1515

Hamster investerar i krypto – utklassar börsen

Det började som ett skämt mellan två vänner. Nu har experimentet med hamstern Mt Goxxs investeringar i kryptotillgångar slagit börsindex. Det rapporterar BBC. 

Hamstern på bilden är inte Mr Goxx.
Hamstern på bilden är inte Mr Goxx.

Den heta kryptomarknaden har fått sig en törn de senaste veckorna. Efter att Bitcoin nådde rekordpriser i april dalade kursen i september till sitt lägsta på flera månader. Raset förklaras bland annat av oroligheterna på de globala finansiella marknaderna, möjliga regleringar och kinas beslut att förbjuda handel med kryptotillgångar.  

Kursen spås dock ligga kvar kring 40 000–42 000 dollar framöver enligt nyhetssajten Coindesk, vilket är relativt högt i ljuset av kryptotillgångens kursökning sedan starten 2009. 

Med bakgrund i den volatila marknaden har en anonym duo från Tyskland, bestående av två män i 30-årsåldern, startat ett tämligen uppseendeväckande konto på nätet. Det rapporterar BBC

Under namnet Mr Goxx har de inlett ett experiment på kryptobörsen. Men det är inte vem som helst som bestämmer vilken kryptotillgång de satsa på. 

”Det verkar som att många i vår generation inte ser någon annan möjlighet än att kasta sitt sparande på kryptomarknaden, utan att ha någon aning om vad som pågår där”, säger en av personerna bakom kontot till nyhetskanalen. 

”Vi skojade om att min hamster skulle kunna ta smartare investeringsbeslut än en människa.”

En del av Mr Goxx:s hamsterbur har kompletterats med skrivbord och dataskärmar i miniatyr. De riktiga affärerna görs dock via ett hamsterhjul, där hamstern först väljer vilken kryptovaluta han vill handla med genom att få hjulet att snurra. Han går därefter vidare till en av de två tunnlarna i buren, som markerar köp respektive sälj. När Mr Goxx har fullföljt en order skickas den i väg till kryptobörsen. 

Till en början tog Mr Goxx flera dåliga investeringsbeslut, men faktum är att han numera har bekräftat sin ägares tes. När BBC intervjuar duon bakom kontot har investeringarna ökat i värde med 19,4 procent, vilket slår tillväxten på börsindex som FTSE 100 och Dow Jones liksom Warren Buffetts Berkshire Hathaway, skriver nyhetssajten. 

Investeringarna går att följa på Twitter, Reddit och på en livestream via Twitch. 

Frågan är dock om Mr Goxx lyckas undanslippa det öde som hans något dystopiska namn vittnar om. Det är nämligen en blinkning till Mt Gox, som en gång i tiden var en ledande kryptobörs. I början av 2014 hackades handelsplattformen, och bitcoin försvann till ett värde av 3,5 miljarder kronor. Inte långt efter detta gick Mt Gox i konkurs. 

 


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?