1515

Handelsbanken skär ned - när försvinner det sista kontoret?

Handelsbanken har de senaste åren ensamt kämpat för att öppna fler fysiska bankkontor. Men nu meddelar banken att ett 50-tal kontor ska stängas som en konsekvens av digitaliseringen. 

Handelsbanken följer de övriga storbankerna och börjar lägga ned bankkontor.
Handelsbanken följer de övriga storbankerna och börjar lägga ned bankkontor.Foto:TT

I samband med Handelsbankens kvartalsrapport meddelade banken att ett 50-tal bankkontor ska läggas ned de kommande åren. 

"Inom ett par år så räknar vi med att det blir 50-60 kontor färre", säger presschefen Johan Wallqvist till TT.

Handelsbanken har varit den enda storbanken i Sverige som haft som strategi att bygga ut antalet fysiska kontor. Onsdagens besked innebär därför att alla fyra storbanker nu slagit i backen och lägger ned fysiska kontor. Orsaken är, om det skulle förvåna någon, digitaliseringen som förändrat kundernas beteenden. 

Handelsbankens beslut väcker en större fråga: När är de fysiska bankkontoren borta i Sverige?

Den svenska bankföreningen för statistik över antalet bankkontor i Sverige. 2014 som är det senaste året som man har statistik för fanns 1774 bankkontor i Sverige, knappt 50 färre än året innan. Sedan 2008 har i snitt 36 bankkontor stängts per år i Sverige. 

Om nedläggningarna fortsätter i den takten kommer det sista bankkontoret i Sverige att stänga kassavalven år 2066.

Men att nedläggningstakten inte har varit större har till stor del varit Handelsbankens förtjänst. Handelsbanken har också varit den enda bank som valt att inte gå över till kontanlösa kontor. Av de totalt 551 bankontor i Sverige som hanterar kontater är 463 Handelsbankskontor.

Om Handelsbanken nu börjar stänga kontor i samma takt som de övriga storbankerna kommer nedläggningstakten sannolikt att accelerera och Sveriges sista bankkontor kan därmed vara stängt i god tid innan år 2066. 

Läs mer: Avanzas vd Martin Tivéus om framtiden för fintech


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?