1515

Han fick jobb som utvecklare – blir utvisad

Arbetsmarknaden skriker efter utvecklare. Samtidigt skickas vissa hem för att tidigare arbetsgivare inte lever upp till Migrationsverkets krav. Tayyab Shabab från Pakistan är en av dem.

Tayyab Shabab fick nytt jobb i våras, men kan tvingas lämna Sverige på grund av sin tidigare anställning.
Tayyab Shabab fick nytt jobb i våras, men kan tvingas lämna Sverige på grund av sin tidigare anställning.

När utvecklaren Tayyab Shabab blev av med sitt tidigare jobb i januari hade han som pakistansk medborgare tre månader på sig att hitta en ny anställning.

I april i år fick han en anställning som utvecklare på Dynamo, ett it-bolag i Stockholm som erbjuder konsultjänster till storkunder som Ikea och till startupbolag i utbyte mot aktier.

Det återstod bara för Tayyab Shabab att förlänga sitt uppehållstillstånd.

Istället blir han utvisad.

Det borde inte vara jag som får betala för detta.

Skälet var att mjukvarubolaget där han tillbringade sina tidigare två år enligt Migrationsverket inte hade erbjudit ett tillräckligt stort lönepåslag för att täcka utgifter som pensions- och livförsäkring.

”Jag känner mig väldigt besviken. Det är helt och hållet inte mitt fel”‚ säger Tayyab Shabab, pakistansk medborgare som gick en masterkurs på Linnéuniversitetet mellan 2013 och 2015.

Europa kommer att ha ett underskott på en miljon programmerare år 2020, enligt EU-kommissionen. I Sverige är utvecklare en av de yrkesgrupper som har bäst möjlighet att få ett nytt jobb, enligt Arbetsförmedlingen. Aktörer som Spotify anser att behovet av utvecklare i Sverige är enormt.

Läs mer: Förslaget: Ge startups gräddfil hos Migrationsverket

Men trots den stora efterfrågan riskerar utvecklare – och andra yrkesgrupper som ansöker om förlängt arbetstillstånd – att utvisas även om det är den tidigare arbetsgivaren som har gjort fel.

 

Tyvärr blir det så i praktiken.

 

Anledningen är två domar i Migrationsöverdomstolen i fjol som för med sig att den som ansöker om förlängt arbetstillstånd måste ha haft en anställning som uppfyller samtliga krav under tiden hen har arbetat i Sverige. Om så inte är fallet riskerar individen utvisning även om det är företaget som inte har erbjudit tillräckliga anställningsvillkor.

Tolkningen kan därför slå mot individen trots att det är ett företag som inte har uppfyllt Migrationsverkets krav.

”Tyvärr blir det så i praktiken. Det är ofta som arbetsgivaren inte upfyllar sin del men att det drabbar arbetstagaren”, säger en handläggare på Migrationsverket.

Läs även: Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar

Dynamos grundare – entreprenören Mathias Plank, som drev Dressmart kring millennieskiftet – rasar mot Migrationsverkets beslut att utvisa Tayyab Shabab.

”Lagen är skriven för att skydda individerna, inte för att utvisa dem. Det är helt uppåt väggarna”, säger Mathias Plank.

Dynamo, som han grundade för två år sedan, sysselsätter närmre 60 personer, enligt vd:n. En majoritet av dem är utrikesfödda.

Mathias Plank uppger att hans anställda som inte har svenskt medborgarskap har svårt att öppna bankkonto och teckna försäkringar i väntan på personnummer.

”Det är fruktansvärt komplicerat. Vi har 25 olika nationaliteter. Vi har också tagit in några nyanlända personer med hög kompetens. En av dem kan inte få ut lön”‚ säger Mathias Plank.

Tayyab Shabab har tre veckor på sig att överklaga Migrationsverkets beslut, vilket han avser att göra.

”Det borde inte vara jag som får betala för detta”, säger han.

Läs mer: Sveriges tyngsta startup-profiler: ”Optioner är en socialistisk idé”


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?