1515

Handelsbanken lanserar Klarna-konkurrent

Under det nya varumärket Ecster ska Handelsbanken säljfinans ta upp kampen med digitala betaljättar som Klarna, Bambora och Adyen.

Pär Boman, styrelseordförande för Handelsbanken.
Pär Boman, styrelseordförande för Handelsbanken.Foto:Jonatan Bylars

Betalningssektorn har under de senaste tio åren genomgått en stor omvandling. I takt med e-handelns framväxt och digitaliseringen har nya bolag kunnat växa sig stora på kort tid. Storföretag som Klarna och Adyen var pyttesmå startupbolag bara för tio år sedan.

Traditionella aktörer inom delbetalningar och kassalösningar, som Handelsbankens dotterbolag Handelsbanken Finans, har inte alls varit del i den tillväxtresan. Omsättningen har stadigt minskat sedan 2008 och 2014 var ett särskilt intressant år eftersom Klarna då passerade Handelsbanken finans i omsättning. Men nu, elva år efter att Klarna lanserade, ska Handelsbanken komma tillbaka på banan och startar affärsområdet Ecster.

”Ecster är ett nytt affärsområde som ägs av Handelsbankskoncernen men verkar fristående. Delar av verksamhet kommer från Handelsbanken finans och vi har några tusen företagskunder redan idag”, säger Anders Karlsson, chef för Ecster. 

Handelsbankens nya affärsområde Ecster.

De delar från Handelsbanken Finans som lyfts in i Ecster är säljfinansiering, e-handel och lojalitetsprogram. När det gäller till exempel finansiering av bilköp är Handelsbanken Finans en stor aktör i Sverige. Dessutom lanserar man en egen checkout-lösning: Ecster Pay som mer eller mindre blir en direkt konkurrent till Klarna Checkout.

”Det är ett getingbo. Det är många som vill hålla på med finansiering och betalningar, både stora och små aktörer. Vilka som blir konkurrenter och vilka som blir samarbetspartners är inte alltid tydligt”, säger Anders Karlsson.

Läs mer: Nordic Capitals betaljätte på väg ikapp Klarna

Ecster är en offensiv satsning från Handelsbanken med syftet att flytta fram bankens position inom ehandel och säljfinansiering.

”Vi vill vara den ledande lösningen för handeln. Vår mission är att skapa bättre köpupplevelser och en starkare kundrelation. När man vill förlänga relationen med kunden krävs mer än att bara slussa betalningar”, säger Anders Karlsson.

Läs mer: Betaljätten Adyen siktar på Norden

Utöver delbetalningar och den nya e-handelskassan har Ecster också lojalitetsprogram i form av olika betalkort kopplade till exempelvis Gekås eller XL-Bygg. Att ta tillbaka en starkare position på den digitala betalningsmarknadenhar på kort tid hunnit bli ett ganska stort steg för traditionella aktörer. Anders Karlsson tror dock att just historiken kan verka till bolagets fördel.

”Många andra aktörer är riskkapitalägda och byter ägare titt som tätt. Vi har en av de mest stabila ägarna man kan ha. Om du som handlare ska lägga ut de här bitarna är det en fördel med en stabil aktör. Vi har funnits i över 60 år”, säger han. 

Läs mer: Här är Klarnas bankplaner


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?