1515

Han hjälper industrin från Hälsingeskogarna – värderas till 550 miljoner när ABB fyller på

Industrijätten ABB fyller på med mer kapital i Mattias Anderssons företag Mtek, som är baserade i den lilla orten Alfta i Hälsingland. Det svenska mjukvarubolaget, som hjälper tillverkningsindustrin med automatisering och effektivisering, värderas nu till över 550 miljoner kronor. 

”I dag kan vi följa produkten från vaggan till graven”, säger han.

Mattias Andersson bygger upp sitt mjukvarubolag Mtek i den lilla orten Alfta i Hälsingland.
Mattias Andersson bygger upp sitt mjukvarubolag Mtek i den lilla orten Alfta i Hälsingland.Foto:TT och press.

Mtek Industry grundades redan 2002 av Mattias Andersson. Från början var det ett renodlat konsultbolag, men senare specialiserade de sig på att förfina hur robotar arbetar inom produktionen. 

Nu har bolaget gått ett steg längre och utvecklat en mer allomfattande mjukvara som ska hjälpa tillverkningsindustrin att bli billigare, snabbare och mer hållbar genom automatiseringar och effektiviseringar. 

Systemet kan bland annat övervaka produktionen på distans, identifiera risker i densamma och sedan hjälpa företagen att fatta digitaliseringsbeslut baserat på data.

”I dag kan vi följa produkten från vaggan till graven. Vårt system är heltäckande, vilket är helt unikt. Ett starkt köpargument från våra kunder är att vi ofta ersätter många olika existerande mjukvaror”, säger vd:n och grundaren Mattias Andersson till Di.

Under 2019, bolagets senast redovisade räkenskapsår, landade omsättningen på 22 miljoner kronor. Men den nya produkten lanserades i fjol och Mtek räknar med att snart ha kunder i fem olika världsdelar. Finanschefen Oscar Wallner menar att de på kort tid hävdat sig i den hårda konkurrensen mot globala mjukvarujättar som SAP. 

”Finansiellt har vi nästan börjat om från noll, men det har gått väldigt fort och baserat på de kunddialoger vi för räknar vi med en fullkomlig explosion efter sommaren. Men det är inte Candy Crush, utan ett systemkritiskt system med naturligt långa införsäljningsprocesser” säger Oscar Wallner.

För att understödja har Mtek fyllt på sin kassa med 60 Mkr i nytt kapital, bland annat från ABB ABB +1,07% Dagens utveckling som varit delägare i bolaget sedan några år tillbaka. En annan investerare är den amerikanska industrikoncernen Altra Industrial Motion.

”Vi ska investera för tillväxt, tillväxt och tillväxt. Det finns inget mellanläge nu, utan vi ska gasa”, säger Mattias Andersson. 

I transaktionen värderas Mtek till drygt 550 Mkr med de nya pengarna inräknade, enligt handlingar från Bolagsverket som Di tagit del av, vilket motsvarar en fördubbling sedan bolagets senaste nyemission 2019.

”Kapitalet kommer från industriella spelare, bolag som arbetat med det här sedan mitten på 1800-talet, som vill hjälpa oss på traven. Eftersom vi har en liknande kundbas finns det många synergieffekter att utnyttja”, säger Oscar Wallner.

Merparten av bolagets 37 anställda är baserade i lilla Alfta mitt i de djupaste Hälsingeskogarna. Orten ingår i Ovanåkers kommun, vars samtliga invånare ryms på sittplatserna i Globen. 

”Vi ska fortsätta att investera lokalt, i dag har vi en uppsättning av fantastiska medarbetare. Det känns otroligt kul att många har fått en möjlighet att flytta hem till Alfta med omnejd, för ett högteknologiskt arbete där de får vara med och påverka hela industrin”, säger Mattias Andersson. 

Mtek har även ett mindre kontor i Stockholm och planer på att etablera sig fysiskt i Nordamerika. 

Vilken ställning har ni på marknaden om några år?

”Vår marknad är praktiskt tagit obegränsad, tillverkningsindustrin står för 40 procent av den globala BNP. Det räcker med att ta en promille av marknadsandelarna för att vi ska bli ett miljardbolag”, säger Oscar Wallner.

Läs mer: Hälsingebolaget ger robotarna flinka fingrar – ABB blir delägare


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?