1515

Halv miljard till digital vård 2016

Den snabba digitaliseringen av vården lockar till sig allt mer riskkapital. Bara i fjol investerades 434 miljoner kronor i 19 bolag, visar siffror från Di:s databas Nordic Tech List.

Amra, med vd Tommy Johansson, tar hem förstapriset vid Di Digital Startup Tour i december 2016. I veckan tog Amra in 80 miljoner i riskkapital. På andraplats i tävlingen kom medtech-bolaget 1928 Diagnostic, med vd Kristina Lagerstedt (till vänster om Tommy Johansson på bilden). Även de är nära att ta in riskkapital i en ny runda.
Amra, med vd Tommy Johansson, tar hem förstapriset vid Di Digital Startup Tour i december 2016. I veckan tog Amra in 80 miljoner i riskkapital. På andraplats i tävlingen kom medtech-bolaget 1928 Diagnostic, med vd Kristina Lagerstedt (till vänster om Tommy Johansson på bilden). Även de är nära att ta in riskkapital i en ny runda.

Digitaliseringen inom vården har blivit en av de hetaste trenderna på riskkapitalmarknaden det senaste året.

Investerare som normalt köper in sig i bolag som Spotify eller Klarna går nu även in i vårdbolag. Här är några exempel:

 • EQT Ventures deltog när Min Doktor (NTL), som erbjuder läkarbesök via videokonferens, drog in 100 Mkr i två kapitalrundor i fjol.
 • Creandum deltog när konkurrenten Kry (NTL) tog in 60 Mkr i augusti.
 • Avitos grundare Jonas Nordlander och Filip Engelbert var med när blodanalysbolaget Werlabs (NTL) tog in 33 Mkr samma månad.

Läs mer: Så högt värderas Min Doktor

Enligt Di:s öppna, användargenererade databas Nordic Tech List (NTL) investerades det i fjol 434 Mkr i den så kallade medtechsektorn.

Totalt handlar det om 23 investeringar i 19 bolag.

Trenden är dessutom uppåtgående. 15 av de 23 investeringarna gjordes under andra halvåret (se grafik nedan).

Lars Jörnow, ansvarig för EQT Ventures investering i Min Doktor, beskriver hälsosektorn som underutvecklad men redo för en omfattande digitalisering.

”Som investerare är detta ett otroligt intressant område där enorma förändringar väntar runt hörnet. Nya bolag kommer att skapa bättre tjänster för kunderna och därmed rita om kartan i branschen, i Sverige och globalt”, säger han.

Att medtech är hett bekräftades även av utfallet i Di:s tävling Startup Tour som hölls i slutet av 2016. Fettmätningsbolaget Amra tog hem första priset i finalen, vilket innebär att det imponerade på riskkapitaljuryn.

Läs mer: Tuffa villkor i Amras kapitalrunda

Andraplatsen i tävlingen gick till ett annat vårdbolag, 1928 Diagnostics från Göteborg, vars teknik analyserar resistenta bakteriers DNA så att rätt antibiotika används.

Ett tredje bolag som kom långt i Di Startup Tour är Visiba, även det från Göteborg. Bolaget utmanar Kry och Min Doktor genom att agera underleverantör till den privata och offentliga vården.

Visiba erbjuder vårdlösningar som tidsbokning, identifiering, videosamtal, chatt och betalning på nätet. 

Foto:
Pengarna rullar in. Enbart under 2016 investerade riskkapitalbolag närmare en halv miljard kronor inom den digitala vårdsektorn, enligt Nordic Tech List (NTL). 

Några faktorer som anses ha bidragit till den snabba tillväxten för medtechbolagen är:

 • Att sektorn är global, vilket många investerare gillar.
 • Att även äldre människor numera förväntar sig att kunna uträtta sina ärenden på nätet.
 • Genombrottet för mobilt bank-id, som tillåter enkel identifiering på nätet, och betalningslösningar som Swish och Klarna.
 • Att regeringen och Sveriges kommuner och landsting i början av 2016 utlovade att Sverige skulle bli "bäst på e-hälsa 2025".

”Alla fick bråttom efter sjukvårdsminister Gabriel Wikströms uttalanden. Det skapade ett starkt politiskt tryck på landstingen”, säger Johan Gustafsson på Visiba, med sex landsting som kunder.

Även 2017 ser ut att börja starkt. Som Di Digital rapporterade i veckan tog fettmätningsbolaget Amra just in 80 miljoner kronor. Vidare uppges både 1928 Diagnostics och Visiba uppges vara nära att ta in kapital de närmaste månaderna.


Mer om detta i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/microsoftkopersimplygon-amraijatterundaochai-krigiusa

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?