1515

Här är bokförings-appens hemliga investerare

Ett av Sveriges största bokföringsbolag har i det tysta investerat i bokföringsappen Mr Shoebox. 

Bokföringsjätten Björn Lundén, med vd störägare och Ulf Svensson (till höger i bild) har i det tysta köpt en fjärdedel av aktierna i bokföringsappen Mr Shoebox, med vd och grundare Ken Bertling (t.v.)
Bokföringsjätten Björn Lundén, med vd störägare och Ulf Svensson (till höger i bild) har i det tysta köpt en fjärdedel av aktierna i bokföringsappen Mr Shoebox, med vd och grundare Ken Bertling (t.v.)

Bokföringsappen Mr Shoebox (NTL) startades 2011 och erbjuder idag en app för redovisning och bokföring, riktad till bolag med 1-3 medarbetare.

”Man kan använda vår app gratis och göra allt själv, genom att exempelvis fotografera av kvitton med mobilen eller ladda upp fakturor. Skillnaden mot andra digitala bokföringstjänster är att Mr Shoebox även samarbetar med bokföringsbyråer”, förklarar Ken Bertling, vd och en av tre grundare på Mr Shoebox.

Mr Shoebox ligger längst fram i utvecklingen.

Han beskriver bolaget om ett slags ”Hotels.com för bokföringsbranschen”.

”Med ett knapptyck kan du få hjälp av etablerad bokföringsbyrå. Mr Shoebox är därmed en marknadsplats där bokföringsbyråer tävlar om att erbjuda sina tjänster till Sveriges alla 600 000 – 700 000 småbolag”, säger han.

Mr Shoebox tjänar för närvarande pengar genom att ta ut en avgift från de bokföringsbyråer som får uppdrag via tjänsten. Gör man jobbet själv är tjänsten gratis.

Bolaget har redan lockat riskkapital från Collector Bank-grundaren Lena Apler. I november kunde Di Digital rapportera att bankens riskkapitalbolag Collector Ventures (NTL) investerat i företaget.

Läs mer: Collector investerar i Mr Shoebox

Nu kan Di Digital avslöja en annan av investerarna bakom rundan, nämligen bokföringsjätten Björn Lundén, som fram till nu legat lågt med sin investering. Enligt uppgift till Di Digital köpte företaget Björn Lundén en fjärdedel av Mr Shoebox, som samtidigt fick en värdering på 40 Mkr.

Man vet ju aldrig hur samarbeten av detta slag ska gå.

Nu bryts tystnaden av Ulf Svensson, vd och majoritetsägare på Björn Lundén.

”Man vill ju jobba med det vinnande bolaget. Mr Shoebox ligger längst fram i utvecklingen av digitala bokföringsappar för småföretagare. Vi har mer traditionella system, men har ju en tät relation med bokföringsbyråerna”, säger han.

Björn Lundén grundades som ett bokförlag för 30 år sedan av en bokföringsexpert med samma namn. Med tiden började man även utveckla bokföringsprogram. Idag beskriver Björn Lundén sig själva som en av Sveriges 4-5 största programleverantörer inom bokföring och revision, i konkurrens med bolag som Visma, Hogia och Fortnox.

Vi är redo att gå in med mer kapital.

Det senaste halvåret har Björn Lundén rullat ut Mr Shoebox tjänst mot sina redovisningsbyrå-kunder under det generiska varumärket ”digitala företaget”. Att parterna varit tysta om affären beror på att man ville se hur samarbetet skulle gå.

”Man vet ju aldrig hur samarbeten av detta slag ska gå. Men nu kan vi konstatera att detta blivit en enorm framgång. Vi har gått från att ha ett samarbete med ett 20-tal bokföringsbyråer till att nå ut till flera hundra”, säger Ken Bertling.

Läs mer: Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

Mr Shoebox tre grundare är tillsammans fortfarande bolagets största ägare. Nu stundar ännu en kapitalrunda på uppskattningsvis 30-50 Mkr i slutet av året, eller början av nästa. Värderingen spås då bli betydligt högre än 40 miljoner kronor.

”Vi är redo att gå in med mer kapital”, säger Björn Lundéns störägare och vd Ulf Svensson.

Han betonar att bolaget har en ”spännande ägarkonstellation”. 

”Grundarna är kvar i bolaget, Collector öppnar upp kontakter inom finansbranschen och Lena Apler är en aktiv investerare med en bra portfölj. Och vi har ju en bra kundstock inom redovisningsbyråbranschen. Jag tror vi kan få bra genomslag för detta under hösten 2017 och våren 2018”, slår han fast.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?