1515
Annons

Här är Göteborgs hetaste techhubbar just nu

Hos Göteborgs inkubatorer, hubbar och acceleratorer får västkustens entreprenörer hjälp att bygga sitt drömbolag. Här listar vi stadens mötesplatser för startupbolag.

Göteborgs startupscen blomstrar.
Göteborgs startupscen blomstrar.

Till skillnad från Stockholm, där många techhubbar och inkubatorer är privata och fristående, ingår ofta deras göteborgska motsvarigheter i något större sammanhang. I många fall har de kopplingar till regionen, kommunen eller universiteten men även till storbolag. 

Läs mer: Här är nio av Stockholms hetaste techhubbar just nu 

Här listar Di Digital några av Göteborgs hubbar som hjälper startupbolagen att blomstra.

Chalmers Ventures (Accelerator)

Här finns både inkubator och Startup camp för de färskaste bolagen, men även en accelerator för de företag som har kommit något längre. Trots namnet behöver man inte vara knuten till Chalmers för att ansluta sig till programmen, men bolaget ska vara teknikbaserat.

Chalmers Ventures sitter i Vasa-husen på universitetets campus och har även en koppling till Stena Center som ligger ett stenkast därifrån. Där det finns även plats att hyra in sig. Här hittar man till exempel fintechbolaget Sigmastocks (NTL), låsbolaget Parakey samt Einride (NTL), som utvecklar självkörande ellastbilar.

Chalmers Ventures är baserat i Stena Center, ett stenkast från Chalmers campus.
Chalmers Ventures är baserat i Stena Center, ett stenkast från Chalmers campus.

Anställda: 30 personer över 20 heltidstjänster.

Lokalstorlek: Vasakontorets 800 kvadratmeter samt Stena Centers 4561 kvadratmeter.

Antal bolag: 100.

Storlek på bolagen: 1–20 personer.

Så blir man antagen: Företaget ska ha en teknisk bas, bra skalbarhet och ha en unik teknikidé samt inte hålla på med vapen och narkotika. Intagning sker via kontakt och presentation av idé. 

Vad får man: Ungefär 18 månader i acceleratorn, en affärscoach, nätverk och kluster inom sälj, online, clean tech och medtech, tjänsteleverantörer, som advokatbyråer och HR-bolag, evenemang och kontaktknytning med riskkapitalister och affärsänglar.

Vad kostar det: Ingen kostnad i sig men när ett företag går in i acceleratorn blir Chalmers Ventures delägare (2,5 procent) i det. Vill man hyra kontorsplats tillkommer hyrkostnader. 

Läs även: 1928 Diagnostics: ”Vi är kaxiga och säger att vi vill vara med och rädda världen” 

GU Ventures (Inkubator)

GU Ventures har en inkubator med koppling till Göteborgs universitet.
GU Ventures har en inkubator med koppling till Göteborgs universitet.

GU Ventures är ett holdingbolag som förvaltas av Göteborgs universitet och hanteras av Regeringskansliet. Investeringsbolaget har en inkubator, med ett acceleratorprogram på gång. För att bli antagen till inkubatorn krävs det en stark koppling till Göteborgs universitet, exempelvis ett examensjobb eller projekt på universitetet eller från Entreprenörsskolan. I inkubatorn är över hälften av företagen fokuserade på läkemedel, bioteknik och medicinteknik, medan resten är verksamma inom olika områden av tech.

GU Ventures investerar ofta i de antagna bolagen och har noterat elva bolag på mindre börslistor. 

“Vi är inte världens rikaste riskkapitalist, men vi gör de där första viktiga satsningarna i såddinvesteringar”, säger Klementina Österberg, vd.

Anställda: 18 personer

Lokalstorlek: 350 kvadratmeter

Antal bolag: 37

Storlek på bolagen: 1-20 personer

Så kommer man in: Krävs en stark koppling till Göteborgs universitet där ett forskningsprojekt eller examensjobb ska kommersialiseras. 

Vad får man: Tillgång till affärsrådgivare inom sitt affärsområde, hjälp till affärsmodellering, forum, evenemang, investering från GU Ventures, hjälp att söka bidrag och lån samt att hitta investerare.

Vad kostar det: Kostnadsfritt, däremot kostar det extra för kontorsplats och extra tjänster.

Läs mer: Här ska startups träffa Volvo: "Magin kommer ske över en kaffe" 

Sahlgrenska Science Park (Inkubator/Accelerator)

Hela Sahlgrenska Science Park består av ett stort område på Medicinareberget. Här hyr till exempel bioprintingbolaget Cellink (NTL) och sportdryckföretaget Maurten (NTL) kontor och bygger laboratorium. För mindre företag eller tillväxtbolag inom life science, livsvetenskap, finns det en inkubator eller accelerator att ansluta sig till. Styrkan här ligger i nätverket. 

Både GU Ventures och Chalmers är delägare i Sahlgrenska Science Park och etablerade bolag rör sig redan i miljöerna och kontakter med kunder, experter och läkare inom vården finns nära till hands. I företagsparken finns ungefär 80 bolag, varav 30 verkar inom digital hälsa.

Sahlgrenska Science Parks vd Charlotta Gummeson på årets möte Park Annual.
Sahlgrenska Science Parks vd Charlotta Gummeson på årets möte Park Annual.

Anställda: 6 personer på inkubatorn/acceleratorn, 13 personer på hela Science Park.

Lokalstorlek: Sammanlagt är Science Parks lokaler över 100 000 kvadratmeter med 500 kvadratmeter laboratorieyta, fördelat på flera hus. 

Antal bolag: 15 på inkubatorn/acceleratorn.

Storlek på bolagen: 1-10 anställda på antagna bolag.

Så kommer man in: Företaget ska syssla med life sciences på något sätt. I övrigt finns det inga formella krav. Kontakt tas via hemsidan.

Vad får man: Resurserna anpassas efter varje bolags önskemål och utmaningar. Det kan röra sig om handledning inför att kommersialisera sin produkt och få ut den på marknaden, internationalisering, verifiering, söka finansiering, digitalisering och kompetensrekrytering samt kontakter inom vården.

Vad kostar det: Kostnadsfritt med affärsrådgivning. Vill man hyra kontorsplats och laboratorium tillkommer kostnader. 

Läs mer: Volvoveteran utvecklar förarlösa eldrivna lastbilar

Yesbox (Mötesplats)

Yesbox drog igång i höst av Göteborgs stad och agerar under politiskt uppdrag. Här kan man träffa folk från elva olika aktörer som till exempel Business Region Göteborg, Almi Invest och Ung företagsamhet. I deras öppna, loungeliknande lokaler kan företag eller de som är intresserade av att starta eget dyka upp som de vill, arbeta och bolla idéer med andra. Det finns alltid någon från de olika aktörerna på plats, men man kan även boka in enskild rådgivning om det är någon speciell man vill träffa.

Yesbox har inte några krav på de företag som vill ha hjälp men som Susanne Robertsson, gruppchef för nyföretagande och entreprenörskap hos Business Region Göteborg, uttrycker det behövs mötesplatsen kanske framför allt “för de som är i den första fasen”.

Anställda: Inga särskilt anställda för Yesbox men elva aktörer och dess medarbetare är på plats till och från.

Lokalstorlek: 560 kvadratmeter.

Så kommer man in: Inga formella krav, det är bara att dyka upp.

Vad får man: En mötesplats att träffa andra nya företagare och representanter från aktörerna. Rådgivning, seminarier och kurser.

Vad kostar det: Kostnadsfritt, både rådgivning och lokal. Vissa kurser och seminerier kostar.

Läs även: Spelinkubator öppnar i Göteborg 

The Game Incubator (Inkubator)

Spelinkubatorn är en avknoppning från Gothias spelscen i Skövde och ligger i Lindholmen Science Park på Hisingen. Det finansieras av Västra Götalandsregionen och sedan starten för några år sedan har de tagit in ungefär 30 bolag vilka sammanlagt har dragit in 10 miljoner kronor i riskkapital. Som namnet antyder tar inkubatorn in spelbolag, men fokus ligger på affärsutveckling.

“De kan göra spel, det är inte det som är problemet. Utmaningen är att bygga upp ett framgångsrikt spelbolag. Där kan vi göra ganska mycket handpåläggning i allt från pitchträning till att borsta skorna innan man går på möte”, säger Fredrik Örneblad, en av två anställda som hjälper spelbolagen.

Spelinkubatorn The game incubator finansieras av Västra Götalandsregionen.
Spelinkubatorn The game incubator finansieras av Västra Götalandsregionen.

