1515

Här är nio av Stockholms hetaste techhubbar just nu

Nya techbolag poppar upp som svampar ur jorden i Stockholm. Och någonstans måste det ju husera. Di Digital har tagit tempen på några av stadens mest spännande samlingsplatser för entreprenörer.


Medurs med start i övre vänstra hörnet: Slottet, Techfarm, Knackeriet och Epicenter. Foto: Jesper Frisk och Hampus Andersson
Medurs med start i övre vänstra hörnet: Slottet, Techfarm, Knackeriet och Epicenter. Foto: Jesper Frisk och Hampus Andersson

Stockholms startupsektor blomstrar. Både investeringar och exits slår rekord. I det här klimatet går det att peka ut åtminstone en tydlig förlorare: Det traditionella kontoret.

För entreprenörer och startups verkar tycka att det finns betydligt roligare – och effektivare – sätt att jobba än från ett vanligt hederligt gammalt kontor.

Benämningarna på de ny arbetsplatserna är otaliga: Inkubator, accelerator, co-working space, kreativt kluster, affärslabb, kontorshotell, techkollektiv och innovationshubb... 

Di Digital har besökt några av Stockholms mest spännande techhubbar just nu.

Epicenter – Norrmalm (Digitalt innovationshus)

En av de större aktörerna i Stockholm är Epicenter som beskriver sig själva som ett digitalt innovationshus. Det innebär mer konkret att digitala tillväxtbolag och storbolag samarbetar och delar kunskap med varandra. Till skillnad från en del andra hubbar är antagningskraven på Epicenter lite hårdare. Fokus ligger inte på bolag i en tidig fas, utan på lite större, men snabbväxande och lönsamma "scale-ups".

Här sitter bland annat bolagen Starstable, Resolution Games och Fishbrain.

Foto:
Entréhallen på Epicenter. Foto: Jesper Frisk

Fakta Epicenter
Anställda: 12, samt ett antal konsulter.
Storlek: 350 bolag fördelade över 12 000 kvm. 150 av dem har sin verksamhet primärt på Epicenter. 
Storlek på bolagen: Från två anställda, till flera tusen, även om inte alla sitter under Epicenters tak. Spotify har 300 personer på plats i Epicenter.
Så kommer man in: Bolagen bjuds in och är antingen storbolag eller så kallade "scale-ups", med 30-100 anställda som växer snabbt och är lönsamma. Genom ett samarbete med Google bjuds även mindre startups in under 6-8 veckor.
Vad får man: Matchmaking mellan företagen. Kunskapsföreläsningar. Workshops. Innovationsrådgivning och coachning.

Foto:
Högt i tak på Epicenter. Åtminstone i ljussalen. Foto: Jesper Frisk

Foto:
Foto: Jesper Frisk


Knackeriet - Gamla stan (Co-working space)

Knackeriet är beläget i ett av Gamla stans äldsta kvarter med fundament från 1200-talet. Byggnaden klassas som ett statligt byggnadsminnesmärke och har en stor grönskande innergård. I ett av rummen på det som nuförtiden är Knackeriet jobbade Bellman under 1700-talet.

"Jag har försökt skapa det som jag tänker är en drömplats för någon som jag. Jag kan tycka att startup- och teknikvärlden är lite endimensionell. Det är mycket framtid och Elon Musk men inte så mycket rötter bak i tiden", säger internetentreprenören Ted Valentin som har grundat Knackeriet.

Hans mål är att medlemmarna på Knackeriet ska ha både ett professionellt och socialt utbyte:

"Det ska både finnas någon att fråga om Javascript och någon som man kan diskutera filosofi eller litteratur med."

Här sitter bland annat bolagen Signal Signal, Greta.io, Confetti och Lookback.

