1515

Här är superänglarnas första investeringar

Några av Nordens mest framgångsrika bolagsgrundare har startat nätverket Nordic Makers. Nu kan Di Digital avslöja deras första investeringar. 

Fyra av Nordic Makers grundare. Från vänster Alexander Aghassipour, Hampus Jakobsson, Erik Byrenius och David Helgason.
Fyra av Nordic Makers grundare. Från vänster Alexander Aghassipour, Hampus Jakobsson, Erik Byrenius och David Helgason.

I september avslöjade Di Digital att ett nytt ängelnätverk skapats i Norden. Bland grundarna finns Online Pizza-grundaren Erik Byrenius (NTL) och TAT-grundaren Hampus Jakobsson (NTL). De totalt tio bolagsgrundare som ingår i Nordic Makers har tillsammans skapat fyra miljardbolag (i dollar räknat) och gjort en bra bit över 100 ängelinvesteringar.

Men den som arbetar mest med nätverket är faktiskt en helt annan person: Benjamin Ratz (NTL). Han har tidigare arbetet för den israeliska riskkapitalfirman Lool Ventures och är nu den som håller koll på Nordic Makers verksamhet och har kontakt med entreprenörer.

”Vårt mål är att göra såddinvesteringar i nordiska bolag som vi sedan kan guida till att ta in en större investering från någon av världens främsta investerare”, säger Benjamin Ratz.

Benjamin Ratz håller koll på nordiska startups åt Nordic Makers.

Tack vare den kunskap och de kontakter som Nordic Makers medlemmar byggt upp under sin tid som grundare och investerare tror de sig veta vad som gäller för att få ett nystartat bolag att bli aktuellt för de verkligt stora riskkapitalfonderna.

”Vi vet vad nästa investerare kommer att titta efter. Där vill vi vara en partner och ta bolagen dit”, säger Benjamin Ratz.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Hampus Jakobsson

Planen är att göra en eller två investeringar i månaden i nordiska bolag framöver. Nordic Makers investerar runt ett par miljoner kronor när de går in i ett bolag.

”Men det kan vara större rundor. Vi investerar gärna tillsammans med andra”, säger Benjamin Ratz. 

Hittills har de investerat i fyra bolag: 

  • Malmöbolaget Minut som tillverkar en uppkopplad sensor för hemmet.
  • Danska Peergrade som utvecklat en mjukvara för lärare som vill testa sina elever.
  • Corti Labs, ett danskt bolag som också har kontor i Silicon Valley, som arbetar med ett artificiellt intelligent beslutstöd.
  • Stockholmsbolaget App Action som tagit fram ett analysverktyg för Instagram.

Att det blivit två svenska och två danska investeringar kan ha att göra med att Nordic Makers, namnet till trots, främst är en sammanslutning av svenskar och danskar än så länge.

”Ja, vi saknar en del geografisk spridning. Sen är det 10 män också så det är en homogen grupp och vi är väl medvetna om den problematiken. Samtidigt är det personer med internationell erfarenhet så gruppen är inte fullt så homogen som den ser ut”, säger Benjamin Ratz.

Läs mer: Sveriges 52 mäkrtigaste tech-investerare: Erik Byrenius

Benjamin Ratz ser som sin roll att få Nordic Makers att lyfta blicken utanför Norden. 

”Om vi tror på att världen är ganska platt och investeraren i London kommer att leta investeringar globalt, hur ska vi då med en tiondel så stor marknad kunna konkurrera med tyskarna? Jag tror en nyckel är att internationalisera mycket snabbare”, säger han. 

Finns det något typiskt för nordiska bolag?

”När man tittar på kulturella kartor så kan Sverige ha mer gemensamt med Japan än med våra grannländer. Men det finns en nordisk bolagsbyggarstil. Vi gillar platta organisationer med mycket produkt- och designfokus. Det kan vi nog se som typiskt för Norden”. 

Se alla Nordic Makers grundare på Nordictechlist.com


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?