1515

Han satsade allt på bitcoin – nu har kursen stigit 100 gånger

2013 lade den svenske programmeraren Alexander Bottema alla sina besparingar på bitcoin – trots att han först inte trodde på valutan. Sen dess har bitcoin gått från 195 kronor till omkring 35 000 kronor per bitcoin och svensken har sin pension säkrad.

Programmeraren Alexander Bottema köpte bitcoin för fyra år sedan och tror att valutans framtid är ljus.
Programmeraren Alexander Bottema köpte bitcoin för fyra år sedan och tror att valutans framtid är ljus.

Hittills i år har bitcoin stigit över 300 procent och idag värderas en enhet av kryptovalutan till omkring 35 000 kronor. I våras kunde Di Digital berätta om Sten Oscarsson, som blivit en storvinnare på bitcoinkursens rusning efter att han köpt tillgångarna i det konkursade bitcoin-bolaget KNC Miner.

Läs mer: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss

Men det finns fler som har tjänat stort på kursuppgången.

En av dem är Alexander Bottema, som berättar sin historia för VA Finans.

Han är programmerare och har bland annat jobbat med datasäkerhet och kryptering. När han först stötte på bitcoin avfärdade han det som ointressant.

Läs även: Rusning till kryptovalutor: ”Extremt många oseriösa aktörer”

Men ett år senare valde han att titta närmare på valutans tekniska beskrivning och programkod. Han blev eld och lågor. Vad han såg övertygade honom att bitcoin var värt att satsa på och när han förstod vad han hade att vinna på att investera gick han inte försiktigt fram.

“Jag fick panik och satsade allt mitt sparkapital”, säger han till VA Finans.

Läs även: Partiledare Rick Falkvinge har tjänat miljoner på bitcoin

Det har gått fyra år sedan Alexander Bottema satsade allt. Då var en bitcoin värd 195 kronor. Idag är valutan värderad till omkring 35 000 kronor per bitcoin.

Efter det inledningsvis svala intresset har han inte bara köpt på sig bitcoin, utan även skrivit egen kod för att synkronisera med bitcoin-nätverket och uttalat sig i svenska medier som sakkunnig från den svenska Bitcoinföreningen.

Alexander Bottema avslöjar inte hur mycket hans besparingar bestod av när han investerade – och då inte heller hur mycket hans bitcoin är värda idag. Däremot antyder han att han ska kunna leva på det på äldre dagar.

“Jag ser det som en pensionsförsäkring”, säger han till VA Finans.

Men alla tror inte på en stigande bitcoinkurs.

Jonathan Jogenfors, doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet, sa till Di Digital tidigare i år att många misstänker att valutan är övervärderad.

“Jag skulle säga att det är en bubbla som riskerar att blåsas upp för att sedan spricka.”

Läs mer: Bitcoinpriset rusar: ”Ingen är säker på att priset ska vara på den här nivån”

Med över 900 aktiva kryptovalutor med ett sammanlagt marknadsvärde på omkring 675 miljarder kronor har även Financial Times uttryckt att fenomenet för tankarna till dotcom-bubblan vid millennieskiftet.

Läs mer: Kryptovalutor används som aktier – kritiker varnar för bubbla

Svängningarna i bitcoinkursen har heller inte gynnat alla aktörer.

Under 2016 gick det svenska bitcoin-bolaget KNC Miner, där investerare gått in med 220 miljoner kronor, i konkurs.

Eventuella hot mot bitcoin rör dock inte Alexander Bottema i ryggen. Han tror inte att det kommer dyka upp någon digital valuta som kan putta ned bitcoin från tronen, och har is i magen gällande bitcoins värde. Faktum är att han inte alls är orolig över att värdet på bitcoin ska sjunka för gott.

“Visst kursen dippar, men den har ju alltid kommit tillbaka igen. Bitcoins framtid är ljus”, säger han till VA Finans.

Artikelförfattare: Michaela Karlén


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?