1515

Han satsar 8 miljoner på hennes blockchain för småföretag

Blockchainbolaget Hiveonline tar in närmare 8 miljoner kronor från entreprenören och blockchainentusiasten Torbjörn Nilsson. Vd och grundare för Hiveonline är brittiska Sofie Blakstad, tidigare rådgivare åt Nordea. 

Entreprenören och blockchainentusiasten Torbjörn Nilsson investerar i Hiveonline, med grundaren Sofie Blakstad, tidigare senior rådgivare åt Nordea.
Entreprenören och blockchainentusiasten Torbjörn Nilsson investerar i Hiveonline, med grundaren Sofie Blakstad, tidigare senior rådgivare åt Nordea.Foto:Ola Hedin

Blockchainbolaget Hiveonline grundades 2016 av brittiska Sofie Blakstad, med en bakgrund som rådgivare åt Nordea i Danmark, Sverige och Finland. Idag bor hon i Köpenhamn men jobbar även på Hiveonlines kontor vid Stockholm fintech hub

”Hiveonline är ett danskt bolag i dag. Men vi ska bilda aktiebolag i Sverige snart. Merparten av våra testkunder är i Sverige och Danmark”, säger hon. 

Något förenklat kan Hiveonline beskrivas som en app som hjälper småföretag sköta sina transaktioner och avtal med stöd från blockkedjan.  

"Jag har byggt fullskaliga banktjänster under större delen av min karriär. Och jag har märkt att storbanker har svårt att få skalbarhet i sina tjänster riktade mot småföretag. Samtidigt är småföretagare i stort behov av tjänster inom finansiell administration, kassaflödeshantering och annat. Vi ser stora möjligheter till att stödja dem med hjälp av blockchain och annan ny teknik”, säger hon.

Tanken är att blockkedjetekniken ska öka tilliten mellan parterna.

”Blockkedjan är ju oföränderlig och transparent. Den kan användas för att skicka pengar, men även för att signera och skicka olika former av avtal. Vi vill minska friktionen mellan parterna genom att se till att betalningarna sker först när alla är nöjda”, säger Sofie Blakstad.

Sofie Blakstad, grundare och vd på Hiveonline med investerarna Torbjörn Nilsson (till vänster) och Håkan Birging (till höger).
Sofie Blakstad, grundare och vd på Hiveonline med investerarna Torbjörn Nilsson (till vänster) och Håkan Birging (till höger).Foto:Ola Hedin

Hiveonline har i dag fyra medarbetare, och ytterligare ett tiotal personer engagerade på konsultbasis. Planen är att bolagets mobila fintechapp ska lanseras någon gång under andra eller tredje kvartalet nästa år. För att lyckas tar man in närmare 8 miljoner kronor i riskkapital. 

”Vi ska utveckla produkten och rekrytera personal från bankvärlden i Stockholm och Köpenhamn”, säger Sofie Blakstad.

Bakom investeringen står familjeföretagaren, entreprenören och investeraren Torbjörn Nilsson och hans affärspartner Håkan Birging.

”Hiveonline har en spetskompetens inom blockkedjeteknik. Det är en teknik som många pratar om, men få har lång erfarenhet av. Jag jobbar väldig hands on och märker att deras idé på kort tid kan göra stor skillnad för små och mellanstora företag som idag tvingas lägga för mycket energi på administration”, säger Torbjörn Nilsson. 

Torbjörn Nilsson började sin karriär inom familjeföretaget Bandstål. Idag är han främst känd som mannen bakom Sebbot Invest, som är majoritetsägare i en rad mindre industribolag i Bergslagen. 

På senare år har han fått upp ögonen för nyttan med blockkedjetekniken. Vid sidan av Hiveonline har han och affärspartnern Håkan Birging även grundat det svenska blockchainbolaget Cryptowell. 

”Än så länge är Cryptowell främst ett slags labb för olika blockchainprojekt och -investeringar. Vi började med bitcoinbrytning, men fokuserar nu främst på att skapa affärsmöjligheter med hjälp av blockkedjan”, säger Torbjörn Nilsson. 

Han siktar på att göra flera investeringar i blockchainbolag de kommande åren. 

"Det pågår en bred inventering och vi har en rad bolag och personer som vi tittar på”, säger han.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?