Annons

Hans techbolag för e-handeln når miljardvärdering – växer med 400 procent i år

E-handelns rasande utveckling forsätter att dra med sig verksamheter in i miljardklubben. Nästa bolag att välkomnas dit är Gordon Delivery, som nu tar in 150 miljoner i en emission.

”Med investeringen kan vi fortsätta utveckla plattformen med ai och maskininlärning”, säger grundaren Ali Ghoce.

Ali Ghoce är vd och en av grundarna av Gordon Delivery, en sista milen-tjänst för kyl- och frysvaror.
Ali Ghoce är vd och en av grundarna av Gordon Delivery, en sista milen-tjänst för kyl- och frysvaror.

Mat hem till dörren är ett fenomen som växer under pandemin. 

Utan någon färsk statistik från branschen går det att slå fast genom att ta en titt på Gordon Deliverys siffror.

Bolaget samkör matkassar från bolag som Simple Feast och Hello Fresh liksom lösplock från livsmedelsjättar som Ica och Coop.

Verksamheten har ökat sin omsättning från 133 Mkr 2020 till att nu 2021 takta mot 500 Mkr. 

De senaste tolv månaderna har bolaget vuxit med nästan 400 procent.

Läs mer: EQT:s budbolag sväljer nederländsk konkurrent – Ikea och Amazon på kundlistan

”Framgångsfaktorerna har varit att bygga upp en ledande plattform för samordning, optimering och digitalisering av leveranser för att ha minsta möjliga inverkan på miljön”, säger Ali Ghoce i ett uttalande i samband med bolagets senaste kapitalrunda.

Bolaget tar nämligen in 150 Mkr där 100 Mkr kommer från e-handelsinvesterarna Eequity, med Patrik Hedelin och Magnus Wiberg i spetsen.

Gordon värderas i rundan till 1 miljard enligt bolaget som hittills ”bara” har tagit in 60 Mkr i externt kapital sedan starten.

Det kan jämföras med sista milen-bud inom e-handeln, av allt som inte är kylvaror, där bolag som Airmee, Budbee och Instabox löpande fyllt på med kapital i betydligt större volymer.

Airmees senaste runda var på 160 miljoner och Budbees på 525 miljoner.

”Det känns fantastiskt att få med oss Eequity på vår tillväxtresa. Vi ser detta som ett kvitto på att det finns en stark tilltro till vår affärsidé och att vi har potential att växa ännu mer. Vi ser fram emot att stärka vår position ytterligare genom fortsatta satsningar och etableringar i flera europeiska länder”, säger Ali Ghoce apropå vad pengarna ska användas till.

I en intervju med Di i april berättade Ghoce att en större kapitalrunda var på gång och att marknaden de framför allt siktar på härnäst är Tyskland.

”Vi vill in i Tyskland. Förutom Storbritannien, som är i en liga för sig, är många länder i Europa som Sverige var för tio år sedan. Samtidigt är regelverken snarlika inom EU”, sa Ali Ghoce då och ansåg att deras modell skulle vara enkel att översätta på fler marknader.

Läs mer: Explosion i matvaror på nätet: Hans budbolag går mot 1000 procents tillväxt

Förutom den egna verksamheten att köra ut mat licenserar Gordon också sin teknikplattform till andra bolag som vill effektivisera sina transporter.

”Vi har följt samtliga aktörer inom sista milen-logistik och Gordon Delivery utmärkte sig rejält”, säger Eequitys Magnus Wiberg i ett uttalande.

”I en bransch som växer snabbt finns flera konkurrenter som bara jagar tillväxt, utan att riktigt ha funnit en fungerande affärsmodell – vilket innebär att man gör stora förluster”, säger och förklarar att deras strategi är att hitta bolag som gärna har nått en affärsmodell som kan bibehålla lönsamhet och tillväxt parallellt.

Innehåll från Synology IncAnnons

Håll er data säker med en hybrid lagringsmodell

Det finns en förutfattad mening om att alla bör migrera sina data till molnet för att helt eliminera all lagring on-premise. Detta kan emellertid innebära enorma risker, inte minst med tanke på de återkommande attacker mot molnleverantörer som inträffat det senaste året. Det innovativa NAS-företaget Synology Inc ser därför allt mer intresse för en hybridmodell.

