannen Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, har investerat privat i Incell.
Finansmannen Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, har investerat privat i Incell.Foto:Hampus Andersson

2. Incell (NTL)

Gör: Arbetar med att ta fram batterier med internetuppkoppling för telemaster runt om i världen. Därigenom får telekombolagen kontinuerligt information om mastens status.

Grundades: 2015.

Huvudkontor: Kista, Stockholm.

Omsättning 2016: 6,3 Mkr.

Resultat 2016: -18,9 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 64 Mkr från finansmannen och riskkapitalbolaget Altors grundare Harald Mix.

Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten.
Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten.Foto:Amanda Lindgren

3. Modcam (NTL)

Gör: Utvecklar ett smart system för bildanalys som kan användas för att till exempel analysera vilka vägar kunder tar i en butik, om kunden är en man eller en kvinna och hur gammal personen är.

Grundades: 2013.

Huvudkontor: Malmö.

Omsättning: 0,05 Mkr.

Resultat: -12,7 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 32 Mkr från storbolaget Bosch, Northvoltgrundaren Peter Carlsson och riskkapitalbolagen Soläng Invest och Spintop Ventures.

Hjalmar Nilsonne, grundare av energistartupen Watty.
Hjalmar Nilsonne, grundare av energistartupen Watty.Foto:Amanda Lindgren

4. Watty (NTL)

Gör: Har utvecklat en sensor som mäter hur mycket elektricitet varje pryl använder i hemmet. En applikation ger sedan hushållen rekommendationer över hur man ska få ned elpriset.

Grundades: 2013.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 0,2 Mkr.

Resultat 2016: –5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in drygt 40 Mkr från bland andra riskkapitalbolaget EQT Ventures, affärsängeln Mattias Miksche och Spotifys produktchef Gustav Söderström.

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen har gått in som ägare Tibber, vars smarta termostat hjälper hushållen att sänka sina elkostnader.
Norske hotellmagnaten Petter Stordalen har gått in som ägare Tibber, vars smarta termostat hjälper hushållen att sänka sina elkostnader.Foto:Jesper Frisk

5. Tibber (NTL)

Gör: Det svensk-norska bolaget har utvecklat en tjänst som hjälper användare att minska elförbrukningen i hemmet genom en app och en smart termostat.

Grundades: 2016.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 0 kr.

Resultat 2016: 0 kr.

Finansiering: Har tagit in cirka 33 Mkr från bland annat riskkapitalbolaget Wellstreet och hotellmagnaten Petter Stordalen.

6. Springworks (NTL)

Gör: Har skapat en mjukvaruplattform för uppkopplade bilar, som samlar in data från fordonet. Tanken är till exempel att bilen automatiskt kan larma polis om någon försöker bryta sig in, eller informera om hastighetsbegränsningar under körning.

Grundades: 2012.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 10,4 Mkr.

Resultat 2016: -5,5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in 64 Mkr från bland annat Telia, som också använder bolagets tjänst i sitt kunderbjudande.

7. Plejd (NTL)

Gör: Utvecklar produkter för smart belysning, där en dimmer kan styras trådlöst från mobiltelefonen genom blåtandsteknik. Är numera börsnoterat.

Grundades: 2009.

Huvudkontor: Göteborg.

Omsättning 2017: 30,2 Mkr.

Resultat 2017: 1 Mkr.

Finansiering: Har tagit in 13 Mkr från bland annat statliga Almi Invest.

8. Crosser Technologies (NTL)

Gör: Utvecklar en mjukvara som effektiviserar hur uppkopplade enheter hanterar data. Produkten analyserar strömmande data i realtid, vilket skapar ett snabbare IoT-flöde.

Grundades: 2016. 

Huvudkontor: Sundsvall.

Omsättning 2017: 0,5 Mkr.

Resultat 2017: 0,04 Mkr.

Finansiering: Har tagit in knappt 14 Mkr från riskkapitalbolaget Spintop Ventures samt statliga Almi Invest och Norrlandsfonden.

Christoffer Kjernald (infälld), Erik Godtman Kling & Viktor Börjesson – grundare av Revibe Energy.
Christoffer Kjernald (infälld), Erik Godtman Kling & Viktor Börjesson – grundare av Revibe Energy.Foto:Anna Sigvardsson, Venture Cap

9. Revibe Energy (NTL)

Gör: Bolagets system fångar upp de vibrationer som finns i industriella miljöer och ­omvandlar dem till elektricitet. På detta sätt slipper man kablar och batterier.

Grundades: 2014.

Huvudkontor: Göteborg.

Omsättning 2016: 0,5 Mkr.

Resultat 2016: -2 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 14 Mkr från bland annat försvarsjätten Saab och statliga Almi Invest.

10. Greenely (NTL)

Gör: Har utvecklat en mobilapp som mäter användarnas elförbrukning genom att analysera den data som lagras i de smarta elmätarna som finns i många hem.

Grundades: 2014.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 1 Mkr.

Resultat 2016: -1,5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 11 Mkr från bland andra Peter Alvarsson som är teknikchef på Doktor.se.

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, bolagen och grundarna i den nordiska techsektorn.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?