1515
Annons

Här är de hetaste prylarna på SXSW

Konferensen SXSW:s mässa drar varje år tiotusentals besökare. Bland VR-glasögon, healthtech-prylar och andra uppfinningar finns även tre svenska bolag. 

Jump XD är Tokyo Universitets bidrag till SXSW:s techmässa.
Jump XD är Tokyo Universitets bidrag till SXSW:s techmässa.Foto:Joey Abrait

Austins årliga konferens SXSW drar över 100 000 besökare till staden för att upptäcka det nyaste inte teknik, film och musik. Förutom seminarier och event har konferensen även en techmässa där startupbolag samsas med börsnoterade bolag och universitet, som alla vill visa upp sina produkter och tjänster. 

Av de över 200 utställarna på techmässan är det tre bolag med en tydlig svensk koppling: börsnoterade Tobii, it-säkerhetsbolaget Yubico och musiktechbolaget Soundtrap. För Soundtrap, som köptes av Spotify i november i fjol, är det första gången bolaget ställer ut på techmässan på SXSW.

Musiktechbolaget Soundtrap har tidigare enbart fokuserat på att sälja sin produkt till skolor men har nu även börjat vända sig till privatpersoner. Men Soundtrap är inte ensam om att sin nisch på techmässan. Speciellt musiktech är populärt på mässan och här finns allt från bolag som säljer in sig som experter på kombinationen AI och musik, blockkedjan och musik och även de med mer fysiska musiktillbehör.  

Förutom musiktech fortsätter VR att vara en populär nisch på SXSW:s techmässa. Vad som har dykt upp som en ny nisch är robotar som ska läsa av personers känslomässiga tillstånd och reagera utifrån det. I och med att robotar används mer och mer som ett hjälpmedel inom exempelvis äldrevården är detta ett växande område inom tech. 

Techmässan bjöd också på bolag som är där år efter år. Ett sådant bolag är den industriella robottillverkaren Kuka, med bas i Texas. I fjol visade deras robot upp konster genom att kasta flaskor, i år hade den ersatts av en större dansande modell. 

Läs även: Hennes uppdrag: Hantera Ubers kris 

Läs även: Bernie Sanders på SXSW: Avreglera inte bankerna 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?