– Det är smartare, säkrare och snabbare att välja hybridlagring, säger Jeremie Francois på Synology Inc.

De senaste två åren har antalet attacker mot molnleverantörer och -tjänster ökat. De flesta av dessa leverantörer har rigorösa säkerhetslösningar på plats, men detta till trots är RansomCloud och dataintrång tyvärr ett faktum, vilket gör att företag riskerar omfattande förluster. Situationen understryker det stora behovet av att synkronisera och backa upp sin information, även om man väljer molnet som huvudsaklig lagringsmetod. 

– Att lagra data i molnet är flexibelt och effektivt, men är ingen garanti mot ransomware och andra cyberhot. Att ha en backup-lösning mot molnet på plats är både smartare och säkrare – på så vis riskerar du inte att förlora data vid en attack mot molnet, säger Jeremie, som är Business Development Manager på Synology.

Snabb och enkel access

En av de organisationer som tidigt under pandemin insåg vikten av att säkra sina data, var finska högskolan Tampere. Under början av 2020 kämpade högskolan med att anpassa sig till distansarbete och pandemins snabba förändringar; Tampere använde redan tidigare Microsoft 365, men snarare som ett komplement än som primär arbetsmiljö. Det innebar att över 1 000 medarbetare och 18 000 studenter hade filer och dokument i Microsofts moln. 

– Microsoft har förvisso en backup-tjänst, men datan raderas efter 30 dagar om du inte prenumererar på deras premiumtjänster.

Därför vände sig Tampere till Synology. Det erfarna företaget uppfyllde alla kriterier och kunde tillsammans med högskolan skapa en strategi för all datahantering. 

– En avgörande faktor var att vi inte licensierar våra produkter och tjänster. Det är kritiskt för en så stor organisation; förutom de 19 000 aktiva användarkonton vi redan har nämnt, finns ett behov av att kunna bibehålla data från tidigare studenter. Resultatet är att otroliga 70 000 konton behöver skyddas, vilket med en licensbaserad lösning skulle ha blivit en mycket dyr historia.

Helt integrerad med Microsoft 365

Det är framförallt när man vill återskapa filer och e-mail som man märker bristerna hos de flesta back-up-lösningar. Med Synology Active Backup kan varje användare vid Tampere komma åt samtliga filer som tillhör deras egna Microsoftkonto. Portalen integreras helt sömlöst med kontosystemet via Microsoft Cloud. 

– Vi är övertygade om att det är bästa praxis att bidra till att göra dessa arbetsflöden smidigare och enklare, i synnerhet eftersom det hjälper användarna att agera säkrare på lång sikt.

Synkroniserar i realtid

En annan klient som har valt Synologys lösningar är Lonely Leap, ett team av oberoende mediestrateger. Lonely Leap ville skaffa sig kontroll över sin infrastruktur på över 200TB data, för att undvika återkommande kostnader för molnlösningar. Upplägget skulle inkludera alla distansarbetare och frilansare för att säkerställa tillförlitligt och effektivt arbete på distans. Lonely Leap implementerade därför Synology Drive som ryggraden i sin infrastruktur, med målet att både tillhandahålla distansarbetarna möjlighet till filsynkronisering i realtid och trygga säkerhetskopior mellan kontoren i London och Stockholm.  

– Med andra ord: alla som arbetar hemifrån synkroniserar i realtid med centralnoden i Sverige. Denna nod synkroniserar i sin tur med en lokal nod i London, så att datan backas upp på minst tre olika platser. På så vis kan medarbetarna också samarbeta på projekt i realtid.

Modernt, effektivt och pålitligt

Noderna integreras också enkelt med Lonely Leaps existerande LTO och interna bandbibliotek – en fortsatt populär metod för långsiktig arkivering – vilket i sin tur ger ytterligare redundans.

– Synology kunde därmed lösa en komplex situation genom att introducera en modern, effektiv och pålitlig infrastruktur som stöttade distansarbete, samtidigt som den gav ökad säkerhet i och med effektiva back-up-lösningar och trygga säkerhetskopior – till en mycket lägre kostnad. Det är något vi är stolta över, avslutar Jeremie. 

Läs mer om Synologys erbjudande här  

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera