1515
Annons

Han vill stoppa luftpaketen: ”Har jättesvårt för slöseri”

Logistikoptimeraren Skrym hjälper e-handlare att sluta skicka luft. ”Det finns en enorm potential för e-handlare att minska både utsläpp och fraktkostnader”, säger grundaren och vd:n Jakob Nordfeldt. Nu tar bolaget in färskt kapital från veteraner i branschen.

Jakob Nordfeldts Skrym flankerad av Backing Minds-grundarna  Sara Wimmercranz och Susanne Najafi.
Jakob Nordfeldts Skrym flankerad av Backing Minds-grundarna Sara Wimmercranz och Susanne Najafi.

Säg den köpare som inte någon gång fått hem ett stort paket med ett litet innehåll. Det är någonting Skrym vill råda bot på.  Med sin mjukvara hjälper Skrym e-handlare och tredjepartslogistik att i realtid tilldela rätt emballage till varje order.

”En genomsnittlig e-handel kan ofta minska sina fraktkostnader med 10 procent utan att behöva ändra sina lagerprocesser eller ta in fler kartongstorlekar”, säger Skryms vd och grundare Jakob Nordfeldt.

Bolaget startade som ett studentprojekt på Handelshögskolan i samarbete med Global Challenges Foundation, med syfte att göra någonting som skulle bidra till hållbarhetsmålen. Gruppen samarbetade med Adlibris-gruppen, och Jakob Nordfeldt insåg under projektet att det behövdes någonting mer än ett verktyg som kunde förutse emballageåtgången. Det var en hel infrastruktur som saknades. 

”Jag har jättesvårt för slöseri och var ganska irriterad efter projektet, att ingen löste det trots att 50 procent av paketvolymen som skickas i dag består av luft.”

Efter examen började Jakob Nordfeldt ringa in roten till problemet och lärde sig mer om branschen. Med pengar från Vinnova kunde han anställa ett team som blev Skrym, som grundades 2020.

Enligt Jakob Nordfeldt är det vanligt att e-handlare inte har någon koll på vilket paket som en order skickades i. Det är lite förvånande menar han, då det är en sådan viktig del för både kostnad och kundupplevelsen i e-handel. 

”En transportör får å sin sida inte reda på att ett paket ska ska skickas förrän lagret skrivit ut en fraktetikett, och inte ens då får de reda på hur stort paketet är, utan måste vänta tills paketet är scannat på terminalen.”

Med Skryms mjukvara kan båda dessa delar göras så fort köpet görs online. På sätt kan man validera hela fraktkedjan fram till slutkund, genom att datan delas nedströms. På så sätt blir det lättare att optimera på lagren, terminaler, bilar och paketskåp.

Idén att optimera en frakt från ax till limpa är inte ny i sig, men det har framför allt rört containerfrakt, där det varit enklast och kostnaderna varit störst.

”Containrar och pallar är enkla legobitar att leka med, och det blir en ganska stor skillnad om du får plats eller inte – annars får du vänta på nästa skepp”, förklarar Jakob Nordfeldt.

Men Skryms affärsidé om att hantera varje paket i realtid är unik, och det beror enligt Jakob Nordfeldt på två saker. Dels har man tidigare haft sämre tillgång till data om produkternas storlekar. Det beror även på att åkerierna under de senaste tio åren allt mer börjat ta betalt utifrån hur stort ett paket är, vilket är den stora resursbegränsande faktorn snarare än vikten. Det har dock inte alla förstått, menar Jakob Nordfeldt.

”I fraktavtalen kan det stå att du betalar 72 kronor för 1-3 kilo, men det betyder i praktiken att man nästan alltid betalar för paketets volym som speditören sedan konverterar till ett kilomått. Det förstår inte alla bolag, utan tror fortfarande att man betalar för paketets faktiska vikt.”

Några som förstått Skryms affärsidé är investeringsbolaget Backing Minds, som leder Skryms finansieringsrunda på 13 miljoner kronor. Affären värderar hela bolaget till knappt 50 miljoner kronor, med det nya kapitalet inräknat, enligt handlingar från Bolagsverket. Bakom Backing Minds står två e-handelsprofiler, Footways medgrundare Sara Wimmercranz och Susanne Najafi, grundare av Eleven.se.

”Jag önskar att jag hade haft tillgång till Skrym när jag drev e-handel, det hade verkligen behövts. För att kunna möta både konsumenters hållbarhetskrav och branschens marginalpress behövs precis den typen av lösningar som Skrym har byggt”, säger Sara Wimmercranz.

Även Daniel Pilotti, grundare av budbolaget Ryska Posten, är med på tåget. Efter att ha suttit i styrelsen för leveransbolaget Budbee sedan start har han sett problemet på nära håll.

”Idag skickas alldeles för mycket luft, och det gör det svårare att hålla sina leveranslöften. Det är verkligen inget lätt problem att lösa, men jag är imponerad över teamet och den teknik som de har byggt”, kommenterar Daniel Pilotti. 

Med pengarna ska bolaget rekrytera fler medarbetare och inleda fler samarbeten. Skrym lägger även mycket tid på att implementera lösningarna hos sina första kunder och partners, däribland Postnords tredjepartslager på 400.000 kvadratmeter.

Reaktionerna från logistikvärlden och e-handlarna har varit positiva.

”Både e-handlare och konsumenter gillar att ha mindre paket, och det gäller även transportörerna. Till exempel har paketskåpen få luckor för stora paket, vilket gör det svårt att garantera att en lucka är ledig. Det räcker med att en kund skjuter på upphämtningen för att en annan kund ska bli besviken”, avslutar Jakob Nordfeldt.

Ett av många exempel på onödigt stora paket.
Ett av många exempel på onödigt stora paket.

Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?