1515

Han fick jobb som utvecklare – blir utvisad

Arbetsmarknaden skriker efter utvecklare. Samtidigt skickas vissa hem för att tidigare arbetsgivare inte lever upp till Migrationsverkets krav. Tayyab Shabab från Pakistan är en av dem.

Tayyab Shabab fick nytt jobb i våras, men kan tvingas lämna Sverige på grund av sin tidigare anställning.
Tayyab Shabab fick nytt jobb i våras, men kan tvingas lämna Sverige på grund av sin tidigare anställning.

När utvecklaren Tayyab Shabab blev av med sitt tidigare jobb i januari hade han som pakistansk medborgare tre månader på sig att hitta en ny anställning.

I april i år fick han en anställning som utvecklare på Dynamo, ett it-bolag i Stockholm som erbjuder konsultjänster till storkunder som Ikea och till startupbolag i utbyte mot aktier.

Det återstod bara för Tayyab Shabab att förlänga sitt uppehållstillstånd.

Istället blir han utvisad.

Det borde inte vara jag som får betala för detta.

Skälet var att mjukvarubolaget där han tillbringade sina tidigare två år enligt Migrationsverket inte hade erbjudit ett tillräckligt stort lönepåslag för att täcka utgifter som pensions- och livförsäkring.

”Jag känner mig väldigt besviken. Det är helt och hållet inte mitt fel”‚ säger Tayyab Shabab, pakistansk medborgare som gick en masterkurs på Linnéuniversitetet mellan 2013 och 2015.

Europa kommer att ha ett underskott på en miljon programmerare år 2020, enligt EU-kommissionen. I Sverige är utvecklare en av de yrkesgrupper som har bäst möjlighet att få ett nytt jobb, enligt Arbetsförmedlingen. Aktörer som Spotify anser att behovet av utvecklare i Sverige är enormt.

Läs mer: Förslaget: Ge startups gräddfil hos Migrationsverket

Men trots den stora efterfrågan riskerar utvecklare – och andra yrkesgrupper som ansöker om förlängt arbetstillstånd – att utvisas även om det är den tidigare arbetsgivaren som har gjort fel.

 

Tyvärr blir det så i praktiken.

 

Anledningen är två domar i Migrationsöverdomstolen i fjol som för med sig att den som ansöker om förlängt arbetstillstånd måste ha haft en anställning som uppfyller samtliga krav under tiden hen har arbetat i Sverige. Om så inte är fallet riskerar individen utvisning även om det är företaget som inte har erbjudit tillräckliga anställningsvillkor.

Tolkningen kan därför slå mot individen trots att det är ett företag som inte har uppfyllt Migrationsverkets krav.

”Tyvärr blir det så i praktiken. Det är ofta som arbetsgivaren inte upfyllar sin del men att det drabbar arbetstagaren”, säger en handläggare på Migrationsverket.

Läs även: Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar

Dynamos grundare – entreprenören Mathias Plank, som drev Dressmart kring millennieskiftet – rasar mot Migrationsverkets beslut att utvisa Tayyab Shabab.

”Lagen är skriven för att skydda individerna, inte för att utvisa dem. Det är helt uppåt väggarna”, säger Mathias Plank.

Dynamo, som han grundade för två år sedan, sysselsätter närmre 60 personer, enligt vd:n. En majoritet av dem är utrikesfödda.

Mathias Plank uppger att hans anställda som inte har svenskt medborgarskap har svårt att öppna bankkonto och teckna försäkringar i väntan på personnummer.

”Det är fruktansvärt komplicerat. Vi har 25 olika nationaliteter. Vi har också tagit in några nyanlända personer med hög kompetens. En av dem kan inte få ut lön”‚ säger Mathias Plank.

Tayyab Shabab har tre veckor på sig att överklaga Migrationsverkets beslut, vilket han avser att göra.

”Det borde inte vara jag som får betala för detta”, säger han.

Läs mer: Sveriges tyngsta startup-profiler: ”Optioner är en socialistisk idé”


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?