1515

Här är Apples nya datorer – och så snart kommer de till Sverige

Apple lovade datorer med egna processorer innan årets slut. Under tisdagskvällen infriades löftet. Tre av Apples mest populära datorer utrustas från och med nu med vad som beskrivs som mobilprocessorer.

Tim Cook presenterade en linje nya Macdatorer med egna chip under tisdagskvällen.
Tim Cook presenterade en linje nya Macdatorer med egna chip under tisdagskvällen.

Apple AAPL 0% Dagens utveckling har sedan länge egna chip i Iphone och Ipad. 

Nu flyttar mobilarkitekturen in även i tre av bolagets datorer.

Enligt Apple gör det datorerna flera gånger snabbare än tidigare modeller, samtidigt som de drar betydligt mindre batteri.

Processorerna går under samlingsnamnet ”Apple Silicon” – Apple-kisel – och bygger på den senaste 5-nanometerarkitekturen, precis som chippet i Iphone 12.

För Mac heter det ”M1” och är precis som i mobilvarianterna ett så kallat ”system on a chip”, det vill säga alla komponenter som i tidigare generationer varit utspridda kretsar – grafikprocessor, vanlig processer och minnen med mera – nu sitter under samma lock.

Skillnaden jämfört med motsvarigheten i Iphone 12 är att M1 för Mac tillåts att vara större, och därmed rymmer fler kärnor.

Totalt meddelade Apple att M1 rymmer 16 miljarder transistorer totalt.

Bland datorerna som uppgraderas med det nya chippet återfinns techjättens mest populära modell, Macbook Air. 

Nya Macbook Air med M1-chippet har samma fysiska utseende som den tidigare generationen. Det gäller för de övriga uppgraderade Macdatorerna också.
Nya Macbook Air med M1-chippet har samma fysiska utseende som den tidigare generationen. Det gäller för de övriga uppgraderade Macdatorerna också.

Den stationära budgetdatorn Mac mini liksom den minsta modellen av Macbook Pro får också M1-uppgraderingar.

Macbook Air är i det nya utförandet, enligt Apple, 3,5 gånger snabbare än den förra versionen av samma dator och sägs prestera bättre än 98 procent av alla bärbara datorer på marknaden.

Batteriet håller för hela 18 timmar videouppspelning, sex timmar längre än föregående modell.

Apple väljer heller inte att sänka priset på Macbook Air som fortsätter att säljas för från 12 495 kronor.

Läs mer: Tim Cooks galna siffra: Apples appbutik genererar 5000 miljarder

Mac mini, fem gånger snabbare än pc-datorer i samma prisklass, enligt Apple, är till och med billigare än sin föregångare – ned 100 dollar i USA – och i Sverige från 8 495 kronor.

Chipet M1, som bygger på samma arkitektur som Apples mobilchip, har anpassats för Macdatorer. Bland annat för Mac mini, till höger.
Chipet M1, som bygger på samma arkitektur som Apples mobilchip, har anpassats för Macdatorer. Bland annat för Mac mini, till höger.

Macbook Pro, 13 tum-modellen, uppges vara tre gånger snabbare än motsvarade pro-pc-modeller, och kostar från 15 995 kronor.

Baksidan med de nya datorerna är att mjukvara som inte stödjer mobilprocessorerna antingen måste köras via en översättningsmotor i Apples nya operativsystem ”Mac os Big Sur”, med sämre effektivitet som följd.

Apple konstaterar dock att flera utvecklare redan har börjat översätta sina mjukvaror till ett universellt språk som kan hanteras av både M1 och Intels chip – som fortfarande sitter i majoriteten av Apples Mac-datorer.

Datorerna når Sverige om en vecka, den 17 november, men går att beställa redan nu.

Operativsystemet Big Sur släpps på torsdag.

Läs mer: Test: Nya Iphone 12 bevisar Apples självförtroende

 

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?