1515
Annons

Han bygger ett kinesiskt Doktor.se

Svante Jerling gjorde en hacka på den svensk-kinesiska dejtingappen Tantan. Nu bygger han en vårdplattform i Kina, med pengar och teknik från Doktor.se. ”Kina prioriterar digital vård just nu”, säger han.

Bolagsbyggaren och Kinakännaren Svante Jerling (t.h.) ska bland annat rulla ut tjänsten Swedish Care i Shanghai (t.v.)
Bolagsbyggaren och Kinakännaren Svante Jerling (t.h.) ska bland annat rulla ut tjänsten Swedish Care i Shanghai (t.v.)

Kinakännare, teknikentreprenör och nyexaminerad läkare. Svante Jerling är vid 39 års ålder redan en veteran bland de handfull svenskar som bygger och investerar i kinesiska techbolag.

Redan 2007 var han med och byggde upp P1, en social medieplattform med inriktning mot den kinesiska marknaden som kan jämföras med svenska Stureplan.se. Sex år senare ynglade P1 av sig Tantan, en dejtingapp som med tiden blivit stor nog att kallas för ”Kinas Tinder”. 

Tantan byggdes upp av grundarteamet Yu Wang, som växte upp i Rinkeby och Tensta, och Sophia Pan, som är född och uppvuxen i Kina, men kom till Sverige för att studera. Svante Jerling blev Tantans första tillväxtchef. 

Bolaget såldes 2018 till Momo, en av Kinas största sociala medieplattformar, i en uppmärksammad affär värd sex miljarder kronor.

Bland de delägare som cashade hem fanns både Kinas Alibaba och den rysk-israeliska miljardären Jurij Milners riskkapitalbolag DST Global, som investerat i Klarna, Facebook och Spotify. Även grundarna blev rika – och Svante Jerling kammade hem kring 7 Mkr.

Sedan dess har Jerling studerat på Karolinska och tog ut sin läkarexamen i början av 2021. 

Nu startar han och fyra andra Swedish Care, ett svenskt aktiebolag som ska bygga digitala vårdplattformar i flera länder. Bolaget har just tagit in 35 miljoner kronor för att skapa en digital primärvårdslösning i Kina, som blir först ut.

Bakom kapitalrundan står bland andra Elof Hanssons stiftelse och Mats Arnhögs family office MGA Holding. De går in med 10 Mkr vardera. 

Även det digitala vårdbolaget Doktor.se, som är nummer 16 på Di Digitals lista över miljardvärderade svenska techbolag, är med på resan. De investerar 5 Mkr och erbjuder Swedish Care en exklusiv licens att använda sin teknik i Kina. 

”Det finns ett stort behov av primärvård i Kina i dag. Man har en åldrande befolkning och hälften så många läkare per capita som Sverige”, säger Svante Jerling, som både läser, skriver och talar kinesiska.

Han menar att det finns en uppenbar lucka för ett bolag som kan effektivisera Kinas primärvård.

”Med Swedish Care ska vi erbjuda snabb tillgång till läkare som ger högkvalitativ vård och lotsar patienten vidare i en komplex vårdkedja. Idag domineras marknaden för digital vård av aktörer som främst är ute efter att sälja läkemedel eller erbjuda köplatser till sjukhus”, säger han.

Ambitionen är att lansera tjänsten redan till hösten. 

”Vi hoppas hjälpa 100.000 patienter under det första halvåret, och en miljon de första två åren. Vi fokuserar på de största storstäderna som Shanghai, Peking och Shenzhen, där folk har höga förväntningar på vård och är vana vid digitala lösningar.” 

Hur påverkas du av det spända geopolitiska läget och Kinas nya restriktioner på techbolag? 

”Kina har ju blivit ett mer isolerat land de senaste åren, dels på grund av covid. Och det stämmer att regleringarna av techsektorn har ökat. Men det gäller främst de största aktörerna, samt vissa branscher som digital utbildning. Mitt mål är visserligen att börja bygga i Sverige med svenska investerare. Men nästa steg blir att rekrytera ett helkinesiskt team, locka kinesiska investerare och skapa en populär tjänst. Då hamnar man inte i klinch med de kinesiska myndigheterna.”

Hur ser Kina på utländskt entreprenörskap inom digital vård?

”Om man läser den senaste femårsplanen så är det tydligt att Kina prioriterar digitalisering av viktiga samhällsfunktioner, särskilt digital vård. Det står uttryckligen att ska ge fler licenser och samarbeta med utländska teknikleverantörer för att bygga marknaden. Man vill förbättra vården och minska överförskrivningen av läkemedel, vilket är i linje med våra mål.”

Swedish Care är inte den enda satsningen av sitt slag. Di Digital kunde nyligen berätta om Cardo Health vars mål är att bygga en ny digital vårdjätte genom förvärv, men siktar bortom Europa. Bara några månader efter starten fyllde bolaget i januari på kassan med 150 Mkr för att investera i externa nätläkare.

Förre Teliachefen ångrar inte jätteköpet

C More och TV4 har blivit ett svart hål för Telia. Nu talar teleoperatörens dåvarande vd Johan Dennelind ut om det uppmärksammade beslutet att ge sig in i innehållsbranschen.  

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

PODD

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

Telias köp av Bonnier Broadcasting beräknas ha kostat runt 10 miljarder, men än väntar affären på att bevisa sig. Enligt Telias senaste kvartalsrapport så gjorde affärsbenet, där TV4 och C More ingår, en rörelseförlust på nästan 250 miljoner kronor under året första halva. Samma period 2021 gjorde man en rörelsevinst på 200 miljoner. 

Bakom förvärvet står Johan Dennelind, som sade upp sig bara ett år efter att köpet gick igenom. Sedan dess har det varit tyst från den tidigare topp-vd:n, men nu pratar han ut i en lång intervju med Di där han berättar om tankarna bakom beslutet. 

Lyssna på dagens avsnitt här:

 

Du hittar även Digitalpodden på Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera