1515

Här är Sveriges 10 hetaste IoT-startups

Uppkopplade klockor och appar som håller koll på din elförbrukning är hetast på IoT-himlen. I alla fall om man ska tro riskkapitalet – som investerat i över 30 svenska bolag inom sektorn under det senaste året.

Animas uppkopplade klocka Kronaby och Wattys sensor som mäter elförbrukningen i hemmet.
Animas uppkopplade klocka Kronaby och Wattys sensor som mäter elförbrukningen i hemmet.Foto:Jack Mikrut och Amanda Lindgren.

Hittills har det gjorts fyra investeringar i svenska IoT-­bolag i år. Under 2017 skedde 28 affärer inom sektorn. Det visar en genomgång av Di Digitals databas Nordic Tech List. Här är några av de mest omtalade bolagen som har lockat kapital.

Läs mer: Kapitaltorka hot mot svensk IoT: "Har bränt sig på hårdvara" 

Allra mest välkapitaliserade är Skåne-bolaget Anima, som tagit in nästan 200 miljoner kronor från det kinesiska konglomeratet Goertek. Under 2017 lanserades deras första uppkopplade armbandsur på marknaden under varumärket Kronaby.

Flera svenska IoT-bolag har samtidigt valt att fokusera på elpriser och energiförbrukning i hemmet. Startupsen Watty, Tibber, Plejd och Greenely har tillsammans tagit in 100 miljoner kronor i riskkapital under de senaste åren.

Det finns också flera svenska industriella IoT-bolag som rönt framgångar på marknaden. Batteribolaget Incell har bland annat backats av finansmannen Harald Mix medan fordonsbolaget Springworks fått in Telia som storägare.

Här är Sveriges tio hetaste IoT-bolag:

Animas medgrundare Pål Borge.
Animas medgrundare Pål Borge.Foto:Jack Mikrut

1. Anima (NTL)

Gör: Tillverkar den uppkopplade klockan Kronaby, som bland annat kan fungera som en fjärrkontroll till mobiltelefonens kamera eller för att spara den geografiska positionen som användaren befinner sig på.

Grundades: 2015.

Huvudkontor: Malmö.

Omsättning 2016: 3,8 Mkr.

Resultat 2016: -105 Mkr.

Finansiering: Har tagit in drygt 200 Mkr från den kinesiska elektronikkoncernen Goertek. 

Finansmannen Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, har investerat privat i Incell.
Finansmannen Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, har investerat privat i Incell.Foto:Hampus Andersson

2. Incell (NTL)

Gör: Arbetar med att ta fram batterier med internetuppkoppling för telemaster runt om i världen. Därigenom får telekombolagen kontinuerligt information om mastens status.

Grundades: 2015.

Huvudkontor: Kista, Stockholm.

Omsättning 2016: 6,3 Mkr.

Resultat 2016: -18,9 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 64 Mkr från finansmannen och riskkapitalbolaget Altors grundare Harald Mix.

Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten.
Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten.Foto:Amanda Lindgren

3. Modcam (NTL)

Gör: Utvecklar ett smart system för bildanalys som kan användas för att till exempel analysera vilka vägar kunder tar i en butik, om kunden är en man eller en kvinna och hur gammal personen är.

Grundades: 2013.

Huvudkontor: Malmö.

Omsättning: 0,05 Mkr.

Resultat: -12,7 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 32 Mkr från storbolaget Bosch, Northvoltgrundaren Peter Carlsson och riskkapitalbolagen Soläng Invest och Spintop Ventures.

Hjalmar Nilsonne, grundare av energistartupen Watty.
Hjalmar Nilsonne, grundare av energistartupen Watty.Foto:Amanda Lindgren

4. Watty (NTL)

Gör: Har utvecklat en sensor som mäter hur mycket elektricitet varje pryl använder i hemmet. En applikation ger sedan hushållen rekommendationer över hur man ska få ned elpriset.

Grundades: 2013.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 0,2 Mkr.

Resultat 2016: –5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in drygt 40 Mkr från bland andra riskkapitalbolaget EQT Ventures, affärsängeln Mattias Miksche och Spotifys produktchef Gustav Söderström.

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen har gått in som ägare Tibber, vars smarta termostat hjälper hushållen att sänka sina elkostnader.
Norske hotellmagnaten Petter Stordalen har gått in som ägare Tibber, vars smarta termostat hjälper hushållen att sänka sina elkostnader.Foto:Jesper Frisk

5. Tibber (NTL)

Gör: Det svensk-norska bolaget har utvecklat en tjänst som hjälper användare att minska elförbrukningen i hemmet genom en app och en smart termostat.

Grundades: 2016.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 0 kr.

Resultat 2016: 0 kr.

Finansiering: Har tagit in cirka 33 Mkr från bland annat riskkapitalbolaget Wellstreet och hotellmagnaten Petter Stordalen.

6. Springworks (NTL)

Gör: Har skapat en mjukvaruplattform för uppkopplade bilar, som samlar in data från fordonet. Tanken är till exempel att bilen automatiskt kan larma polis om någon försöker bryta sig in, eller informera om hastighetsbegränsningar under körning.

Grundades: 2012.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 10,4 Mkr.

Resultat 2016: -5,5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in 64 Mkr från bland annat Telia, som också använder bolagets tjänst i sitt kunderbjudande.

7. Plejd (NTL)

Gör: Utvecklar produkter för smart belysning, där en dimmer kan styras trådlöst från mobiltelefonen genom blåtandsteknik. Är numera börsnoterat.

Grundades: 2009.

Huvudkontor: Göteborg.

Omsättning 2017: 30,2 Mkr.

Resultat 2017: 1 Mkr.

Finansiering: Har tagit in 13 Mkr från bland annat statliga Almi Invest.

8. Crosser Technologies (NTL)

Gör: Utvecklar en mjukvara som effektiviserar hur uppkopplade enheter hanterar data. Produkten analyserar strömmande data i realtid, vilket skapar ett snabbare IoT-flöde.

Grundades: 2016. 

Huvudkontor: Sundsvall.

Omsättning 2017: 0,5 Mkr.

Resultat 2017: 0,04 Mkr.

Finansiering: Har tagit in knappt 14 Mkr från riskkapitalbolaget Spintop Ventures samt statliga Almi Invest och Norrlandsfonden.

Christoffer Kjernald (infälld), Erik Godtman Kling & Viktor Börjesson – grundare av Revibe Energy.
Christoffer Kjernald (infälld), Erik Godtman Kling & Viktor Börjesson – grundare av Revibe Energy.Foto:Anna Sigvardsson, Venture Cap

9. Revibe Energy (NTL)

Gör: Bolagets system fångar upp de vibrationer som finns i industriella miljöer och ­omvandlar dem till elektricitet. På detta sätt slipper man kablar och batterier.

Grundades: 2014.

Huvudkontor: Göteborg.

Omsättning 2016: 0,5 Mkr.

Resultat 2016: -2 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 14 Mkr från bland annat försvarsjätten Saab och statliga Almi Invest.

10. Greenely (NTL)

Gör: Har utvecklat en mobilapp som mäter användarnas elförbrukning genom att analysera den data som lagras i de smarta elmätarna som finns i många hem.

Grundades: 2014.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 1 Mkr.

Resultat 2016: -1,5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 11 Mkr från bland andra Peter Alvarsson som är teknikchef på Doktor.se.

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, bolagen och grundarna i den nordiska techsektorn.


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?