1515

Han ska ta Paradox ”hardcore”-spel till mobilen

Den svenska speljätten Paradox har nått en miljonpublik med sina PC-spel. Nu avslöjar bolaget detaljerna kring sin mobilsatsning.

Kim Nordström ska ta Paradox spel till mobilen.
Kim Nordström ska ta Paradox spel till mobilen.Bild:Amanda Lindström

Börsnoterade Paradox Interactive når 1,5 miljoner aktiva spelare i månaden med sina spel. Bolaget har främst utvecklat spel för pc men i och med rekryteringen av spelveteranen Kim Nordström ska Paradox nu ta steget in på mobilmarknaden. Målet är att lansera sitt första avancerade mobilspel under 2018.

”Jag är inte här för att öka omsättningen med bara ett par procent. Uppnår jag ens en liten del av det jag vill så kommer det att göra skillnad rent affärsmässigt. Genom mobilsatsningarna hoppas vi både nå en bredare publik och göra ett stort avtryck i omsättningen”, säger Kim Nordström i en exklusiv intervju med Di Digital. 

Läs även: Miljonregn över Paradox-ägarna 

Kim Nordström har ett långt förflutet inom spelvärlden. Han har bland arbetat med att ta fram Playstation Mobile och Xperias spelsatsning, är en av grundarna till spelstudion Southend Interactive och han var även med och startade MTG:s första spelsatsning. Senast kommer han från King där han byggde upp spelbolagets Malmöstudio med cirka 100 anställda. För två veckor sedan började han på Paradox Interactive.

Jag är inte här för att öka omsättningen med ett par procent.

Spel i mobilen har traditionellt varit rätt enkla och vänt sig brett till allmänheten, så kallade ”casual-spel”. Exempel på sådana är bland andra Kings Candy Crush Saga, Nintendos Pokémon Go och Supercells Clash Royale. 

Men det är inte dessa spel Paradox inspireras av när de nu skapar mobilspel. Man vill skapa en helt ny nisch.

”Vi kommer att bygga spel med mycket djup och komplexitet. Det finns ett större och större sug för sådana spel på mobilen även om marknaden ännu är rätt outvecklad.” 

Under 2016 omsatte mobilspelsmarknaden 375 miljarder kronor, vilket är mer än en tredjedel av vad hela spelmarknaden är värd. Dessa miljarder vill nu Paradox ha en del av.

”King knäckte casual på mobilen. Vi vill göra detsamma för hardcore-spel. Sen om vi blir störst i världen är inte viktigast, utan mer att vi tar en stor del av marknaden”, säger Kim Nordström. 

Läs även: Svenska spelbolag värderas till 60 miljarder  

För de inbitna spelarna av mer djuplodade spel, så kallade hardcore-games, har det inte funnits mycket att hämta på mobilen. Enligt Kim Nordström är det endast ett fåtal studior som har försökt att göra avancerade mobilspel, bland dem anser han att spelstudion Blizzard Entertainment är en av få som har lyckats.

”Genom att göra mobilspel som bygger på Paradox varumärken och känsla kommer vi att först och främst vända oss till vår befintliga publik. Hardcore-spelare spenderar mycket mer än andra men är också de mest svårflörtade när det gäller mobilspel. Efter att vi har lyckats nå dem blir det lättare att nå ut bredare”, säger Kim Nordström.

Hardcore-spelare spenderar mycket mer på spel än andra men är också de mest svårflörtade när det gäller mobilspel.

Bolaget är öppet för samarbeten med andra studior när de påbörjar utvecklingen av tre–fem spel i år. Samtidigt letar man personal för att bygga sitt eget utvecklingsteam. Att satsa nytt innebär alltid risker, men Kim Nordström känner sig trygg med beslutet.

”Det är definitivt hög risk, men jämfört med vad bolaget hade kunnat satsa på i övrigt, som exempelvis VR, innebär mobilspel en lägre risk”, säger Kim Nordström. 

Paradox som värderades till 3,5 miljarder kronor vid noteringen på First North i maj i fjol har i dag ett börsvärde på 5,5 miljarder kronor. Aktien handlades under torsdagen för runt 53 kronor, en kursstegring med 57 procent jämfört med teckningskursen. Som mest handlades bolagets aktie för 65 kronor i september. Följ kursen här

Läs även: Paradox-miljardären investerar 100 miljoner i startupbolag 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?