Anställda: 2

Lokalstorlek: 300 kvadratmeter.

Antal bolag: 16

Storlek på bolagen: 1-8 personer.

Så kommer man in: Företaget ska utveckla spel eller vara i spelindustrin. Man hör av sig och presenterar sitt bolag, men det finns inga andra formella krav.

Vad får man: En plats att sitta på, handledning och hjälp med att bygga bolag, ta fram en affärsplan, rekrytera och resa kapital, samt monterytor och kontaktknytning på spelkonferenser världen över.

Vad kostar det: Kostnadsfritt.

Läs även: Jakten på Sveriges hetaste startupbolag är i gång – sök till Di Startup Tour 2018 

Younicon Studio (Startup-studio)

Younicon Studio startade i april och har en modell med tre steg: labb, inkubator och accelerator och beroende på var man är i sin bolagsresa kan man gå in i det steg som passar en bäst. Labbet är till för de som är i idéfasen och kanske inte har bildat bolag än, men kan sitta i de kreativa lokalerna och få hjälp med att utveckla sina idéer. I inkubatorn är startupen bolagiserad och Younicon Studio går aktivt in för att hjälpa till med affärsutveckling och ta bolaget till marknaden, och i acceleratorn har man bevisat sin idé och intäktsmodell och vill skala upp bolaget.

Younicon Studio fungerar också som en hybrid mellan startup-studio och konsultbolag där entreprenörerna får hjälp med att få deltidsjobb som konsulter samtidigt som de bygger sina bolag.

Younicon Studio är en startupstudio i Göteborg.
Younicon Studio är en startupstudio i Göteborg.

Anställda: 12 personer (inklusive konsulter)

Lokalstorlek: 150 kvadratmeter.

Så kommer man in: Younicon har tre krav där företagen ska ha en digital tjänst eller produkt, idén ska vara globalt skalbar och som ger en positiv inverkan på samhället. Uppfyller man dessa är det bara att höra av sig och presentera sig.

Vad får man: Beroende på behov finns det hjälp till att utveckla affärsidéer, bolagisera, affärsutveckling, marknadsfrågor och rekrytering, tillgång till en advisory board med teknisk kompetens, jurister och investerarnätverk, tillgång till lokalerna i Nya Varvet – en kreativ, öppen arbetsplats med kök, wifi, skrivare, pingisbord med mera.

Vad kostar det: Kostnadsfritt, även lokalerna. När ett företag går in i inkubatorn tar Younicon Studio en andel i sweat equity (inte mer än 20 procent)

Läs även: Int3 Software vill stoppa fusket i spel – nu i samarbete med Stunlock 

Framtidens Företag (Inkubator)
Framtidens Företag har egentligen funnits sen 18 år tillbaka, då det grundades av Handelshögskolan, Chalmers, Svenskt Näringsliv och Hogia. I dag är inkubatorn fristående och finansieras av bland annat Västra Götalandsregionen.

Här ligger fokus på tjänsteföretag och tar alltså inte in bolag som ska tillverka en produkt. Kärnan ska vara digital och målet ska vara ett hållbart företag med sunda värderingar. Inkubatorprogrammet är inte tidsbegränsat utan ger den tiden som varje enskilt bolag behöver, med vissa krav på att utveckling ska gå framåt. Även om de inte ombeds "uppfinna hjulet på nytt" ska startupföretagen även ha något unikt i antingen sin idé, kundsegment eller affärsmodell.

Anställda: 2

Lokalstorlek: 385 kvadratmeter.

Antal bolag: 11

Storlek på bolagen: 1-9 personer.

Så kommer man in: Företaget ska ha en tjänsteidé med en digital lösning, identifierat en kund, en nytänkande bärkraftig och ekonomiskt hållbar affärsidé och tillväxtpotential med siktet på en global marknad.

Vad får man: En affärsutvecklare samt extern kompetens anpassat efter ens inriktining och behov, möten med inkubatorbolagens vd:ar, möjlighet att hyra arbetsplats eller rum med tillgång till arbetsmaterial, kök, mötes- och konferensrum, nätverk till kapital.

Vad kostar det: Kostnadsfritt, om man hyr kontorsplats från 2000 kronor per person och månad. Vill man sitta på ett eget kontor kostar inkubatorprogrammet 2000 kronor i månaden.

