Säg den köpare som inte någon gång fått hem ett stort paket med ett litet innehåll. Det är någonting Skrym vill råda bot på. Med sin mjukvara hjälper Skrym e-handlare och tredjepartslogistik att i realtid tilldela rätt emballage till varje order.
”En genomsnittlig e-handel kan ofta minska sina fraktkostnader med 10 procent utan att behöva ändra sina lagerprocesser eller ta in fler kartongstorlekar”, säger Skryms vd och grundare Jakob Nordfeldt.
Bolaget startade som ett studentprojekt på Handelshögskolan i samarbete med Global Challenges Foundation, med syfte att göra någonting som skulle bidra till hållbarhetsmålen. Gruppen samarbetade med Adlibris-gruppen, och Jakob Nordfeldt insåg under projektet att det behövdes någonting mer än ett verktyg som kunde förutse emballageåtgången. Det var en hel infrastruktur som saknades.
”Jag har jättesvårt för slöseri och var ganska irriterad efter projektet, att ingen löste det trots att 50 procent av paketvolymen som skickas i dag består av luft.”
Efter examen började Jakob Nordfeldt ringa in roten till problemet och lärde sig mer om branschen. Med pengar från Vinnova kunde han anställa ett team som blev Skrym, som grundades 2020.
Enligt Jakob Nordfeldt är det vanligt att e-handlare inte har någon koll på vilket paket som en order skickades i. Det är lite förvånande menar han, då det är en sådan viktig del för både kostnad och kundupplevelsen i e-handel.
”En transportör får å sin sida inte reda på att ett paket ska ska skickas förrän lagret skrivit ut en fraktetikett, och inte ens då får de reda på hur stort paketet är, utan måste vänta tills paketet är scannat på terminalen.”
Med Skryms mjukvara kan båda dessa delar göras så fort köpet görs online. På sätt kan man validera hela fraktkedjan fram till slutkund, genom att datan delas nedströms. På så sätt blir det lättare att optimera på lagren, terminaler, bilar och paketskåp.
Idén att optimera en frakt från ax till limpa är inte ny i sig, men det har framför allt rört containerfrakt, där det varit enklast och kostnaderna varit störst.
”Containrar och pallar är enkla legobitar att leka med, och det blir en ganska stor skillnad om du får plats eller inte – annars får du vänta på nästa skepp”, förklarar Jakob Nordfeldt.
Men Skryms affärsidé om att hantera varje paket i realtid är unik, och det beror enligt Jakob Nordfeldt på två saker. Dels har man tidigare haft sämre tillgång till data om produkternas storlekar. Det beror även på att åkerierna under de senaste tio åren allt mer börjat ta betalt utifrån hur stort ett paket är, vilket är den stora resursbegränsande faktorn snarare än vikten. Det har dock inte alla förstått, menar Jakob Nordfeldt.
”I fraktavtalen kan det stå att du betalar 72 kronor för 1-3 kilo, men det betyder i praktiken att man nästan alltid betalar för paketets volym som speditören sedan konverterar till ett kilomått. Det förstår inte alla bolag, utan tror fortfarande att man betalar för paketets faktiska vikt.”
Några som förstått Skryms affärsidé är investeringsbolaget Backing Minds, som leder Skryms finansieringsrunda på 13 miljoner kronor. Affären värderar hela bolaget till knappt 50 miljoner kronor, med det nya kapitalet inräknat, enligt handlingar från Bolagsverket. Bakom Backing Minds står två e-handelsprofiler, Footways medgrundare Sara Wimmercranz och Susanne Najafi, grundare av Eleven.se.
”Jag önskar att jag hade haft tillgång till Skrym när jag drev e-handel, det hade verkligen behövts. För att kunna möta både konsumenters hållbarhetskrav och branschens marginalpress behövs precis den typen av lösningar som Skrym har byggt”, säger Sara Wimmercranz.
Även Daniel Pilotti, grundare av budbolaget Ryska Posten, är med på tåget. Efter att ha suttit i styrelsen för leveransbolaget Budbee sedan start har han sett problemet på nära håll.
”Idag skickas alldeles för mycket luft, och det gör det svårare att hålla sina leveranslöften. Det är verkligen inget lätt problem att lösa, men jag är imponerad över teamet och den teknik som de har byggt”, kommenterar Daniel Pilotti.
Med pengarna ska bolaget rekrytera fler medarbetare och inleda fler samarbeten. Skrym lägger även mycket tid på att implementera lösningarna hos sina första kunder och partners, däribland Postnords tredjepartslager på 400.000 kvadratmeter.
Reaktionerna från logistikvärlden och e-handlarna har varit positiva.
”Både e-handlare och konsumenter gillar att ha mindre paket, och det gäller även transportörerna. Till exempel har paketskåpen få luckor för stora paket, vilket gör det svårt att garantera att en lucka är ledig. Det räcker med att en kund skjuter på upphämtningen för att en annan kund ska bli besviken”, avslutar Jakob Nordfeldt.
