1515

Han grundade sitt utbildningsbolag i Wallenbergsfären – tar in 19 miljoner

Collegial är en digital lärplattform för företag som vill kompetensutveckla sina anställda. Nu tar bolaget in 19,2 miljoner kronor i en runda ledd av riskkapitalfonden Blq. ”Behovet har aldrig varit större eftersom det påverkar varenda industri”, säger grundaren Ronald Bernette.

Ronald Bernette, vd och grundare av Collegial.
Ronald Bernette, vd och grundare av Collegial.Foto:Press.

Collegial grundades 2018 i samarbete med Combient, Nordens största samverkansorganisation för multinationella storbolag. 

Combient-nätverket bildades 2015 på initiativ av Wallenbergsfären och har växt från 11 bolag till att i dag omfatta 29 multinationella bolag – så som Ericsson, Electrolux och SKF. 

Nätverket representerar drygt 700 000 medarbetare och har som syfte att möta utmaningarna kopplade till den digitala transformationen.

”En utmaning som då identifierades är hur man ska säkerställa skalbara lösningar för den kompetensomställning som alla de här bolagen står inför. Det är på den vägen som Collegial bildades. Jag startade bolaget med Combient som medgrundande partner i vårt uppstartsskede”, säger Collegials vd och grundare Ronald Bernette. 

Enligt Collegial är en av de största utmaningarna företag ställs inför i dag att fortbilda sina anställda för att hänga med i omställningar på arbetsmarknaden. Det ställer ökade krav på företag att systematisera och accelerera fortbildning och kompetensutveckling av sina medarbetare.

”Vi lever i en oerhört spännande tid och har aldrig tidigare haft en högre innovationstakt än vad vi har i dag. Det betyder att behovet av kompetensomställning heller aldrig varit större, eftersom det påverkar varenda industri”, säger Ronald Bernette.

Genom Collegials plattform, som har över 15 000 användare, kan anställda utveckla och bredda sina kompetenser genom kurser och utbildningar för att bibehålla sin konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Tidigare har kapital tagits in från bolag i Combient-nätverket, men 2019 kom den första externa ägaren in i bolaget. Nu tar bolaget in ytterligare externt kapital utanför nätverket i form av riskkapitalbolagen Blq Invest och JCE. 

Det sker för att spegla bolagets nya affärsstrategi. Collegial har tidigare endast arbetat mot bolagen i Combients nätverk samt det nationella initiativet Kompetens.nu, som Collegial lanserade i november förra året i samverkan med regeringen, men ska nu expandera tjänsten även till företag och organsisationer utanför nätverket.

”Vi kommer att börja jobba med att stödja företag även utanför de här två segmenten, alltså nätverket och det nationella initiativet. Det vi gör nu är att tydligt reflektera vår affärsstrategi även i ägarstrukturen, alltså att vi har bjudit in två nya ägare som kommer utanför nätverket”, säger Ronald Bernette. 

Han säger att det nya kapitalet kommer gå till teknikutveckling och att accelerera tillväxten för att göra Collegials plattform tillgänglig för fler. Collegial lanserade sin plattform 2019 med storbanken SEB som första kund och har under hösten även arbetat tillsammans med Tillväxtverket och Teknikföretagen för att lansera en nationell lärportal och nå ut till de som behöver ställa om under pandemin.

”Vår utgångspunkt är att förstå vart bolagen vill vara positionerade marknadsmässigt om fem år, och vad det har för implikationer på de kompetenser som de behöver i sin organisation. Så det handlar om att jobba mot väldigt tydligt satta mål kring vart man vill vara längre fram i tiden, och skapa utrymme för lärande och utveckling, även under arbetstid som en del av det dagliga arbetet”, säger Ronald Bernette.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?