1515

Hans jobb är att få pli på elscootrarna: ”Användarna måste börja ta ansvar”

Invasion eller ett banbrytande färdmedel – elsparkcyklarna engagerar stadsbor landet över. 

”Användarna måste ta mer ansvar”, säger Uzoma Kenkwo, en av de parkeringsvakter som ser till att elsparkcyklarna står där de ska. 

Uzoma Kenkwo är utbildad ekonom, men jobbar just nu med att parkera om elscootrar i Stockholm.
Uzoma Kenkwo är utbildad ekonom, men jobbar just nu med att parkera om elscootrar i Stockholm.Foto:Joey Abrait

Åtta timmar om dagen, i ur och skur, ägnar sig Uzoma Kenkwo åt att göra staden framkomlig för alla.

”Sedan februari har vi flyttat på tusentals elsparkcyklar och satt dem på rätt ställe. Vi har fått folk att se vilken förändring vi skapar”, menar han.

Uzoma Kenkwo kom till Sverige från Nigeria för två år sedan, efter att hans fru fått jobb som mjukvaruutvecklare. Han är ekonom och vill i framtiden jobba inom techbranschen. Just nu trivs han bra i rollen som patrullerande.

En morot är alla glada påhejningar som patrullerna från medborgarna.

”Det är varit fantastiskt. Det är ju inte alltid man får beröm bara för att man gör någonting bra, men här får jag höra många glada kommentarer från äldre människor. Jag ser även barn som kommenterar vårt arbete till sina föräldrar. Allt det här betyder att vi gör någonting positivt och att vi skapar förändring”, menar Uzoma Kenkwo.

Läs mer: 23.000 elsparkcyklar kan bli 8.500 – nu vill Stockholm införa ett maxtak

För patrullerna har att göra – cyklarna står tätt längst trottoarerna på Kungsträdgårdsgatan, där vi möter Uzoma Kenkwo och hans kolleger. 

”Det är inte lätt att jobba med det begränsade utrymmet, men det är alltid värt att försöka. Om vi sneddar cyklarna lite ger det oss lite mer utrymme så att folk kommer förbi”, förklarar Uzoma Kenkwo och parkerar om några cyklar som blockerar hörnet in till den trånga sidogatan.

Patrullerna är ett projekt sedan årsskiftet mellan branschorganisationen Nordic Micromobility Association och dess medlemmar Bird, Bolt, Lime, Tier, Voi och Link, och rekryterings- och bemanningsbolaget Just Arrived, som hjälper nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Uzoma Kenkwo och Sofi Fridland, vd på Just Arrived.
Uzoma Kenkwo och Sofi Fridland, vd på Just Arrived.Foto:Joey Abrait

”Nordic Micromobility Association ville hitta en lösning på felparkerade elsparkcyklar och såg Just Arrived som en lyckad samarbetspartner då de vill jobba socialt hållbart. I sommar har närmare 40 personer runtom i landet jobbat i projektet till sjysta anställningsvillkor med bra löner inom kollektivavtal”, säger Just Arriveds vd Sofi Fridland. 

Framöver kan fler städer bli aktuella allt eftersom operatörerna brer ut sig. 

”Det finns ingenting som tyder på att vi ska rampa ner patrullen i vinter. I Stockholm har patrullanterna tillgång till vårt kontor för raster, och i andra städer har operatörerna lokaler som de får använda”, fortsätter Sofi Fridland.

Patrullerna jobbar inte enbart med att parkera om – de informerar även användarna om hur de ska parkera rätt. Här efterlyser Uzoma Kenkwo lite mer ansträngning från användarna.

”Vi och våra operatörer gör det bästa för att hålla städerna prydliga. Men att hålla efter användarna kräver en hel del. Vi hoppas att användarna tar mer ansvar. Annars kommer det ställa till med mycket, inte bara för operatörerna utan för hela samhället och alla som använder gatorna och trottoarerna”, avslutar Uzoma Kenkwo. 

 

 

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?