Foto:
Knackeriet har två våningsplan i en lägenhet i Gamla stan. Väggarna är fulla av gamla kartor och aktiebrev för att koppla samman gårdagens näringsliv med dagens. Foto: Jesper Frisk

Fakta Knackeriet
Anställda: 2
Storlek: 50-60 medlemmar. Omkring 25 bolag. 600 kvadratmeter.
Storlek på bolagen: 1-7 anställda
Så kommer man in: Inga formella kriterier. Alla kan ansöka. Bolagen ska ha en digital kärna.
Vad får man: Förutom själva kontoret och communityt med de andra medlemmarna finns gemensamma evenemang, luncher, frukostar, och gemensamma utflykter. 

Foto:
Foto: Jesper Frisk

Foto:
I det här rummet arbetade skalden Carl-Mikael Bellman på 1700-talet. Idag är det ett mötesrum. Foto: Jesper Frisk

Norrsken – Vasastan (Kreativt kluster för hållbara bolag)

I början av året fick 75 startupbolag ta klivet in hos Norrsken, vars lokaler är belägna i de gamla spårvagnshallarna på Östermalm.

För att kunna dra igång stiftelsen Norrsken sålde Klarna-grundaren Niklas Adalberth en del av sitt innehav i betaljätten.

Fokus ligger på att finansiera techbolag som har ett samhällsförbättrande mål. 

"Alla techbolag är välkomna, men om de har en affärsmodell som också gör världen bättre får de rabatterade priser", säger Erik Engellau-Nilsson som är vd för stiftelsen.

Han vill samla entreprenörer och organisationer som kan inspirera varandra:

"Målet är att skapa ett kreativt kluster där sociala entreprenörer, techentreprenörer, ideella och statliga organisationer kan utveckla varandra för att skapa nya lösningar på gamla problem."

Här sitter bland annat bolagen Gapminder, Symposium, Just Arrived, Welcome och Inkludera Invest

Foto:
Norrsken är beläget i de gamla Spårvagnshallarna i Vasastan. Ett stenkast bort har Spotify kontor. Foto: Jesper Frisk

Anställda: 30
Storlek: 98 bolag sitter på Norrsken
Storlek på bolagen: 1-20 anställda
Så kommer man in: Aspirerande bolag ska antingen "göra världen bättre" eller inspirera de andra bolagen, enligt Erik Engellau-Nilsson
Vad får man: Rådgivning från partners, seminarier, konferenser, rabatterade platser för välgörande bolag.

Foto:
Foto: Jesper Frisk

Slottet – Gamla stan (Co-working space)

Ett stenkast från det kungliga slottet i Gamla stan ligger Slottet, en co-working space som syftar till mer än att bara hjälpa medlemmarna med karriärmässig framgång:

"Vår tid behöver inte bara teknologisk utveckling, vi behöver även innovera inom sammanhang och samhörighet. Slottet är en plats där människor kan ta hand om varandra fullt ut, och inte bara prestera fullt ut", säger grundaren Jesper Lindmarker.

Slottet bygger på participatorisk kultur, samskaparkultur, och har hämtat inspiration från den amerikanska festivalen Burning Man. Det innebär att allt som händer på Slottet ska vara medlemsskapat.

Både större och mindre bolag, konstnärer, och frilansare sitter på Slottet.

"Folk klär sig både i kostym och paljetter här," säger Jesper Lindmarker och tillägger:

"Hos oss finns bland annat startups, designers, cirkusartister, zenmunkar, kodare, sexkonsulter och arkitekter."

Foto:
Slottet har en "head of glitter and buzz" som ska se till att stämningen är god och att nya medlemmar kommer in i gemenskapen. Foto: Jesper Frisk

Anställda: 8
Storlek: 290 medlemmar. Omkring 150 företag. 1 500 kvadratmeter och fem våningar.
Så kommer man in: Alla kan ansöka. "Vårt jobb är att förklara så tydligt som möjligt vad vi är och inte är, om någon säger 'wow, här vill jag vara', så är den personen välkommen."
Vad får man: Förutom all standardutrustning som skrivbord och konferensrum finns gym, atelje, yogarum, yoga två gånger i veckan, daglig meditation, springklubb, kodarklubb, och filmklubb.

Foto:
Under kristallkronor kan man sitta och knacka kod på Slottet. Foto: Jesper Frisk

Foto:
Slottet har en ateljé där man kan måla och bygga saker. Foto: Jesper Frisk

SSE Business Lab – Vasastan (Inkubator)

På SSE Business Lab som är Handelshögskolan i Stockholms inkubator sitter entreprenörer och startups som har en koppling till högskolan.

Lokalerna är små och trånga, men här här har bolag som betaljätten Klarna och edtechbolaget Digiexam tagit sina första stapplande steg.

I den rådgivande styrelsen för SSE Business Lab sitter tunga techprofiler så som Kinneviks Cristina Stenbeck och Klarnas Sebastian Siemiatkowski.

I januari 2018 flyttar Handels inkubator bort från Handels, och in på kontorshotellet A House, som huserar i Arkitekturskolans gamla lokaler på Östermalm.

Nu sitter bolag som Insurello, Tellus och Prion här.

Foto:
SSE Business Lab ligger i relativt små lokaler i anslutning till Handelshögskolan. Snart flyttar inkubatorn till Östermalm istället. Foto: Jesper Frisk

Anställda: 1,5
Storlek: Omkring 10 bolag löpande. Totalt 30-40 personer i bolagen.
Storlek på bolagen: Minst två personer.
Så kommer man in: Minst en i teamet ska vara eller ha varit student på Handelshögskolan i Stockholm. Rena konsultbolag kommer inte in, utan idén ska vara skalbar. 
Vad får man: Hyra, rådgivning och tillgång till extern rådgivningstjänster och mjukvara för ca en halv miljon kronor. Tillgång till skolans nätverk av investerare.

Foto:
Köket på SSE Business Lab. Foto: Jesper Frisk

SUP46 – Norrmalm (Medlemscommunity)

Sup46 var ett av de första naven för startupcommunityt i Stockholm när det slog upp portarna 2013. De beskriver sig som ett medlemscommunity för teknikbolag som ligger mellan såddrundan och efter A-rundan.

Under 2017 lämnade Jessica Stark över stafettpinnen till den före detta Linkedin-chefen Daniel Sonesson som tar över vd-posten efter sommaren.

Under 2016 investerades det drygt 420 miljoner kronor i de omkring 60 medlemsbolagen. På plats finns bolag som Stilla, Like a boss, Spotscale, XMReality och Yepstr.

Foto:
Jessica Stark medgrundade Sup46 2012 och avgår från vd-posten i slutet av sommaren 2017. Foto: Jack Mikrut

Anställda: 9
Storlek: Antal medlemmar är omkring 60, varav 40 sitter hos oss i Stockholm.
Storlek på bolagen: 2-80 anställda
Så kommer man in: Bolagen ska ha lanserat en produkt, vara skalbara och bedömas ha marknadspotential. 45 procent av medlemmarna har tidigare byggt ett skalbart bolag. Finansiell stabilitet är ett annat kriterium.
Vad får man: Tillgång till investerarnätverk, rådgivare, potentiella partners, mentorskapsprogram, events, workshops, hjälp med juridiska frågor, rekrytering och molntjänster och dylikt.

Foto:
Sup46 ligger mycket centralt i Stockholm, men målet för 2017 är att locka fler medlemsbolag utanför huvudstaden. Foto: Sup46

Things på KTH – Östermalm (Inkubator för hårdvarubolag)

Things är en samlingsplats för hårdvarurelaterade startups inom områden som IoT, robotik, AI, wearables och 3d-printing, som ligger på KTH:s campus på Valhallavägen.

I Things lokaler finns även den ideella föreningen Stockholm Makerspace. Där kan privatpersoner använda exempelvis 3d-skrivare och laserskärare till egna projekt.

Ett av målen under 2017 är att skapa kommersiella samarbeten mellan startups och storbolag, enligt vd Linda Krondahl.

Här sitter bolag som Inkonova, Adaptive Simulations, Speakerbox och Racefox.

Foto:
I Things lokaler ligger Stockholm Makerspace. På kvällar och nätter, efter vanliga arbetstider, är labbet fullt av privatpersoner som jobbar med hobbyprojekt. Foto: Jesper Frisk

Anställda: 4
Storlek: 38 medlemsbolag, 120 personer i huset. "Några hundra" labbmedlemmar.
Storlek på bolagen: 1-25 personer
Så kommer man in: Bolagen ska ha en koppling till hårdvara, men behöver inte ha någon koppling till KTH. Det görs ingen utvärdering på omsättning eller på produktidén.
Vad får man: Kontorsplatser. Nätverk. Huset har en verkstad. Genom ett samarbete med KTH:s prototyplabb kan bolagen använda högskolans maskinlabb. Hjälp med att hitta kunder till bolagen.

Foto:
Lobbyn på Things. Man måste inte gå på KTH för att sitta på Things. Foto: Jesper Frisk

Stockholm Fintech Hub – City (Inkubator)

Matthew Argent som är vd för Stockholm Fintech Hub menar att Sverige på några år har tappat sin position som ett ledande fintech-land i Europa.

Men det är inte något särskilt dåligt som har hänt i Sverige, utan andra länder har byggt ekosystem som gör att deras företag skalar snabbare.

Nu vill han och Stockholm Fintech Hub ta igen de andra ländernas försprång.

"Vår idé är att samla startups, innovationsenheter från bankerna och tillsynsmyndigheter på samma ställe", säger Matthew Argent som är vd för Stockholm Fintech Hub. 

Här sitter bolag som Covr, Safello och Nordkap.

Foto:
Foto: Martina Huber

Anställda: 5, och 4 volontärer
Storlek: 241 digitala medlemmar. 46 som sitter på hubben.
Storlek på bolagen: 1-35 anställda
Så kommer man in: Bolagen måste ha inte ha en produkt, en idé inom fintech eller insuretech räcker.
Vad får man: Lokaler. Hjälp att samarbeta med de fyra stora svenska bankerna. Finansinspektionen håller workshops. Tillgång till fintechinvesterare.

Foto:
Stockholm Fintech Hub ligger minst sagt centralt i Stockholm. I själva Centralstationshuset. Foto: Martina Huber

Foto:
Fördelen med Stockholm Fintech Hub är enligt vd Matthew Argent att entreprenörer, banker och tillsynsmyndigheter samlas under samma tak. Foto: Martina Huber

K9/Techfarm – Östermalm (Techkollektiv)

K9, som öppnade i november 2016, är ett kollektivboende och en arbetsplats på samma gång. Det är inhyst på fyra våningsplan i ett hus på Östermalm. Tanken är att man ska kunna minska sin boyta radikalt men ändå öka sitt välbefinnande.

Techfarm, som är organisationen bakom K9, har stora framtidsplaner. Just nu planeras fem nya kollektivboenden parallellt. Dessutom ska de boende på K9 få en app för att boka olika tjänster, bland annat städning, matlagning och mötesytor, och just nu testas cykelpooler, bilpooler och klädpooler.

”På K9 bor man på i snitt 20 kvadratmeter per person. Men vi har 400 kvadratmeter vardagsrum, gemensamt kök, egen kock, meditationsrum och ytor där man kan jobba lite under dagen”, sade Lisa Renander i ett reportage med Di Digital.

Läs mer: Techprofilerna flockas på kollektivet K9

Bland de boende kan nämnas Caroline Walerud, Volumentals grundare, och Ludvig Linse, Spontanos grundare.

Foto:
En persons sovrum kan bli en annan persons mötesrum under dagen. Foto: Hampus Andersson

Storlek: Fyra våningar, 1 100 kvm. Rymmer 55 personer i 33 sovrum.
Vad får man: Gym, meditationsrum m.m.

Foto:
Antonios Kalikatzaros är K9:s egen kock. Foto: Hampus Andersson

Foto:
Mobiltelefoner är förbjudna i K9:s meditationsrum. Foto: Hampus Andersson

Foto:
De boende på K9 har tillgång till vardagsrum med jobbytor.  Foto: Hampus Andersson


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?