1515

Här är bilderna från Slush i Helsingfors

Årets Slush drog över 15 000 besökare och en mängd techstjärnor. Medverkade gjorde bland andra Spotifys Daniel Ek, Klarnas Sebastian Siemiatkowski och Natural Cycles Elina Berglund. Här är bilderna från Nordens största techkonferens.

Bild:Kai Kuusisto/ Slush

Årets Slush hålls i Helsingfors stora mässhall. I hallen, som mest kan liknas vid ett stor nattklubb, ryms utöver de 15 000 besökarna och 2 000 voluntärerna även utställningsbås, fyra scener och ett antal matstånd där köerna sträcker ut sig som spindelben.

Foto: Maija Astikainen/ Slush

Under Nordens största techkonferens kom det ett antal techprofiler som avbytte varandra på mässans stora scen. För den stjärntätaste halvtimmen stod Daniel Ek, Niklas Zennström och Supercells vd Ilkka Paananen:

Foto: Kai Kuusisto/Slush”Jag tror att alla framgångsrika bolag har åtminstone tre nära-döden-upplevelser”, sa Daniel Ek på scen.

Läs även: Daniel Ek om misstaget som kunde ha dödat Spotify

Foto: Kai Kuusisto/ Slush

Inför Daniel Eks medverkan på scen hade Kings medgrundare Riccardo Zacconi värmt upp publiken. Där framkom det att anledningen till att King i över huvud taget blev av berodde på att Riccardo Zacconi och övriga King-grundare arbetade på Spray tillsammans.

Foto: Kai Kuusisto/ Slush

Under torsdagen tog en annan av Sveriges största stjärnor plats på den stora scenen: Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Förutom att prata om framtidens fintech fick han även in en känga mot riskkapitalbolag i Silicon Valley.

”Jag har sett amerikanska vc-bolag tvinga europeiska startups öppna utvecklingskontor i Silicon Valley. Det är det dummaste jag har hört”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Foto: Jussi Hellsten/Slush

Läs även: Svenskbackade Clue tar in 170 miljoner

Förutom fördjupande samtal om allt från foodtech, fintech, esport till stjärnornas misslyckanden har scenerna även besökts av pitchande entreprenörer. Elina Berglund var en av dem.

Foto: Kai Kuusisto/ Slush

”Det var en fantastiskt härlig känsla att stå på stora scenen”, sade hon efter att ha pitchat inför flera hundra människor.

Läs även: Brakförlust när hälsoappen Lifesum investerar i tillväxt

En annan som var på plats var Jan Erik Solhem, vd för AI-bolaget Mapillary som tog in 68 miljoner kronor av Atomico och Sequoia tidigare i år. 

Foto: Kai Kuusisto/ Slush

Mapillary och Natural Cycles var däremot bara två av många svenska startupbolag på plats. Swedish Hotspot hade samlat ett 40-tal svenska startups under sitt paraply, däribland Visiba Care, Mina tjänster, Gardenize och Friendbase. 

Foto: Jussi Hellsten/Slush

För de som tröttnade på scenerna och att mingla fanns det mycket annat att sysselsätta sig med. Kuberna i utställningsområdet har både robotar som Pepper och olika VR-kit att testa.

Foto: Samuli Pentti/ Slush

Men där det finns startups finns även investararna. Förutom jättarna Northzone, Atomico och EQT Ventures var även det nybildade ängelnätverket Nordic Makers, med bland andra Erik Byrenius och Hampus Jakobsson, på plats.

Foto: Kai Kuusisto/ Slush

Läs även: Det här är Nordic Makers

Foto:

Di Digitals Mimi Billing har rapporterat från årets Slush.

Foto: Samtliga bilder är tagna av Slushs egna fotografer.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?