1515

Här är de hetaste bolagen i Stockholm

En podd-app, ett låsföretag och ett banbrytande säljbolag. Här är Stockholms hetaste techbolag, enligt tidningen Wireds årliga lista.

Några av Stockholms hetaste startupbolag enligt Wired. Uppe till vänster: Grundarna av Acast, Fishbrain, Universal Avenue, Glue, Tictail, Sellpy.
Några av Stockholms hetaste startupbolag enligt Wired. Uppe till vänster: Grundarna av Acast, Fishbrain, Universal Avenue, Glue, Tictail, Sellpy.

Varje år listar tidningen Wired Europas hetaste startupbolag i tio städer. Här är de bolag som platsar på årets lista. Bolagen listas utan inbördes ordning.

Sellpy 

De hämtar upp och säljer dina använda prylar på Tradera. I januari 2016 tog Stockholmsbaserade Sellpy in klädjätten H&M (NTL) som investerare och under våren har man lanserat sin tjänst i både Malmö och Göteborg.

Läs mer om Sellpy på Nordic Tech List.

Qapital

De hjälper dig att hålla koll på privatekonomin. I fjol lämnade bolaget sin hemmamarknad i Sverige till förmån för en lansering i USA och i februari tog bolaget in 30 Mkri ny finansiering, bland annat från Industrifonden (NTL).

Läs mer om Qapital på Nordic Tech List

Fishbrain

Det sociala nätverket Fishbrain har blivit en digital samlingsplats för sportfiskare över hela världen. I januari lanserade bolaget sin första premiumtjänst för betalande användare. Sedan starten 2013 har bolaget lockat till sig över 90 Mkr i riskkapital från investerare som Northzone (NTL), Industrifonden (NTL) och Almi Invest (NTL).

Läs mer om Fishbrain på Nordic Tech List

Glue

Låsbolaget Glue har blivit en av årets stora snackisar. De dök upp i Stockholm 2015 och tog i våras in 25 miljoner kronor från investerare som den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson (NTL) och riskkapitalbolaget Moor (NTL).

Läs mer om Glue på Nordic Tech List

Lifesum

Hälsoappen Lifesum är veteraner i startupsammanhang. Sedan starten år 2009 har bolaget, med vd Henrik Torstensson (NTL) i spetsen, lyckats samla på sig drygt 15 miljoner användare. I somras fyllde bolaget på kassan i en ny investeringsrunda om totalt 85 miljoner kronor, där riskkapitalbolagen Nokia Growth Partners (NTL) och Draper Esprit (NTL) klev in som nya delägare. Bolaget värderades vid tillfället till närmare 400 Mkr.

Läs mer om Lifesum på Nordic Tech List

Detectify

Säkerhetsföretaget Detectify grundades 2012. I början av förra året tog bolaget in 14 miljoner kronor i riskkapital från bland andra riskkapitalbolagen Paua Ventures (NTL) och Inventure (NTL).

Läs mer om Detectify på Nordic Tech List

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam, är enligt Wired bland de hetaste i Stockholm.

Acast

Podd-appen Acast hjälper poddprofiler att distribuera  och annonsera i sina program. I juli kunde Di Digital rapportera att Acast hade 45 miljoner lyssningar i månaden, bland annat efter sin USA-lansering.

Läs mer om Acast på Nordic Tech List

Tictail

Även Tictail är en veteran i sammanhanget. 2015 tog det heta e-handelsbolaget in nära 200 miljoner kronor, bland annat för att finansiera sin USA-expansion.

Läs mer om Tictail på Nordic Tech List

Universal Avenue

Säljbolaget Universal Avenue har varit en snackis de senaste åren med sin affärsidé att koppla ihop frilansande säljare med varumärken och företagskunder på en slags Uber-liknande säljplattform. Bolaget har sedan starten backats upp av flera tunga investerare, bland dem svenska Moor (NTL) och Northzone (NTL). Nyligen tog Universal Avenue in motsvarande 85 Mkr i en ny finansieringsrunda, där även brittiska Eight Roads Ventures (NTL) klev in som delägare.

Läs mer om Universal Avenue på Nordic Tech List.

Teamtailor

Den svenska Linkedinutmanaren Teamtailor är en molnbaserad tjänst med fokus på employer branding och rekrytering. Förra året tog bolaget in 7,5 miljoner kronor från fyra affärsänglar, däribland Henrik Torstensson (NTL), vd för Lifesum och Mattias Miksche (NTL), vd för Stardoll (NTL).

Läs mer om Teamtailor på Nordic Tech List


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?