1515

Han hjälper industrin från Hälsingeskogarna – värderas till 550 miljoner när ABB fyller på

Industrijätten ABB fyller på med mer kapital i Mattias Anderssons företag Mtek, som är baserade i den lilla orten Alfta i Hälsingland. Det svenska mjukvarubolaget, som hjälper tillverkningsindustrin med automatisering och effektivisering, värderas nu till över 550 miljoner kronor. 

”I dag kan vi följa produkten från vaggan till graven”, säger han.

Mattias Andersson bygger upp sitt mjukvarubolag Mtek i den lilla orten Alfta i Hälsingland.
Mattias Andersson bygger upp sitt mjukvarubolag Mtek i den lilla orten Alfta i Hälsingland.Foto:TT och press.

Mtek Industry grundades redan 2002 av Mattias Andersson. Från början var det ett renodlat konsultbolag, men senare specialiserade de sig på att förfina hur robotar arbetar inom produktionen. 

Nu har bolaget gått ett steg längre och utvecklat en mer allomfattande mjukvara som ska hjälpa tillverkningsindustrin att bli billigare, snabbare och mer hållbar genom automatiseringar och effektiviseringar. 

Systemet kan bland annat övervaka produktionen på distans, identifiera risker i densamma och sedan hjälpa företagen att fatta digitaliseringsbeslut baserat på data.

”I dag kan vi följa produkten från vaggan till graven. Vårt system är heltäckande, vilket är helt unikt. Ett starkt köpargument från våra kunder är att vi ofta ersätter många olika existerande mjukvaror”, säger vd:n och grundaren Mattias Andersson till Di.

Under 2019, bolagets senast redovisade räkenskapsår, landade omsättningen på 22 miljoner kronor. Men den nya produkten lanserades i fjol och Mtek räknar med att snart ha kunder i fem olika världsdelar. Finanschefen Oscar Wallner menar att de på kort tid hävdat sig i den hårda konkurrensen mot globala mjukvarujättar som SAP. 

”Finansiellt har vi nästan börjat om från noll, men det har gått väldigt fort och baserat på de kunddialoger vi för räknar vi med en fullkomlig explosion efter sommaren. Men det är inte Candy Crush, utan ett systemkritiskt system med naturligt långa införsäljningsprocesser” säger Oscar Wallner.

För att understödja har Mtek fyllt på sin kassa med 60 Mkr i nytt kapital, bland annat från ABB ABB -0,57% Dagens utveckling som varit delägare i bolaget sedan några år tillbaka. En annan investerare är den amerikanska industrikoncernen Altra Industrial Motion.

”Vi ska investera för tillväxt, tillväxt och tillväxt. Det finns inget mellanläge nu, utan vi ska gasa”, säger Mattias Andersson. 

I transaktionen värderas Mtek till drygt 550 Mkr med de nya pengarna inräknade, enligt handlingar från Bolagsverket som Di tagit del av, vilket motsvarar en fördubbling sedan bolagets senaste nyemission 2019.

”Kapitalet kommer från industriella spelare, bolag som arbetat med det här sedan mitten på 1800-talet, som vill hjälpa oss på traven. Eftersom vi har en liknande kundbas finns det många synergieffekter att utnyttja”, säger Oscar Wallner.

Merparten av bolagets 37 anställda är baserade i lilla Alfta mitt i de djupaste Hälsingeskogarna. Orten ingår i Ovanåkers kommun, vars samtliga invånare ryms på sittplatserna i Globen. 

”Vi ska fortsätta att investera lokalt, i dag har vi en uppsättning av fantastiska medarbetare. Det känns otroligt kul att många har fått en möjlighet att flytta hem till Alfta med omnejd, för ett högteknologiskt arbete där de får vara med och påverka hela industrin”, säger Mattias Andersson. 

Mtek har även ett mindre kontor i Stockholm och planer på att etablera sig fysiskt i Nordamerika. 

Vilken ställning har ni på marknaden om några år?

”Vår marknad är praktiskt tagit obegränsad, tillverkningsindustrin står för 40 procent av den globala BNP. Det räcker med att ta en promille av marknadsandelarna för att vi ska bli ett miljardbolag”, säger Oscar Wallner.

Läs mer: Hälsingebolaget ger robotarna flinka fingrar – ABB blir delägare


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?