1515

Hans fond öppnar svenska techscenen för allmänheten - siktar mot notering

Det är orättvist att allmänheten så sällan får chans att investera i det svenska teknikundret. Det menar Christian Björkman, vd för nya Nordic Tech Fund Group som nu lanserar en fond med fokus på svensk teknik skapad för allmänheten. Nu tar fonden in 150 miljoner kronor och siktar mot notering på NGM.

Christian Björkman, vd för nya Nordic Tech Fund Group till vänster, lanserar en fond för de som vill ta den av det svenska techundret.
Christian Björkman, vd för nya Nordic Tech Fund Group till vänster, lanserar en fond för de som vill ta den av det svenska techundret.

”Känslan man får om man följer svensk tech-media är att det startar en ny riskkapitalfond i månaden. Bra för alla entreprenörer, bra för Sverige och för de som investerat fonden, men inte för alla andra som aldrig får vara med. Därför startar vi Nordic Tech Fund”, kommenterar Christian Björkman, som har rekryterats från statliga Almi Invest. 

Nordic Tech Fund Group är en alternativ investeringsfond, så kallad AIF, där allmänheten kan vara med och investera i teknikbolag i tidiga skeden. Bakom fonden står ett investerarkollektiv i Göteborgsområdet.

Bolaget mynnar ur Ekapaif, ett nätverk av affärsänglar, som grundades 2011. Genom en omstrukturering byter verksamheten nu namn till Nordic Tech Fund Group med den underliggande fonden Nordic Tech Fund. 

Tidigare investeringar omstruktureras så att åtta av portföljbolagen följer med i den nya fonden, men innehavet kommer utökas till 20–30 innehav. Fokus kommer vara uppkopplade enheter inom det så kallade ”internet of things”, spelutveckling, artificiell intelligens och bolag med ”saas”, mjukvara på prenumeration, som affärsmodell.

Fonden plockar nu in 150 miljoner kronor och siktar mot en notering på handelsplatsen NGM. Första teckningsdag var den 17 maj och minsta insats är 50 000 kronor. Pengarna låses sedan in i sju år, Därefter kommer tillgångarna att likvideras och investerarna får tillbaka sina pengar och eventuell avkastning. Marknadsnoteringen gör avyttring möjlig för de som inte vill sitta kvar tills fonden stänger.

”Vi som förvaltar fonden är proffs på den här typen investeringar. Vi har all den erfarenhet som krävs för att noggrant gallra fram rätt bolag, att säkerställa att alla avtal finns på plats och att bolagen får rätt förutsättningar för att kunna växa. Vi jobbar tillsammans med de bästa medfinansiärerna inom respektive teknikområde och minskar risken genom att investera i många bolag och se till att komma in i dem på rätt värderingsnivå. Sammantaget gör det att vi har goda förutsättningar att lyckas riktigt bra”, säger Christian Björkman. 

 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?