1515
Annons

Har 300 miljoner till impact-bolag – backas av stjärninvesteraren

Unconventional Ventures letar efter entreprenörer som inte är vita män. Nu stänger de en fond på 322 miljoner kronor, med flera namnkunniga investerare. ”Marknaden är skakig nu och det visar än tydligare att vi behöver hitta nya sätt att jobba på”, säger Nora Bavey.

Unconventional Ventures drivs av Thea Messel och Nora Bavey.
Unconventional Ventures drivs av Thea Messel och Nora Bavey.Foto:Press

Riskkapitalbolaget Unconventional Ventures grundades 2018 med målet att öka investeringar i impact-bolag grundade kvinnor, etniska minoriteter eller LGTBQ-personer. Tesen är att dessa grupper tar del av en oproportionerligt liten del av riskkapitalet, och att investerare går miste om gyllene chanser. För sitt arbete med verksamheten röstades medgrundaren och partnern Nora Bavey fram som Årets viktigaste kvinnliga investerare av Di Digitals läsare under fjolåret. 

”Vi kan inte fortsätta investera 93 procent av allt i kapital i samma typ av grundare. Det har vi gjort i årtionden. Mer än någonsin behöver vi människor med andra perspektiv och bakgrunder som kan adressera lösningar från flera håll”, säger Nora Bavey.  

Nu stänger Unconventional Ventures en ny fond på 30 miljoner euro, runt 322 miljoner kronor. Pengarna ska investeras i bolag som är i en seedfas eller pre-seedfas, så det rör sig om mindre investeringar i flera bolag. 

”Vi letar framför allt efter bolag som fokuserar på globala problem. FN:s 17 hållbarhetsmål är viktigare än någonsin. Det i kombination med de grundarteam som vi letar efter är vi övertygade om kommer att bygga framgångsbolag. Marknaden är skakig nu och det visar än tydligare att vi behöver hitta nya sätt att jobba på.” 

Flera nordiska investerare är med på tåget, som danska statliga Vækstfonden och norska statliga Investinor. Från svenskt håll finns flera kända namn: Northzone-investeraren Pär-Jörgen Pärson tillsammans med hustrun Annika Sten Pärson, tandborstentreprenören Noel Abdayem och Slättö Förvaltnings grundare Johan Karlsson. Även Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico skjuter in pengar. 

”Vi kommer att investera på en 10-årshorisont. Sen vet vi att det tar längre tid för impact-bolag. Vi tittar både på det globala avtrycket från investeringen samtidigt som vi ser på avkastningar”, säger Nora Bavey.  

Sedan starten har Unconventional Ventures bland annat blivit delägare i programmeringsbolaget Imagilabs och appen Progress Me som hjälpa unga som har eller haft en ätstörning. 

Kinesiska appen går om Amazon – mer populär i USA

'Fast fashion'-giganten Shein växer i popularitet. Under det andra kvartalet går den för första gången om Amazon vad gäller antal nedladdningar i USA. 

Foto:Mostphotos

Den kinesiska modejätten Sheins app överträffade under det andra kvartalet e-handelsjätten Amazon i antalet nedladdningar i USA, för första gången någonsin. Under perioden registrerades 6,8 miljoner nedladdningar av appen enligt en rapport från Sensor Tower, rapporterar Technode.

Samtidigt uppvisade Amazon en negativ tillväxt om sju procent i antalet nedladdningar. Shein har den senaste tiden ökat i popularitet i USA, men ligger trots siffran fortfarande långt efter Amazon i antalet månatliga användare. 

USA är Sheins största marknad sett till appnedladdningar. Totalt registrerades drygt 74 miljoner nedladdningar i landet under det andra kvartalet.

Shein har tidigare passerat Amazon globalt när det gäller nedladdningar av appen, men det är första gången det sker i USA.

Läs mer: Instagram dissar hajpad shoppingtrend 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera