1515
Annons

Här är Sveriges 10 hetaste IoT-startups

Uppkopplade klockor och appar som håller koll på din elförbrukning är hetast på IoT-himlen. I alla fall om man ska tro riskkapitalet – som investerat i över 30 svenska bolag inom sektorn under det senaste året.

Animas uppkopplade klocka Kronaby och Wattys sensor som mäter elförbrukningen i hemmet.
Animas uppkopplade klocka Kronaby och Wattys sensor som mäter elförbrukningen i hemmet.Foto:Jack Mikrut och Amanda Lindgren.

Hittills har det gjorts fyra investeringar i svenska IoT-­bolag i år. Under 2017 skedde 28 affärer inom sektorn. Det visar en genomgång av Di Digitals databas Nordic Tech List. Här är några av de mest omtalade bolagen som har lockat kapital.

Läs mer: Kapitaltorka hot mot svensk IoT: "Har bränt sig på hårdvara" 

Allra mest välkapitaliserade är Skåne-bolaget Anima, som tagit in nästan 200 miljoner kronor från det kinesiska konglomeratet Goertek. Under 2017 lanserades deras första uppkopplade armbandsur på marknaden under varumärket Kronaby.

Flera svenska IoT-bolag har samtidigt valt att fokusera på elpriser och energiförbrukning i hemmet. Startupsen Watty, Tibber, Plejd och Greenely har tillsammans tagit in 100 miljoner kronor i riskkapital under de senaste åren.

Det finns också flera svenska industriella IoT-bolag som rönt framgångar på marknaden. Batteribolaget Incell har bland annat backats av finansmannen Harald Mix medan fordonsbolaget Springworks fått in Telia som storägare.

Här är Sveriges tio hetaste IoT-bolag:

Animas medgrundare Pål Borge.
Animas medgrundare Pål Borge.Foto:Jack Mikrut

1. Anima (NTL)

Gör: Tillverkar den uppkopplade klockan Kronaby, som bland annat kan fungera som en fjärrkontroll till mobiltelefonens kamera eller för att spara den geografiska positionen som användaren befinner sig på.

Grundades: 2015.

Huvudkontor: Malmö.

Omsättning 2016: 3,8 Mkr.

Resultat 2016: -105 Mkr.

Finansiering: Har tagit in drygt 200 Mkr från den kinesiska elektronikkoncernen Goertek. 

Finansmannen Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, har investerat privat i Incell.
Finansmannen Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, har investerat privat i Incell.Foto:Hampus Andersson

2. Incell (NTL)

Gör: Arbetar med att ta fram batterier med internetuppkoppling för telemaster runt om i världen. Därigenom får telekombolagen kontinuerligt information om mastens status.

Grundades: 2015.

Huvudkontor: Kista, Stockholm.

Omsättning 2016: 6,3 Mkr.

Resultat 2016: -18,9 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 64 Mkr från finansmannen och riskkapitalbolaget Altors grundare Harald Mix.

Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten.
Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten.Foto:Amanda Lindgren

3. Modcam (NTL)

Gör: Utvecklar ett smart system för bildanalys som kan användas för att till exempel analysera vilka vägar kunder tar i en butik, om kunden är en man eller en kvinna och hur gammal personen är.

Grundades: 2013.

Huvudkontor: Malmö.

Omsättning: 0,05 Mkr.

Resultat: -12,7 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 32 Mkr från storbolaget Bosch, Northvoltgrundaren Peter Carlsson och riskkapitalbolagen Soläng Invest och Spintop Ventures.

Hjalmar Nilsonne, grundare av energistartupen Watty.
Hjalmar Nilsonne, grundare av energistartupen Watty.Foto:Amanda Lindgren

4. Watty (NTL)

Gör: Har utvecklat en sensor som mäter hur mycket elektricitet varje pryl använder i hemmet. En applikation ger sedan hushållen rekommendationer över hur man ska få ned elpriset.

Grundades: 2013.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 0,2 Mkr.

Resultat 2016: –5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in drygt 40 Mkr från bland andra riskkapitalbolaget EQT Ventures, affärsängeln Mattias Miksche och Spotifys produktchef Gustav Söderström.

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen har gått in som ägare Tibber, vars smarta termostat hjälper hushållen att sänka sina elkostnader.
Norske hotellmagnaten Petter Stordalen har gått in som ägare Tibber, vars smarta termostat hjälper hushållen att sänka sina elkostnader.Foto:Jesper Frisk

5. Tibber (NTL)

Gör: Det svensk-norska bolaget har utvecklat en tjänst som hjälper användare att minska elförbrukningen i hemmet genom en app och en smart termostat.

Grundades: 2016.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 0 kr.

Resultat 2016: 0 kr.

Finansiering: Har tagit in cirka 33 Mkr från bland annat riskkapitalbolaget Wellstreet och hotellmagnaten Petter Stordalen.

6. Springworks (NTL)

Gör: Har skapat en mjukvaruplattform för uppkopplade bilar, som samlar in data från fordonet. Tanken är till exempel att bilen automatiskt kan larma polis om någon försöker bryta sig in, eller informera om hastighetsbegränsningar under körning.

Grundades: 2012.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 10,4 Mkr.

Resultat 2016: -5,5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in 64 Mkr från bland annat Telia, som också använder bolagets tjänst i sitt kunderbjudande.

7. Plejd (NTL)

Gör: Utvecklar produkter för smart belysning, där en dimmer kan styras trådlöst från mobiltelefonen genom blåtandsteknik. Är numera börsnoterat.

Grundades: 2009.

Huvudkontor: Göteborg.

Omsättning 2017: 30,2 Mkr.

Resultat 2017: 1 Mkr.

Finansiering: Har tagit in 13 Mkr från bland annat statliga Almi Invest.

8. Crosser Technologies (NTL)

Gör: Utvecklar en mjukvara som effektiviserar hur uppkopplade enheter hanterar data. Produkten analyserar strömmande data i realtid, vilket skapar ett snabbare IoT-flöde.

Grundades: 2016. 

Huvudkontor: Sundsvall.

Omsättning 2017: 0,5 Mkr.

Resultat 2017: 0,04 Mkr.

Finansiering: Har tagit in knappt 14 Mkr från riskkapitalbolaget Spintop Ventures samt statliga Almi Invest och Norrlandsfonden.

Christoffer Kjernald (infälld), Erik Godtman Kling & Viktor Börjesson – grundare av Revibe Energy.
Christoffer Kjernald (infälld), Erik Godtman Kling & Viktor Börjesson – grundare av Revibe Energy.Foto:Anna Sigvardsson, Venture Cap

9. Revibe Energy (NTL)

Gör: Bolagets system fångar upp de vibrationer som finns i industriella miljöer och ­omvandlar dem till elektricitet. På detta sätt slipper man kablar och batterier.

Grundades: 2014.

Huvudkontor: Göteborg.

Omsättning 2016: 0,5 Mkr.

Resultat 2016: -2 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 14 Mkr från bland annat försvarsjätten Saab och statliga Almi Invest.

10. Greenely (NTL)

Gör: Har utvecklat en mobilapp som mäter användarnas elförbrukning genom att analysera den data som lagras i de smarta elmätarna som finns i många hem.

Grundades: 2014.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 1 Mkr.

Resultat 2016: -1,5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 11 Mkr från bland andra Peter Alvarsson som är teknikchef på Doktor.se.

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, bolagen och grundarna i den nordiska techsektorn.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?