Läs även: AI-förvaltaren Sigmastocks inleder samarbete med Skandiabanken 

Storbolagens egna hubbar

Katarina Brud driver nystartade Mobilityxlab.
Katarina Brud driver nystartade Mobilityxlab.Foto:Bo Håkansson/Bilduppdraget

Det dyker upp allt fler hubbar som branschjättarna själva startar för att vara med på tåget när framtidens uppfinningar växer fram. I Göteborg likaså. Inom vård och läkemedel finns Astra Zenecas Bioventurehub och inom fordon har bland annat Volvo, Ericsson och Zenuity nyligen startat Mobilityxlab.

Missa inte att söka till pitchtävlingen Di Startup Tour 2018

I fem delfinaler i Stockholm, Luleå, Linköping, Göteborg och Malmö utses vinnare som sedan möts i finalen i Stockholm den 28 november. Bolagen pitchar inför en tung jury bestående av investerare och riskkapitalbolag. Förutom äran ligger 1 miljon kronor i annonspengar på Bonnier News i prispotten.

Sista dagen för att ansöka till delfinalen i Göteborg är den 24 september. 

Anmäl ditt bolag här. 


Innehåll från BillogramAnnons

Svenskarna tummar på hållbarhetstänket när elpriset stiger

Nära hälften av svenskarna kan tänka sig att byta till ett mindre hållbart energialternativ om det innebär att deras egen månadskostnad för el sänks. Det visar en ny undersökning som utförts av Novus på uppdrag av Billogram.

Läs mer och ta del av alla undersökningsresultat här 

Undersökningen gjordes i mars 2022 i syfte att ta reda på hur de stigande elpriserna har påverkat slutkundernas inställning, ageranden och önskemål gentemot sina energileverantörer. Nu släpper Billogram en rapport där resultaten har sammanställts.

Enligt undersökningen har omkring 8 av 10 konsumenter märkt av att elräkningen blivit högre under hösten och vintern. Många uppger att deras inställning till sin elleverantör har försämrats på grund av de höga priserna, och en betydande del säger att de redan har gjort aktiva förändringar i sina elavtal till följd av detta. Det mest anmärkningsvärda är dock att nära hälften – 45 procent – av de tillfrågade säger sig vara villiga att byta till ett mindre hållbart elalternativ om det sänker deras egna månadskostnader.

Privatekonomin går före hållbar el

Hållbarhet och miljöfrågor har länge präglat de svenska energibolagen och deras arbete. Drygt en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp kommer från produktion av el och värme, och elektricitetens ursprung har därför stor betydelse för miljön. I Sverige har vi idag världens högsta andel förnybar energi. Dessutom är svenskarnas miljömedvetenhet stor och miljöfrågan har länge påverkat kundernas inställning till, och val av, energileverantörer.

Att så många nu säger sig vara villiga att byta till mindre hållbara alternativ tyder på en utbredd priskänslighet bland konsumenterna. Det går i linje med en SCB-undersökning från 2021 som visade att allt fler svenskar oroar sig för hushållets ekonomi – en oro som kan antas ha ökat med vårens börsnedgångar och Riksbankens nyliga höjning av reporäntan. 

Så kan elbolagen möta kundernas behov genom krisen 

Få upplever sig ha informerats om stigande elpriser av sin leverantör

Energikrisen har i flera månaders tid fått stor uppmärksamhet, och ibland helt dominerat, i svensk media. Det är också via traditionella medier som majoriteten säger sig ha tagit del av mest information kring de höga elpriserna. Bara 6 procent upplever sig ha fått information direkt från sin elleverantör.

Rapporteringen i media har i hög grad kretsat kring de bakomliggande orsakerna till krisen. Mindre fokus har lagts på information av mer konkret karaktär, kopplad till kundernas egna kostnader – trots att det är vad konsumenterna själva vill veta mer om. I undersökningen uppgav 76 procent att de skulle uppskatta att få information som förklarar den höga kostnaden direkt på sin faktura. Andra ämnen som kunderna gärna vill informeras om direkt av sin leverantör är regeringens elpriskompensation, sätt att minska sin elförbrukning samt hur man går tillväga för att producera egen el. 

Läs hela rapporten och ta del av alla undersökningsresultat här 

 

Mer från Billogram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Billogram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?