Annons

Handelshögskolan startar ny fond – på jakt efter nästa Klarna

Handelshögskolans SSE Business Lab har skolat företag som Klarna och Budbee, men några investeringar har företagsinkubatorn hittills inte gjort. Nu stängs den första fonden, som leds av Bonnier Ventures och backas av näringslivsprofiler som Sven Hagströmer.

Finansmannen Sven Hagströmer är en av investerarna i SSE Business Labs nya riskkapitalfond, som leds av vd:n Julia Delin.
Finansmannen Sven Hagströmer är en av investerarna i SSE Business Labs nya riskkapitalfond, som leds av vd:n Julia Delin.Foto:Di och press.

SSE Business Lab har sedan starten 2001 stöttat över 250 bolag i sin tillväxtresa med alltifrån mentorskap till lokaler. Men någon finansiell backning har inte förekommit förrän nu. 

”Tidigare har det inte funnits kapacitet. När jag kom in 2018 var jag ensam, i dag är vi fem heltidsanställda”, säger Julia Delin, vd för SSE Business Lab och den nya fonden SSE Ventures.

Med fonden SSE Ventures kommer inkubatorn både kunna stötta sina bolag med tidigt kapital och göra större följdinvesteringar. Nu är den första stängningen på 40 miljoner kronor klar. Den leds av Bonnier Ventures och bland investerarna märks även näringslivsprofiler som Anna Nordell-Westling, Sven Hagströmer, Anna Kinberg Batra, Sebastian Knutsson, Willard Ahdritz och Johan Hägglund.

”Vi kommer göra ytterligare en stängning, troligen senare i vår, på ytterligare 60 miljoner kronor”, fortsätter Julia Delin. 

Tanken är att de 100 miljoner kronorna ska investeras i runt 20 bolag per år, och varje bolag som passerar nålsögat kan räkna med en investering på 300.000 kronor.

”Efter sju år hoppas vi kunna göra några exits. Vi har valt en evergreen-struktur, där trettio procent av avkastningen kommer återinvesteras i nya bolag.”

Långsiktighet är ett ledord för SSE Business Lab, som anser att riskkapitalet missgynnas av sin kortsiktighet. Med det nuvarande marknadsläget finns det ett ännu större behov för långsiktiga investerare, menar Julia Delin. 

”Alla fondens investerare kommer från den här världen, och håller med. De ser sättningen i marknaden som en tillfällig dipp, men förstår att de inte kommer få ut pengarna lika snabbt som vid en vanlig riskkapitalfond.”

SSE Business Lab har varit plantskola åt en rad svenska techsuccéer, så det kan vara väl värt väntan menar Julia Delin.

”Jag tror att få hade tackat nej till en tidig investering i bolag som Voi, Budbee eller Klarna – och tack vare det unika investeringsflödet vi får från Handelshögskolan, och supporten som dessa bolag får i programmen på SSE Business Lab, kommer vi se många liknande framgångssagor framöver”, avslutar hon. 

Bonniers investeringschef Johan Skagerlind håller med.

”Ekosystemet kring Handelshögskolan erbjuder en unik möjlighet i sin anrika historia, förankring i näringslivet och inte minst de talangfulla studenterna. Samarbetet med SSE Ventures gör att vi kan vara med och bygga morgondagens bolag”, kommenterar han. 

Fotnot: Dagens industri och därmed Di Digital ingår i samma koncern som Bonnier Ventures.

Innehåll från WintAnnons

Hög tid att maxa lön och utdelningsutrymme

Plötsligt är vi inne på upploppet av 2022 och det är hög tid att planera för att kunna maxa K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint ger dig koll på läget och guidar dig i några av årets kanske viktigaste frågor.

Inför årets slut är det alltid mycket att tänka på för egenföretagaren. Dels vill du få in de där sista affärerna, dels är årets sista veckor sista chansen att se över ditt löneuttag för att påverka ditt utdelningsutrymme. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, ger dig tipsen för att maxa lön och utdelning.

Har du tagit tillräckligt i lön?

Att du själv styr din lön varje månad ger dig möjlighet till smart inkomstplanering. Börja alltså med att ställa dig frågan om du tagit ut rätt lön under året - och har du inte gjort det går det fortfarande att justera. Här kommer lite siffror som kan vara bra att ha med sig när du räknar på din årslön.

Om du tagit ut 483 000 kronor under året når du upp till både högsta sjuk- och föräldrapenninggrundande inkomst.

2022 är den maximala årslönen 554 900 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det blir ungefär 46 200 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 procent på varje krona i statlig skatt. 

Men det kan det kanske vara värt? Åtminstone om du vill kunna maximera din allmänna pension. För att nå upp till den gränsen måste du nämligen plocka ut en årslön på minst 572 600 kr – det vill säga 47 700 kr i månaden – under 2022. Då överstiger du brytgränsen för statlig skatt med 1 500 kr per månad.

Sammanfattningsvis kan vi säga att lönen styr inkomstskatt och sociala förmåner, men också hur stor utdelning du kommer kunna göra från ditt bolag nästa år. Om det finns vinst kvar i bolaget efter lön och andra kostnader, kan du ta ut utdelning efter räkenskapsårets slut. Läs vidare så förklarar vi mer.

Läs mer: Så funkar Wint i företagarens vardag 

Beräkna utdelningen

Det finns två sätt att räkna ut gränsbeloppet för dig som delägare i fåmansbolag, huvudregeln och förenklingsregeln. I slutet av kalenderåret är det därför viktigt att vara medveten om hur ditt gränsbelopp kommer räknas ut, och hur du kan påverka ditt utdelningsutrymme.

Kom också ihåg att du delar på utdelningsutrymmet med eventuella andra delägare i bolaget, så om du äger 50 procent av bolaget har du rätt till halva utdelningsutrymmet.

Huvudregeln

Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbelopp. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme med andra ord.

Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För 2022 behöver du plocka ut en årslön som motsvarar 426 000 kronor + 5 % av bolagets totala kontanta löner under året. Om det endast är du som tar ut lön ur bolaget innebär det en årslön på minst 448 500 kr, eller 37 400 kr per månad.

Genom att tillämpa huvudregeln kan man ofta säkra ett högre gränsbelopp. Uttagskravet på lön behöver dock vara uppfyllt. Annars förloras möjligheten att beräkna gränsbeloppet utifrån det lönebaserade utdelningsutrymmet.

Förenklingsregeln

Förenklingsregeln kan tillämpas om kraven för huvudregeln inte uppfylls. Då används ett schablonbelopp för att räkna upp gränsbeloppet. För ingången av inkomståret 2023 är schablonbeloppet 195 250 kronor. Förenklingsregeln går att tillämpa oavsett om man har tagit ut någon lön eller inte från aktiebolaget.

Tycker du att detta låter krångligt? Då är du inte ensam. Därför har Wint byggt sajten k10.nu som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du också vill maximera din utdelning.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera