1515

Här är Apples nya Iphone utan hörlursuttag

När Apple håller show upprepas ord som snabbast och bäst på scenen. Men hur stora var egentligen nyheterna på onsdagskvällens produktsläpp från teknikjätten?

De nya Iphone 7-modellerna kommer i fem färger. Rosguld, guld och silver samt de nya svarta nyanserna svart och "jetsvart".
De nya Iphone 7-modellerna kommer i fem färger. Rosguld, guld och silver samt de nya svarta nyanserna svart och "jetsvart".Foto:Apple

Inför varje produktsläpp från Apple trappas ryktesspridningen upp rejält när det börjar närma sig. Den här gången var inget undantag.

Som traditionen bjuder i september handlade onsdagskvällens event främst om en ny version av Iphone. Av misstag lyckades Apple skicka ut flera tweets om vad som skulle komma, innan man hann presentera det på scen. Inläggen togs snabbt bort igen, men många hann ändå se att nya Iphone 7 har ett nytt kamerasystem, är vattenavstötande, har stereohögtalare och längre batteritid.

De nya modellerna, Iphone 7 och 7 Plus, liknar föregångarna 6S och 6S Plus i designen, men med några förändringar varav en större.

Förutom bättre prestanda, nya svarta färger och en ny tryckkänslig hemknapp får båda telefonerna bättre kamera. Plus-modellen har dubbla kameralinser, vilket bland annat ger möjlighet att ta foton med kort skärpedjup. De två linserna var en väntad uppdatering som redan finns i telefoner från mobiltillverkarna LG och Huawei.

Apple pratade mycket om de nya kamerafunktionerna på scenen, men den största förändringen är ändå att Iphone 7-modellerna inte har några uttag för hörlurar.

Det skrotade hörlursuttaget har diskuterats flitigt, och röjt både nyfikenhet och missnöje innan produktsläppet. Apple helgarderar sig med att skicka med hörlurar tillsammans med telefonerna, som går att sätta in i lightning-porten - alltså där man laddar telefonen. Den förhandstippade adaptern, för att kunderna ska kunna använda sina gamla hörlurar, kommer också med i paketet.

Man visade även upp ett par nya trådlösa hörlurar som Apple kallar Airpods, och som kommer att säljas separat. De har en infraröd sensor som känner av när användaren har de i öronen och ser ut ungefär som Apples tidigare hörlursmodell, men utan sladd då förstås.

Apples globala marknadschef Phil Schiller sa att förändringen med det slopade hörlursuttaget krävde mod. Ett stort ord kan tyckas när det handlar om att ta bort ett hål i en telefon. Samtidigt skulle det kunna leda till att färre kunder väljer att uppgradera sina telefoner i det här läget.

Apple Iphone 7

Nya Iphone 7 och 7 Plus i färgen "jetsvart". Foto: Apple

Iphone 7 kommer att säljas med samma startpris som föregångaren, men har ett större minne i basmodellen på 32GB. Den kommer ut i butikerna den 16 september och kan förbokas från och med den 9 september. Iphone 6S och 6S Plus kommer att finnas kvar och priserna sänks rejält. Iphone 5S skrotas, men den mindre modellen Iphone SE som lanserades i mars i år finns kvar.

Iphone är Apples kassako och drar in två tredjedelar av omsättningen. Men från att ha slagit nya sifferrekord varje kvartal har de två senaste inneburit ett trendbrott. För första gången sedan Iphone lanserades 2007 har försäljningen gått ner under det senaste halvåret, jämfört med i fjol.

Innan onsdagskvällens produktsläpp var Wall Streets analytiker inte övertygade om att Iphone 7 skulle kunna vända den trenden. Men efteråt gick åsikterna isär. Några skeptikerna ändrade sig och menade att det var en tillräckligt uppdaterad mobil som Apple visade upp. Förra veckans nyhet om Samsungs exploderade batterier och att bolaget återkallar 2,5 miljoner Galaxy Note 7-mobiler kan också ge Apple en fördel.

Läs mer: Historiskt tapp för Apple

Förutom Iphone lanserade Apple även en ny version av den smarta klockan Apple Watch, som man kallar ”series 2”. Den ska gå att simma med och blir 50 procent snabbare än föregångaren som har fått kritik för att vara långsam.

Någon uppvisning av nya Macbook Pro-datorer blev dock det inte. Utöver Iphone och Apple Watch pratade Apple bland annat om att Super Mario Run kommer till Appstore innan jul, borstade skal och ”swimulatorn” där man har testat hur vattentät klockan är.

Börsen svarade på kvällens nyheter med att Apples aktiekurs gick upp med drygt en halv procent. Det är en marginell ökning, men vanligtvis brukar Apple-aktien gå ner efter ett produktsläpp.

Läs också: Efter skattesmällen: Apple flyttar fantasisummor till USA


Di Digital live bevakade live från San Francisco under Apples produktsläpp. Här nedan kan du se sändningen från Apple och följa med i livebloggen:

Live Blog Apple-bevakning live från Di Digital
Live Blog Apple-bevakning live från Di Digital

//wwwssl.coveritlive.com/embed.html?altcastCode=608e4d9dcf&srcdom=www.coveritlive.com&srcdomsec=wwwssl.coveritlive.com&height=600&entryLoc=top&commentLoc=top&titlePage=on&replayContentOrder=chronological&embedType=stream&titleImage=http%3A%2F%2Fcdnmo.coveritlive.com%2Fmedia%2Favitars%2F201609%2Fphpowcfdjapple_billgraham.jpg


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?