1515

Hans app läser av skoköpares fötter på mindre än en minut

Fotskanningbolaget Volumental tar klivet in i e-handeln med en ny mobilapp som scannar dina fötter hemifrån. På så sätt kan e-handlarna minska returerna och få nöjdare kunder, menar bolaget. Och i framtiden kan tekniken användas på fler produkter. 

Alper Aydemirs Volumental lanserar en app där skoköpare skannar av fötterna hemma för att hitta skon med bäst passform.
Alper Aydemirs Volumental lanserar en app där skoköpare skannar av fötterna hemma för att hitta skon med bäst passform.

Volumental har sedan 2016 en 3d-skanningprodukt av fötter riktade till fysiska butiker. I dagsläget finns produkten i 2 500 butiker i över 45 länder. Bolaget grundades 2012 av teknikprofilen Caroline Walerud tillsammans med nuvarande VD Alper Aydemir och två doktorander inom maskininlärning. 

I det brutna räkenskapsåret som slutade den 20 april 2020 växte omsättningen med 41 procent till 44 miljoner kronor, medan förlusten ökade med knappt en miljon kronor till minus 7,5 miljoner kronor. 

Läs mer: Svenskarna gör ett id för dina fötter – har nu skannat 7,5 miljoner

Efter två års utveckling är det dags för en mobilapp, som kommer ett år efter att e-handeln satte verklig fart. Med hjälp av maskininlärning och datorseende kan kunderna skanna sina fötter på mindre än en minut, vilket innefattar fotlängd, fotbredd, fothöjd och hälbredd. Måtten jämförs med data från över 10 miljoner personer som använt sig av Volumentals butiksskanners, och kommer med rekommendation om skomodell och storlek.

”Eftersom vår butikslösning hjälpt kunder hitta rätt skor sedan 2016, har vi världens största databas av skannade fötter och vilka köp av skor som gjorts av konsumenter. Detta har gett oss ett oslagbart kunskapsförsprång som vi nu använt för att utveckla en mobilapp”, kommenterar bolagets vd och medgrundare Alper Aydemir, med bakgrund på Nasa och Google X . 

Enligt bolagets vd har kunder högre krav på e-handlare i dag än för några år sedan. 

”Det räcker inte längre att endast inkludera en produktbild och ett storleksalternativ. Istället förväntar vi oss en upplevelse som matchar den upplevelsen vi får i butik”, kommenterar han.

E-handeln har inneburit ökade returer, vilket är dåligt både ut ett finansiellt perspektiv och ur ett hållbarhetsperspektiv. Enligt en undersökning från det amerikanska undersökningsbolaget Incisiv anser 97 procent av e-handlare att man kan reducera returer med uppemot en tredjedel av dagens siffror. För varumärken och återförsäljare med 800 miljoner kronor i årlig försäljning innebär detta en ökad omsättning på cirka 250 miljoner kronor per år.

Här kan Volumentals produkt vara en viktig pusselbit, menar Alper Aydemir.

”Att handla på nätet är ingen enkel uppgift och sättet som vi handlar på nätet i dag är ingen hållbar situation. Vissa köper flera olika storlekar och skickar tillbaka de som inte passar. Detta resulterar i extremt många paket som fraktas fram och tillbaka mellan olika parter”, kommenterar han.

Just skor är svåra att köpa online då storlekarna varierar kraftigt mellan olika modeller och varumärken, fortsätter produktchef Mikael Andersson.

”Vi köper fortfarande skor på samma sätt som vi köper kylskåp trots att skor handlar om en personlig passform och funktion”, menar han.

Tekniken är dock inte begränsad till skor, säger vd Alper Aydemir.

”Vi förutspår en framtid där alla enkelt ska kunna beställa eller köpa en produkt som kommer passa dem perfekt, varsomhelst närsomhelst, oavsett om det är i butik, på nätet eller via din telefon. Vi har börjat med att tackla detta problem med fötter och skor, men det finns många olika aspekter som detta kan appliceras på”, avslutar han. 

 

 

 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?