1515
Annons

Han blir stormrik på iZettle

Höstens jätteinvestering värderar svenska iZettle till nära 3,5 miljarder kronor, kan Di Digital avslöja. Det innebär att grundaren Jacob de Geers andel av bolaget nu är värd över 700 miljoner kronor.

Jacob de Geer, vd för iZettle
Jacob de Geer, vd för iZettleFoto:Jesper Frisk

Det var i slutet på augusti som svenska iZettle aviserade ännu en investeringsrunda, där bland andra Intel Capital och Zouk Capital pytsade in ytterligare 570 miljoner kronor i bolaget.

Investeringen kom bara ett drygt år efter den förra investeringsrundan, då iZettle tog in knappt 500 miljoner kronor. Sedan starten år 2010 har bolaget tagit in nära 1,5 miljarder kronor i riskkapital.

Höstens investering innebar att bolagets värdering sköt rejält i höjden. Det nya kapitalet togs in på en värdering om nära 3,5 miljarder kronor. Det visar dokument från Bolagsverket som Di Digital tagit del av.

Det är nästan en fördubbling av värderingen som gällde för ett år sedan. Då sköts kapital till på en värdering om ungefär 1,9 miljarder kronor, enligt uppgifter från tidningen Wall Street Journal.

Den nya investeringsrundan innebär att iZettles grundare och vd Jacob de Geer nu är en mycket förmögen man – åtminstone på pappret.

Jacob de Geer äger 403 660 aktier i iZettle AB i eget namn, motsvarande knappt tio procent av bolaget.

416 159 aktier ligger i bolaget iChip Holding AB, med Jacob de Geer som enda styrelseledamot. Dessutom finns 25 500 aktier i bolaget Downward Dog AB, med Jacob de Geer och Maria de Geer som styrelseledamöter.

De tre bolagen kontrollerar tillsammans en dryg femtedel av hela iZettle, med ett sammanlagt värde på nästan 720 miljoner kronor.

iZettles bokslut för 2014 visar att bolaget växer mycket snabbt. Omsättningen nära nog tredubblades till 190 miljoner kronor jämfört med 77 miljoner året innan.

Samtidigt dras verksamheten med stora förluster. År 2014 redovisade bolaget en rörelseförlust på 228 miljoner kronor. År 2013 var förlusten 166 miljoner kronor.

“Vi kan slå av tillväxtmaskineriet och välja lönsamhetsspåret inom en vecka. Men det känns inte som en vettig strategi just nu”, sa Jacob de Geer i en intervju med Di Digital i augusti.

Utöver Jacob de Geer är riskkapitalbolagen Index Ventures, Creandum, Zouk Capital, Northzone, Greylock Partners, Dawn Capital och Intel Capital största ägare i iZettle. De kontrollerar tillsammans knappt hälften av aktierna i bolaget.

Läs även: Nu ska iZettle bli ett låneföretag – så här funkar det


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?