1515

Han vill få dig att äta labb-odlade köttbullar

Framtidens köttindustri odlar såväl oxfiléer som fläskotletter och köttfärs direkt i laboratorium. Det säger Uma Valeti, grundare av det superhajpade foodtech-bolaget Memphis Meats.

Uma Valeti, grundaren av hajpade Memphis Meats, talar på Sthlm Tech Fest.
Uma Valeti, grundaren av hajpade Memphis Meats, talar på Sthlm Tech Fest.Foto:Patrik Olsson.

Vi människor älskar kött, och vi äter allt mer av det. Köttkonsumtionen i världen ökar stadigt år för år. Det medför stora klimatutmaningar, då köttproduktion är både dyr, energikrävande och en stor källa till växthusgaser. 

Ett av många startupföretag som ser en affärsmöjlighet där är San Francisco-baserade Memphis Meats. Bolaget, som grundades för ett drygt år sedan, har utvecklat en metod för att “odla” såväl nöt- som fläskkött från djurceller i laboratorium.

Priserna faller väldigt fort. För ett par år sedan hade det kostat 350 000 dollar att göra en hamburgare med vårt kött.

”Vi försöker förändra en industri som är i desperat behov av innovation. Sättet som vi producerar kött på i dag är inte hållbart, och det vet köttindustrin om”, säger Uma Valeti, grundare och vd på Memphis Meats, under en blixtvisit i Stockholm på konferensen Sthlm Tech Fest. 

Till skillnad från företag som Impossible Foods och Beyond Meat, som utvecklar växtbaserade köttersättningar, är Memphis Meats mål inte att få oss att sluta äta kött. Snarare tvärtom. Uma Valeti tror på en framtid där vi människor äter minst lika mycket kött som idag, men utan att några djur behöver sätta livet till. 

“Jag älskar kött. I nästan alla kulturer spelar kött, och att laga kött tillsammans, en viktig roll. Vi vill bevara allt det där. Men vi vill att man ska kunna göra det på ett hållbart sätt. Vår teknik är enormt mycket mer energisnål än vanlig köttproduktion”, säger Uma Valeti i en intervju med Di Digital.

Han har en bakgrund som hjärtläkare. Bolagets övriga grundare var tidigare forskare i stamcellsteknik och biomedicin. 

Y027yLT2QY0

Memphis Meats teknik befinner sig fortfarande på ett tidigt prototypstadium. Framför allt är den dyr. I en av bolagets tidiga reklamfilmer lagar man en ensam köttbulle av Memphis Meats-kött och serverar den till en till synes nöjd middagsgäst.

“Den köttbullen kostade drygt 1000 dollar”, säger Uma Valeti. 

“Men priserna faller väldigt fort. För ett par år sedan hade det kostat 350 000 dollar att göra en hamburgare med vårt kött. I takt med att vi skalar upp kommer kostnaderna falla ännu mer”, fortsätter han.

Industrin vet att dess nuvarande affärsmodell inte är hållbar.

Inom fem år räknar han med att Memphis Meats kött ska finnas ute på marknaden – till en början på utvalda restauranger, längre fram i vanliga snabbköp – och då till ett “något högre pris” än vad vanligt kött kostar. 

Inom tio år räknar bolaget med att dess laboratorieodlade kött är billigare än det från “riktiga” kossor och grisar. 

“Allt handlar om att skala upp. Då sjunker kostnaderna dramatiskt. Våra labb kan i teorin placeras var som helst i världen, så vi kan odla lokalt och slippa dyra djurtransporter”, säger Uma Valeti. 

Utifrån är det lätt att föreställa sig hur köttindustrin kommer slåss med näbbar och klor mot uppstickare som Memphis Meats, givet att bolagets teknik håller vad den lovar. Bara i USA säljs kött för hundratals miljarder dollar varje år. 

Uma Valeti håller inte med. Han tror på samarbete med den etablerade köttindustrin: 

“Vi har redan kontakt med flera stora köttproducenter. Industrin vet att dess nuvarande affärsmodell inte är hållbar. Lagar och regler tvingar fram mer småskaligt jordbruk och dyrare kött. Laboratorieodlat är det bästa sättet för köttindustrin att fortsätta växa”, säger han.

Memphis Meats har tagit in blygsamma 3,2 miljoner dollar, motsvarande drygt 27 Mkr, i finansiering sedan starten. 

“Vi kommer ta in en betydligt större summa pengar inom sex månader”, säger Uma Valeti. 

Läs även: Du vet väl att Di Digital har en egen foodtech-blogg? Missa inte Internet of Food!

Har du missat rapporteringen från Sthlm Tech Fest? Läs våra artiklar här.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?