Hoppa till innehållet

Annons

Hans ”Facebook för studentliv” når 100.000 användare

Jobbappen Bonsai ynglade av sig. Nu passerar avknoppningen Orbi 100.000 användare och expanderar i Norden.

David Maars, vd och medgrundare Orbi.
David Maars, vd och medgrundare Orbi.

”Vi är ett slags Facebook för studentlivet med en helhetslösning för aktiviteter på campus. Vi är också en hub för företag som vill nå och förstå unga akademiker”, säger David Maars, vd och grundare på Orbi.

Senast Di Digital intervjuade honom var 2018.

Då gällde det Bonsai, en jobbapp han var med och grundade vid Chalmers Ventures företagsinkubator 2016. Tanken med Bonsai var från början att bygga en plattform för förmedling av enkla jobb vid svenska universitet och högskolor. Men redan efter ett par år hade bolaget blivit en bred digital bemanningsbyrå.

Hösten 2020 knoppade Bonsai av en del av ursprungsidén i ett socialt nätverk för studenter man så småningom kallade Orbi. Bolaget har sedan dess tagit in 15 miljoner kronor i riskkapital.

”Orbi behövde sin egen identitet, och sin egen väg framåt, för att kunna maximera potentialen i den skalbarhet som vi såg”, säger David Maars.

Nyligen passerade man 100.000 användare vid ett 20-tal universitet och högskolor i Sverige. 

Man har även 7.000 användare vid ett tiotal universitet och högskolor i de övriga tre nordiska länderna.

”Tillväxten är 7–10 procent per månad på användarsidan. Vi kommer nå en årlig intäkt på 6–7 miljoner kronor i slutet av 2023 och gå med vinst inom 12 månader”, säger David Maars.

Orbis erbjudande vänder sig i första led till studentkårer och går ut på att hantera allt kring olika evenemang – till exempel information, marknadsföring, biljettförsäljning och betalflöden. I gengälld får man tillgång till studenterna, som kan välja att dela med sig av sin data.

”Studentkårerna får ett kostnadsneutralt system. De får även en del av de intäkter som vårt karriärnätverk genererar. Vi kan ta betalt för att hjälpa bolag att marknadsföra sig till studenter inom olika utbildningsområden – samt nå ut med jobbannonser”, säger David Maars.

Vad är nästa steg?
”Vi ska lansera fler intäktsdrivande produkter. Sedan ska vi expandera internationellt”, säger David Maars.

Hur stor är målgruppen?
”Det finns 600.000 studenter i Norden, och närmare 300 miljoner i världen.”

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera