1515

Han vill sprida aktieinformation med sin ai: ”Hittar det andra missar”

Svenska Texelio vill skräddarsy börsnyheter för investerare med hjälp av ai. Bland potentiella kunder finns så väl nätbanker som fondförvaltare. Nu plockar bolaget in färskt kapital för att lansera sin produkt på bred front. 

Meysam Sadegh, grundare av Texelio.
Meysam Sadegh, grundare av Texelio.

Stockholmsbaserade Texelio erbjuder en plattform som med hjälp av ai läser in nyhetsflöden och individanpassar utbudet till slutkonsument.

Bolaget grundades 2019 av Chalmersingenjören Meysam Sadegh, som tidigare jobbat inom M&A på Citigroup och GE Healthcare. 

Tjänsten riktar in sig mot marknadsplatser för aktiehandel och fonder. Dit hör nätbanker som Avanza och Nordnet och konventionella banker, men även andra typer av plattformar som distribuerar finansiella tjänster. Bolaget för i dag dialog med flera globala kunder och har utvecklat en sluten pilot för att demonstrera sin teknik.

”I dag har bankerna och nätmäklarna begränsad kännedom om vilka nyheter slutanvändarna förbrukar, de följer bara köp- och säljknapparna. Med vår insikt kan de hålla kvar kunderna på så vis öka courtageintäkterna”, säger Meysam Sadegh.

Det rör sig inte om en ”tidningsdödare”, understryker han.

”Vi förfinar bara innehållet så att det når rätt person. Våra algoritmer har lärt sig kontexten och hittar relevanta nyheter som läsaren ofta missar”, förklarar han.

Utbudet som Texelio erbjuder för närvarande är primärt pressmeddelanden och utskrifter från samtalen som sker mellan bolag och analytiker i samband med kvartalsrapporter.

Bolaget tar nu in 5,5 miljoner kronor i externt kapital. Bland investerarna finns Soundtrap-grundaren Fredrik Posse, det brittiska riskkapitalbolaget Truesight Ventures och svenska Wellstreet Ventures.

Med pengarna ska tjänsten lanseras på bred front. Under fjärde kvartalet kommer tjänsten implementeras på 3-4 kunders plattformar.

I dagsläget jobbar maskinerna primärt med engelska nyheter, men i slutet av 2021 kopplas även det svenska språket på. Under första halvåret 2022 siktar bolaget på ett antal andra europeiska språk, och då väntar även lansering i Asien. 

”Den stora utmaningen har varit att hantera enorma textmängder och hitta rätta metoder för detektion, prediktion och rekommendation. Nu har vi hittat en rad lösningar som våra pilotkunder visat intresse till att implementera”, säger Meysam Sadegh.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?