1515

Här är Apples nya datorer – och så snart kommer de till Sverige

Apple lovade datorer med egna processorer innan årets slut. Under tisdagskvällen infriades löftet. Tre av Apples mest populära datorer utrustas från och med nu med vad som beskrivs som mobilprocessorer.

Tim Cook presenterade en linje nya Macdatorer med egna chip under tisdagskvällen.
Tim Cook presenterade en linje nya Macdatorer med egna chip under tisdagskvällen.

Apple AAPL +0,15% Dagens utveckling har sedan länge egna chip i Iphone och Ipad. 

Nu flyttar mobilarkitekturen in även i tre av bolagets datorer.

Enligt Apple gör det datorerna flera gånger snabbare än tidigare modeller, samtidigt som de drar betydligt mindre batteri.

Processorerna går under samlingsnamnet ”Apple Silicon” – Apple-kisel – och bygger på den senaste 5-nanometerarkitekturen, precis som chippet i Iphone 12.

För Mac heter det ”M1” och är precis som i mobilvarianterna ett så kallat ”system on a chip”, det vill säga alla komponenter som i tidigare generationer varit utspridda kretsar – grafikprocessor, vanlig processer och minnen med mera – nu sitter under samma lock.

Skillnaden jämfört med motsvarigheten i Iphone 12 är att M1 för Mac tillåts att vara större, och därmed rymmer fler kärnor.

Totalt meddelade Apple att M1 rymmer 16 miljarder transistorer totalt.

Bland datorerna som uppgraderas med det nya chippet återfinns techjättens mest populära modell, Macbook Air. 

Nya Macbook Air med M1-chippet har samma fysiska utseende som den tidigare generationen. Det gäller för de övriga uppgraderade Macdatorerna också.
Nya Macbook Air med M1-chippet har samma fysiska utseende som den tidigare generationen. Det gäller för de övriga uppgraderade Macdatorerna också.

Den stationära budgetdatorn Mac mini liksom den minsta modellen av Macbook Pro får också M1-uppgraderingar.

Macbook Air är i det nya utförandet, enligt Apple, 3,5 gånger snabbare än den förra versionen av samma dator och sägs prestera bättre än 98 procent av alla bärbara datorer på marknaden.

Batteriet håller för hela 18 timmar videouppspelning, sex timmar längre än föregående modell.

Apple väljer heller inte att sänka priset på Macbook Air som fortsätter att säljas för från 12 495 kronor.

Läs mer: Tim Cooks galna siffra: Apples appbutik genererar 5000 miljarder

Mac mini, fem gånger snabbare än pc-datorer i samma prisklass, enligt Apple, är till och med billigare än sin föregångare – ned 100 dollar i USA – och i Sverige från 8 495 kronor.

Chipet M1, som bygger på samma arkitektur som Apples mobilchip, har anpassats för Macdatorer. Bland annat för Mac mini, till höger.
Chipet M1, som bygger på samma arkitektur som Apples mobilchip, har anpassats för Macdatorer. Bland annat för Mac mini, till höger.

Macbook Pro, 13 tum-modellen, uppges vara tre gånger snabbare än motsvarade pro-pc-modeller, och kostar från 15 995 kronor.

Baksidan med de nya datorerna är att mjukvara som inte stödjer mobilprocessorerna antingen måste köras via en översättningsmotor i Apples nya operativsystem ”Mac os Big Sur”, med sämre effektivitet som följd.

Apple konstaterar dock att flera utvecklare redan har börjat översätta sina mjukvaror till ett universellt språk som kan hanteras av både M1 och Intels chip – som fortfarande sitter i majoriteten av Apples Mac-datorer.

Datorerna når Sverige om en vecka, den 17 november, men går att beställa redan nu.

Operativsystemet Big Sur släpps på torsdag.

Läs mer: Test: Nya Iphone 12 bevisar Apples självförtroende

 

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?