1515

Här är Apples nya, lilla Iphone

En liten Iphone, en mindre Ipad Pro och nya armband till Apple Watch. Det var de främsta nyheterna från måndagskvällens Apple-event. 

Foto:Nya Iphone SE i färgerna guld, rymdgrå, rosguld och silver. Apple

Som vanligt när Apple håller event har det mesta läckt ut på förhand. Måndagskvällens produktsläpp var inget undantag och överraskningarna uteblev. 

Förhandstippade Iphone SE är en fyra tums mobil som ser ut ungefär som Iphone 5S, men har de flesta av funktionerna som finns i Iphone 6-modellerna. Det vill säga exempelvis en snabbare processor, 12 megapixel-kamera och stöd för livefoton.

Apple lanserade också en ny mindre version av surfplattan Ipad Pro, med en 9,7 tums skärm och stöd för Apples penna.

Ipad Pro

Nya mindre Ipad Pro med Apples penna och tangentbord. Foto: Apple

Båda produkterna börjar säljas i USA den 31 mars och Iphone SE ska komma till 110 länder innan slutet av maj.

För första gången sedan Apple började släppa Iphones fick nya SE ett lägre priser än sina föregångare. Från 450 dollar för Iphone 5S, som nu ersätts av SE, till 399 dollar.

Även priset på den befintliga smarta klockan Apple Watch sänktes från 349 dollar till 299 dollar.

När det gäller Iphone är det lägre priset säkerligen ett sätt att försöka locka till sig fler kunder på tillväxtmarknader som Indien. Efter de senaste årens trend med större mobiler var det också väntat att Apple skulle göra en nylansering av en mindre Iphone-modell.

Iphone SE

Nya Iphone SE i färgerna guld, rymdgrå, rosguld och silver. Foto: Apple

Apple såg en inbromsning i försäljningstillväxten för Iphone under fjärde kvartalet 2015, den första sedan mobilen lanserades 2007. Iphone är den produkt som enskilt har dragit in mest pengar till bolaget och Apple har redan flaggat för en nedgång i försäljningen under innevarande kvartal.

Ipad-försäljningen har också, liksom för andra tillverkare av surfplattor, gått nedåt de senaste åren. Under det sista kvartalet i fjol var tappet hela 25 procent, jämfört med samma kvartal året innan. Apple har nu fyra Ipad-modeller ute i handeln och hoppas säkert att kunna vända trenden något.

Förutom nya Iphone och Ipad Pro lanserade Apple även nya kulörta nylon- och plastarmband till Apple Watch. Och Apple TV får stöd för röstassistenten Siri, så du kan söka på olika program och filmer med din röst.

Apples vd Tim Cook använde också produktsläppet för att adressera den senaste tidens kontroverser mellan bolaget och FBI. Han kallade Iphone ”en djupt personlig pryl” och sa att Apple har ett ansvar för att skydda användarnas data.

Försvarstalet handlade om att Apple har vägrat lämna ut information till FBI från en Iphone som användes av en gärningsman vid skjutningen i San Bernardino, Kalifornien. 

I början av mars fick Apple rätt i fallet av en domstol i New York. På tisdag den här veckan ska bolaget möta advokater för USA:s justitiedepartement i rätten i Kalifornien för en utfrågning angående att lämna ut användardata. 

Marknaden svarade på måndagskvällens lanseringar med små förändringar av Apples aktiekurs. I skrivande stund ligger den något lägre än vid dagens börsstart.


Uppdatering: Sedan artikeln ovan publicerades har USA:s justitiedepartment begärt att tisdagens utfrågning ska ställas in. Anledningen till det är att FBI ska ha hittat ett sätt att hacka sig in den krypterade Iphone 5C som tillhörde en av de inblandade i skjutningarna i San Bernardino. Läs mer på Cnet News.

Di Digital livebevakade Apples sändning från måndagskvällens event. Se livebloggen nedan:


//wwwssl.coveritlive.com/embed.html?altcastCode=9ec7c8c4d9&srcdom=www.coveritlive.com&srcdomsec=wwwssl.coveritlive.com&height=600&entryLoc=top&commentLoc=top&titlePage=on&replayContentOrder=chronological&embedType=stream&titleImage=


Läs om ryktena inför kvällens event: Liten Iphone väntas från Apple


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?