Hoppa till innehållet

Annons

Här är de hetaste bolagen i Stockholm

En podd-app, ett låsföretag och ett banbrytande säljbolag. Här är Stockholms hetaste techbolag, enligt tidningen Wireds årliga lista.

Några av Stockholms hetaste startupbolag enligt Wired. Uppe till vänster: Grundarna av Acast, Fishbrain, Universal Avenue, Glue, Tictail, Sellpy.
Några av Stockholms hetaste startupbolag enligt Wired. Uppe till vänster: Grundarna av Acast, Fishbrain, Universal Avenue, Glue, Tictail, Sellpy.

Varje år listar tidningen Wired Europas hetaste startupbolag i tio städer. Här är de bolag som platsar på årets lista. Bolagen listas utan inbördes ordning.

Sellpy 

De hämtar upp och säljer dina använda prylar på Tradera. I januari 2016 tog Stockholmsbaserade Sellpy in klädjätten H&M (NTL) som investerare och under våren har man lanserat sin tjänst i både Malmö och Göteborg.

Läs mer om Sellpy på Nordic Tech List.

Qapital

De hjälper dig att hålla koll på privatekonomin. I fjol lämnade bolaget sin hemmamarknad i Sverige till förmån för en lansering i USA och i februari tog bolaget in 30 Mkri ny finansiering, bland annat från Industrifonden (NTL).

Läs mer om Qapital på Nordic Tech List

Fishbrain

Det sociala nätverket Fishbrain har blivit en digital samlingsplats för sportfiskare över hela världen. I januari lanserade bolaget sin första premiumtjänst för betalande användare. Sedan starten 2013 har bolaget lockat till sig över 90 Mkr i riskkapital från investerare som Northzone (NTL), Industrifonden (NTL) och Almi Invest (NTL).

Läs mer om Fishbrain på Nordic Tech List

Glue

Låsbolaget Glue har blivit en av årets stora snackisar. De dök upp i Stockholm 2015 och tog i våras in 25 miljoner kronor från investerare som den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson (NTL) och riskkapitalbolaget Moor (NTL).

Läs mer om Glue på Nordic Tech List

Lifesum

Hälsoappen Lifesum är veteraner i startupsammanhang. Sedan starten år 2009 har bolaget, med vd Henrik Torstensson (NTL) i spetsen, lyckats samla på sig drygt 15 miljoner användare. I somras fyllde bolaget på kassan i en ny investeringsrunda om totalt 85 miljoner kronor, där riskkapitalbolagen Nokia Growth Partners (NTL) och Draper Esprit (NTL) klev in som nya delägare. Bolaget värderades vid tillfället till närmare 400 Mkr.

Läs mer om Lifesum på Nordic Tech List

Detectify

Säkerhetsföretaget Detectify grundades 2012. I början av förra året tog bolaget in 14 miljoner kronor i riskkapital från bland andra riskkapitalbolagen Paua Ventures (NTL) och Inventure (NTL).

Läs mer om Detectify på Nordic Tech List

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam, är enligt Wired bland de hetaste i Stockholm.

Acast

Podd-appen Acast hjälper poddprofiler att distribuera  och annonsera i sina program. I juli kunde Di Digital rapportera att Acast hade 45 miljoner lyssningar i månaden, bland annat efter sin USA-lansering.

Läs mer om Acast på Nordic Tech List

Tictail

Även Tictail är en veteran i sammanhanget. 2015 tog det heta e-handelsbolaget in nära 200 miljoner kronor, bland annat för att finansiera sin USA-expansion.

Läs mer om Tictail på Nordic Tech List

Universal Avenue

Säljbolaget Universal Avenue har varit en snackis de senaste åren med sin affärsidé att koppla ihop frilansande säljare med varumärken och företagskunder på en slags Uber-liknande säljplattform. Bolaget har sedan starten backats upp av flera tunga investerare, bland dem svenska Moor (NTL) och Northzone (NTL). Nyligen tog Universal Avenue in motsvarande 85 Mkr i en ny finansieringsrunda, där även brittiska Eight Roads Ventures (NTL) klev in som delägare.

Läs mer om Universal Avenue på Nordic Tech List.

Teamtailor

Den svenska Linkedinutmanaren Teamtailor är en molnbaserad tjänst med fokus på employer branding och rekrytering. Förra året tog bolaget in 7,5 miljoner kronor från fyra affärsänglar, däribland Henrik Torstensson (NTL), vd för Lifesum och Mattias Miksche (NTL), vd för Stardoll (NTL).

Läs mer om Teamtailor på Nordic Tech List

Innehåll från LitiumAnnons

Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B

Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.

– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.

Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar. 

– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.

Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar: 

– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det. 

Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte

Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.

– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna. 

Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar. 

– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid. 

Balans mellan kostnadskontroll och investeringar 

Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.

– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp. 

Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv. 

– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.

Läs Litiums rapport här 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera