1515

Här är storbankernas alla startupsatsningar

För ett knappt år sedan storsatsade SEB på privatekonomi-appen Tink. Sedan dess har Sveriges storbanker ökat sina investeringar i startupbolag lavinartat.
Di Digital listar några av de mer välkända satsningarna.

 

Medsols från vänster: Mina Tjänsters medgrundare Jonas Karles och Joakim Sjöblom med Swedbanks Emma Heimonen, David Sonnek, chef för SEB Venture Capital, Pär Boman, ordförande för Handelsbanken och Björn Wahlroos, styrelseordförande för Nordea.
Medsols från vänster: Mina Tjänsters medgrundare Jonas Karles och Joakim Sjöblom med Swedbanks Emma Heimonen, David Sonnek, chef för SEB Venture Capital, Pär Boman, ordförande för Handelsbanken och Björn Wahlroos, styrelseordförande för Nordea.

Privatekonomiappar, pengaöverföring och den så kallade blockkedjan är några av de hetaste områdena inom fintechsektorn just nu. De svenska storbankerna vill gärna vara med på tåget och flera av bankerna satsar aktivt på att investera i och knyta band med svenska och internationella startupbolag.

SEB leder investerarligan

I maj i fjol chockade storbanken SEB branschen med att vara största investerare när privatekonomi-appen Tink tog in 85 miljoner kronor i riskkapital. 

Investeringen gjordes av bankens riskkapitalbolag SEB Venture Capital, som grundades för 22 år sedan och länge var känt för att investera i biotech och högteknologiska bolag. Efter ett ledningsbeslut är dock SEB Venture Capital (NTL) sedan början av 2016 helt fokuserat på investeringar i fintech och andra områden som kan bidra till bankens digitalisering. 

Sedan Tink-investeringen (NTL) har SEB Venture Capital gjort ytterligare tre mindre investeringar i svenska teknikbolag. De är: Now Interact (NTL), som utvecklar applikationer för artificiell intelligens (AI), Leasify (NTL), som är ett digitalt leasingbolag, och Coinify (NTL), som använder blockkedjan för internationella betalningstjänster.

Läs mer: SEB satsar 100-tals miljoner på fintech-bolag 
Foto: Amanda LindgrenSEB Venture Capitals chef David Sonnek

Enligt uppgift till Di Digital rör det sig om investeringar på knappt 100 miljoner kronor totalt. De kommande året spår SEB Venture Capitals chef David Sonnek att man ska investera ytterligare knappt 100 Mkr i ungefär fyra bolag. 

Läs mer: Efter SEB:s jätteinvestering – så hög är Tinks värdering
Läs mer:
SEB storinvesterar i blockkedjestartupNordea överväger starta eget riskkapitalbolag

Precis som konkurrenten SEB sneglar den nordiska bankjätten Nordea på branschens utmanare. Banken inledde 2016 med att investera cirka 10-15 miljoner kronor i Wrapp, rabattappen som grundades av serieentreprenören Hjälmar Winblah. 

I maj samma år man ett acceleratorprogram för fintechbolag, med målet att komma närmare den nya tekniken. 

Vårt acceleratorprogram har lett till riktig innovation.

På Dagens Industris fintech-konferens på Grand Hotell i september deklarareade Gunnar Berger, Nordeas chef för betalningskanaler, att banken skulle öppna upp för samarbeten med ”hundratals fintech-bolag” fram till 2020. Detta till följd av EU-direktivet PSD2 som införs i januari 2018.  

”Det här är det största som hänt bankvärlden sedan internet”, sa han om PSD2.

Läs mer: Nordea skissar på fintech-plattform – ”ska bli som App Store”

I november samma år lanserade Nordea även en plattform för crowdfundning i Finland

Enligt Nordeas digitalchef Jan Sirich har bankens satsningar fallit väl ut. 

”Vårt acceleratorprogram har lett till riktig innovation. Vi har exempelvis ett kommersiellt avtal med hälsoappen Fjuul, som deltar i programmet, och integrerar nu deras tjänst i vår pensionserbjudande. Vi kör även pilotprogram med en rad andra bolag från programmet”, säger han. 

Nordea överväger att intensifiera satsningarna genom att genomföra ett nytt acceleratorprogram i år. Enligt uppgift till Di Digital vill man även utmana SEB Venture Capital med ett eget riskkapitalbolag, Nordea Ventures, för investeringar inom finansiell teknik. 

Fram till dess handlar mycket om samarbeten. Bara den senaste månaden har Nordea tecknat samarbetsavtal med två startups: Sigmastocks, det Göteborgsgrundade startupbolag som hjälper privatpersoner att automatisera sitt aktiesparande och Betalo, vars mobilapp gör det möjligt att använda ett betal- eller kreditkort för att betala räkningar eller skicka pengar inom Sverige eller utomlands.

Läs mer: Betalo tecknar avtal med Nordea

Foto:
Sigmastocks grundare Nanna Stranne och Mai Thai.

Lyssna på Digitalpodden: Sigmastocks i samarbete med Nordea
Läs mer:
Nordea: ”PSD2 ingen gräddfil för banker”Swedbank tar sitt första steg

Swedbank gick redan i februari 2016 ut med att man är öppen för både samarbeten och regelrätta förvärv av nya fintechbolag. Men det dröjde över ett år innan man gjorde verklighet av planerna.

I augusti i fjol inledde man ett samarbete med acceleratorn Sting och affärsängeln Jane Walerud för att vaska fram nästa generations fintech-stjärnor.

Och i måndags, den 3 april, gjorde storbanken till slut sin första regelrätta fintech-investering när Göteborgsbolaget Mina Tjänster tog in 15 miljoner kronor i en kapitalrunda ledd av Swedbank. Affären innebär att startupbolagets tjänst blir tillgänglig på alla bankens digitala kanaler. 

Läs mer: Swedbanks första fintechinvestering går till Göteborg

Mina Tjänster (NTL) hjälper användare att optimera pris och innehåll för abonnemangstjänster som telefoni, el och försäkring. Tjänsten tar även ansvar för att avsluta de abonnemangstjänster som användaren inte längre vill ha.

Foto: Swedbank.
Mina Tjänsters medgrundare Jonas Karles och Joakim Sjöblom med Swedbanks Emma Heimonen

Emma Heimonen, ansvarig för digital innovation på Swedbank, betonar att man med investeringen främst vill höja Swedbanks attraktivitet mot kund. 

”För oss handlar det om att hitta samarbeten som kan skapa värde för Swedbanks kunder. Den här tjänsten hjälper personer att få bättre kontroll över sin ekonomi”, sa hon i en intervju med Di Digital.

Läs mer: Swedbank fintech-satsar: Nu lanseras social aktieapp i Sverige
Läs mer:
Swedbank lanserar ett eget ”Shareville”
Läs mer:
Swedbank skapar ”digital banking”-enhetHandelsbanken på efterkälken

Handelsbanken ligger just nu lågt om sin startup-strategi. Utifrån ser deras största satsning ser ut att vara Ecster (NTL), en slags intern startup. Bolaget lanserades i fjol och består av delar av Handelsbanken Finans och en ny checkout-lösning som ska konkurrera med nya fintech-bolag som Klarna och Bambora. I augusti i fjol rapporterade vi att Ecster tecknat avtal med Betalo.

Läs mer: Handelsbanken lanserar Klarna-konkurrent 

Mer om storbankernas fintech-investeringar i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/amazon-skrall-alibabaisverigeochstorbankernasstartupvurm

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Foto:


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?