1515

Här är startupbolagen som ska rädda bostadsmarknaden

Bostadsutbudet är för litet och priserna skyhöga. Det råder ingen brist på startupbolag som vill lösa det problemet.

Easy Rental, Homii, Nooks och Tessin är bara några av startupbolagen som verkar inom bostadsbranschen.
Easy Rental, Homii, Nooks och Tessin är bara några av startupbolagen som verkar inom bostadsbranschen.

Det finns mycket man kan göra för att förbättra bostadsmarknaden i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet.

En del handlar om politiska initiativ. Men det finns också affärsmässiga vägar att gå. Det hoppas och tror åtminstone de startup-bolag som på olika sätt försöker förbättra bostadsmarknaden.

Alla bolag har inte uthyrningsplattformar eller olika typer av investeringsstöd. Men gemensamt har de att de försöker underlätta någon del i den process som ska ge människor tak över huvudet. 

Vi har delat in bolagen i tre kategorier: Plattformar för köp/sälj och uthyrning, Finansieringsstöd och Byggnationsstöd.

Plattformar för köp/sälj och uthyrning

EasyRental har en tjänst för att snabbt få veta när en bostad läggs ut för uthyrning. Bostadssökaren definierar vad den är ute efter och får ett meddelande via mejl eller telefon när ett matchande objekt läggs ut. Färdigt ifyllda fält gör att du kan ansöka via ett klick.

Easyrentals hemsida samt gänget bakom. Från vänster, Martin Russo, Diego de Jodar och Fran Aleo.

Homii vill skapa en tryggare, enklare och roligare andrahandsmarknad. Genom att använda Facebook kopplar man ihop uthyraren och bostadssökaren genom gemensamma vänner. Syftet är att göra uthyrningen både lättare och säkrare.

Homii sammankopplar hyresvärd med hyresgäst genom gemensamma vänner.

Nooks ambition är att minska hetsen och öka utbudet på Stockholms bostadsmarknad. Alla objekt på deras hemsida har en sak gemensamt: de är kanske till salu. Vid rätt tajming, rätt bud och rätt köpare kan det bli en affär. Köparen lägger ett indikationsbud som säljaren sen tar ställning till.

Nooks grundare Philip Marthinsen, Victor Köhler och David Dworsky.

Qasa har tagit fram en tjänst inriktad på säker andrahandsuthyrning av rum och lägenheter under längre tidsperioder. Tjänsten matchar bostadssökande med personer som vill hyra ut boenden. Bland investerarna märks Hemnet och Nordnet-ägaren Claes Dinkelspiel.

Gänget bakom Qasa.


 

Finansieringsstöd

 Co-owning använder crowdfunding för att investera i fastigheter. Genom ett samarbete med betallösningsföretaget Bricknode ska man också kunna göra mindre investeringar. Målet är att bli ett Avanza för onoterade fastighetsaktier, enligt medgrundaren Samuel Brissman.

Samuel Brissman, vd och grundare på Co-owning.

Kameo arbetar med crowdlending mot bland annat mindre fastighetsprojekt. Kameo sköter den administrativa delen och gör en kreditvärdering av alla projekt. Som privatperson väljer du själv vilka projekt du lånar ut till och när ett lån är fullt finansierat börjar du få fasta månadsvisa räntebetalningar till ditt konto.

Sebastian Harung, medgrundare av och vd för låntjänsten Kameo.

Tessin är en crowdfundingtjänst för den som vill placera sitt kapital direkt i fastigheter utan krångliga avgiftsstrukturer och mellanhänder. Man går ihop tillsammans med andra och investerar i de projekt man vill se förverkligade och får avkastning på sitt kapital.

Jonas Björkman, vd på Tessin.


 

Byggnationsstöd

BIMobject är en plattform för e-handel av byggvaror, en typ av virtuell Lego-låda för byggsektorn. Där kan tillverkare skapa virtuella versioner av sina produkter och lägga in dem i databasen. Det ska underlätta för byggbranschen att bygga virtuellt och då vara säker på att allt passar och levereras i tid.

Stefan Larsson, vd BIMobject.

Buildsafe har byggt en molntjänst för att förenkla kommunikationen kring säkerhetsarbetet i byggbranschen. Tjänsten ska spara tid och minska antalet olyckor i branschen. I mars i år tog man in 3 miljoner kronor från statliga Almi Invest och riskkapitalbolaget Moor.

Fyra av Buildsafes fem grundare, från vänster: Deniss Karavajev, Viktor Broberg, Leo Sydow och Johan Brunedal.

Fieldly har ett digitalt projekteringsverktyg som ska underlätta kommunikationen i byggbranschen. Man hoppas ersätta papperkaoset som ofta råder i byggbranschen med deras egen telefonapp. I juli 2015 investerade affärsängeln Lars Dahlén 5,3 Mkr i Helsingborgsbolaget.

Fieldlys grundare, Daniel Krusenstråhle (tv) och Sven Paulin (th). 


Och här är några av de bolag vi missade i listan.

Bo Tillsammans är en webbtjänst för att hitta och erbjuda kollektiv, rum eller rumskompis. De arbetar med att matcha människor för att bo tillsammans och vill också visa på den positiva effekten det innebär att bo tillsammans. Man menar att bo tillsammans är ekonomiskt oslagbart, förbruknings- och yteffektivt, och för delat boende finns inga sociala eller kulturella gränser. Bo Tillsammans sammankopplar Facebook med sin tjänst, för att användare ska kunna se gemensamma vänner och intressen.

Gänget bakom Bo Tillsammans.

Mod:group har tagit fram en process där man med hjälp av milimeterexakta inmätningar skapar en 3D-modell. I modellen samlas sedan hela projektets information. I varje hantverkares verktygslåda finns en iPad med all information om projektet. Informationen uppdateras direkt vid varje uppdatering. Sedan starten 2014 har bolaget tiodubblat sin omsättning och i år räknar man med att omsätta 60-65 miljoner kronor.

Renthia är en portal där personer får hjälp med att hyra ut sin bostad. Man lägger själv ut sin bostad och sätter hyran. Sedan använder Renthia sitt kontaktnät med agenter för hyresgäster och samlar intressenter. De genomför kreditkontroll och sköter kontraktsskrivningen. Under hela hyresperioden garanterar man betalningen och sköter all kontakt mellan hyresvärd och hyresgäst.

Samtrygg är en marknadsplats för andrahandsuthyrning och har haft tusentals kunder över hela Sverige. I tjänsten ingår ett trygghetspaket, som bland annat garanterar hyran under hela perioden. Samtrygg gör kreditprövningar på hyresgäster, hjälper till att skriva avtal och finns med som stöd för båda parter före,under och efter uthyrningen.

Marcus Lindström, vd för Samtrygg.


Har vi missat något bolag? Mejla oss på digital@di.se och berätta hur ni försöker förbättra bostadsmarknaden!


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?